Gündem
  • 11.3.2010 06:33

KARINCALAR HANGİ ŞEHRE DEPREM ALARMI VERDİ?

** 41 canımızı Elazığ'da kaybettik. İnternet sitenizde 4 Mart'ta, 120 saat içinde 5.5-6.0 şiddetinde bir deprem olacağını yayınladınız. Tahminiz çıktı!

Evet, 120 saat yani 4 gün öncesinden bildik. Marmara Bölgesi hariç diye de belirttim. Elazığ depremini de önceden gördük. Haiti depremini 4, Şili'dekini 7 gün önce haber verdik.

** Elazığ depremini hangi yöntemle tahmin ettiniz?

Meteoroloji istasyonlarının tahminlerindeki kızıl ötesi fotoğraflardan Elazığ depremini olacağını gördük. Bu uydu görüntüleri 5-7 gün içinde olması muhtemel depremleri işaret eder.

** İstanbul depremi için kıstas aldığınız araştırma nedir?

Karıncalar! Bu yöntemle kesin sonuç elde ediyoruz. Yakın zamanda İstanbul için deprem riski yok, rahat bir nefes alabiliriz.

ERZİNCAN ALARMI

** Diğer bölgeler için var mı?

Erzincan'da 4.0 şiddetinde artçı iki deprem oldu. Erzincanlılar'ın ayın 13'üne kadar çok dikkatli olması gerekir. Uydu görüntülerine göre bir deprem riski var. Halk sokak köpeklerine ve tavuklara dikkat etsin. Köpekler toplu olarak ulursa, tavuklar garip sesler çıkarırsa evlerini terk etsinler. Bunlar 6-12 gün arasında ciddi bir deprem olacağını gösterir.

** Bahçenizde kaç karınca kolonisi var?

Her biri bin koloniden oluşan 24 kolonim var.

** Karıncalar nasıl olur da depremi önceden haber verir?

Kur’an-ı Kerim karıncaların depremi önceden haber verdiğini Neml Süresi'nin 18'inci ayetiyle anlatır: "Nihayet karınca vadisine geldiklerinde bir dişi karınca dedi ki; 'Ey karınca topluluğu, kendi yuvalarınıza girin, Süleyman ve orduları, farkında olmaksızın sizi kırıp geçmesin!" Orada bahsedilen dişi karınca ana karıncadır. Biz de onları takip ediyoruz.

** Karıncaların yaradılışlarındaki hakikat nedir?

Ben yıllardır karıncalarla yaşıyorum. Her birinde 500 bin sinir hücresi var. Organize yaşarlar. Duyu organları ayaklarındadır. Gözleri yoktur, kimyasal salgıları takip ederek yürürler bu sayede birbirlerini kontrol ederler.

** Karıncaları gözlemleyerek meraklılarına deprem raporu mu sunuyorsunuz?

Bir internet sitem var; www.dkos.org. Burada her gün Türkiye ve dünyada gerçekleşmesini öngördüğüm depremleri haber veriyorum. Hava durumu gibi önceden tahmin yapıyorum. Karınca kolonileri ana karınca olmaksızın yaşamlarını kontrol edemezler. Bir kolonide 7-8 tane ana karınca olabiliyor. Yerin 1 metre altında, en güvenlikli odalarda yaşar. Normal karıncadan 3 kat büyüktür. Bebeğin cinsiyeti nasıl tespit ediliyorsa yerdeki ana karıncaların takibini yapan bir program ve alet ihtiyacımız var. Bunun dışındaki hiçbir yöntem de depremleri hava durumu gibi vermeye mümkün değildir.

BİRLİKTE ÖLÜYORLAR

** Karıncalar deprem öncesi nasıl hareket sergiliyorlar?

Deprem öncesinde 15 rutin hareketleri var. Karıncaların ilk sıra dışı hareketi yuvadan dışarı çıkmaları. Sonra düşme, dağınık yürüme, kasılma, yuva ağzında kümeleşme, uyuşukluk, havale geçirme, ateş üzerindeymiş gibi yürüme, yol şaşırma, sağa sola devrilme geliyor. Karıncalar bu hareketleri yaptı mı 4.0 büyüklüğünde bir deprem olacaktır. 4.0- 5.0 arası depremlerde bunları yapıyorlar ama sebepsiz yere 30 karınca ölüyor. 5.0-6.0 büyüklüğünde depremlerdeyse karıncaların olağan dışı davranışlarına 40-50 oranında ölümler oluyor. Eğer deprem 7.0 ve üzeriyse kolonideki karıncaların yüzde 80'i nedensiz ölüyor. Bu karıncalar ölmeden evvel yıldız şeklinde bir küme oluşturuyorlar, ölüme beraber gidiyorlar.

** Peki neden ölüyorlar?

Depremden önce yeraltında gelen elektromanyetik dalgalanmalardan rahatsız oluyorlar.

BULUTLAR 10 GÜN ÖNCE UYARIYOR

** Bir de bulutları inceleyerek deprem olup olmayacağına karar verdiğinizi duydum!

Öyle, karıncalardaki anormallikleri görünce bu kez de bulutları izliyorum. Bulutlardaki kızıllık, ufuk çizgisine yakınlığına bakarak depremin yerini tahmin ediyorum. Eğer bulutlardaki kızıllık ufuk çizgisinden yüksekteyse İstanbul dışında deprem gerçekleşiyor.

** Nasıl yani?

Havadaki bulutların hepsi yağmur bulutu değildir. Bu bulutlar fay hatlarından çıkan enerjiyi işaret eder. Uydu fotoğraflarıyla yaptığım tahminlerde karada 10, denizdeyse 5 gün öncesinden depremin işaretlerini alıyorum. Bulutların işaretlerine göre depremlerin nerede, ne zaman, kaç şiddetinde olacağı ortaya çıkar. Depremlerde ölen insanlardan NASA sorumludur.

Bahçedeki erik ağacının sırrı

** Çalışmalarınıza nasıl başladınız?

Ben ziraat mühendisiyim ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü eğitici bilgisayar formatör öğretmeniyim. 11 Kasım 1999'da bahçemde gezerken erik ağacının gövdesinde karıncaları gördüm. Sıra dışı davranışlar içindeydiler. Ertesi gün Düzce depremi oldu. O günden sonra oğlumla birlikte incelemeye başladık. Kolonileri oluşturdum. Bir grup matematik öğretmeni karıncalar ve bulutları incelediler. Karıncaların depreme tepki verdiklerini belirledik.

RÖPORTAJ : Şebnem ÖZCAN /BUGÜN

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:47

İLGİLİ HABERLER