Gündem
  • 8.7.2009 15:17

KATLİAMIN 3. GÜNÜNDE ERDOĞAN SES VERDİ: 'BİZ KALPTEN KONUŞTUK'

Başbakan Erdoğan : " Hedeflerimize ulaşmak noktasında çok daha fazla dayanışma içerisinde olmamız gerektiğine iletişim kaynaklarımızı daha da yoğunlaştırmamız gerektiğine inanıyoruz. Burada bir arap atasözünü hatırlatmak istiyorum. Söz kalpten çıkarsa kalbe kadar gider, dilden çıkarsa kulağı aşamaz'. Biz kalpten konuştuk ve kalpten konuşmaya devam edeceğiz.

AMACIMIZ BÖLGENİN HUZUR VE BARIŞINA KATKI SAĞLAMAK

Biz bölgemizin huzuruna barışına katkı sağlamak istiyoruz ve bu manada imkanlarımızı azami derecede kullanmak istiyoruz. Türkiye'ye yönelik terör tehditlerini kişisel bir mesele olarak görmekte son derece yanıltıcı bir tablo ortaya koyuyor. Tüm meselelerimizi açık yüreklilikle konuşup istişare edelim. Tüm sorunlara ortak çözümler üretelim. Her konuda dayanışma ve işbirliği içinde olalım. Ancak bu şekilde mevcut sorunları aşabilir bölgemizi istikrar ve güven zeminine ulaştırabiliriz. Sizlerinde yakından takip ettiği gibi bugün tüm dünya ülkeleri küresel finans krizini az yada çok etkileniyor bununla baş etmeye çalışıyor.

Ekonomide daralma, işsizlikte artış ve ihracatta azalma gibi hemen her ülkede görünen etkiler ülkemiz ekonomisinde de görülmektedir. Krizin etkilerini diğer ülkelere nazaran sınırlı hissediyoruz. Son 6,5 yıldır gerçekleştirdiğimiz köklü reformlar sayesinde konsey ülkelerdeki iş adamı kardeşlerimizi Türkiye'deki bu yatırım imkanlarını değerlendirmeye davet ediyorum.

Önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi öngörülen büyük çaplı imar ve kalkınma projelerinde Türk müteahhitlerin daha fazla pay alması için desteğinizi de beklediğimi ifade etmek istiyorum. Daha öncelerde de Körfez ülkeleriyle defalarca bir araya geldik. Bizzat şahsım muhtelif ziyaretlerde bulundum. Bugün gerçekleştirilen yüksek düzeyli toplantı ile birlikte işbirliğmizin daha da derinleşmesi hususunda önemli bir adım atıyoruz. Bu diyalogun ilerleyen zamanlarda daha da ilerleyecek ve yeni zeminler hazırlayacaktır. Ülkemizin refahı ve huzuru için bu toplantı vesilesi ile daha fazlasını ekleyeceğimize inanıyorum.

BİR AN ÖNCE GEREKEN TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR

Önceki gün Çin Halk Cumhuriyeti Urumçi'de meydana gelen olaylarda 150 kişi hayatını kaybetti. Günlerdir devam eden olayları büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. Basına yansıyan görüntüler sadece bizlerin vicdanını sızlatmıyor. Türkiye'de yaşayan Uygur kardeşlerimizin ve bu acıyı yüreklerinin derinliklerinde hisseden halkımızında bu olaylara tepki verdiğini görüyoruz. Biz her zaman için tarihi ve kültürel bağlarımız olan Uygur'lu kardeşlerimizi Çin'le aramızdaki bir köprü olarak görüyoruz. Bizim tek temennimiz bu olayların ivedi olarak durdurulmasıdır. Çinli yetkililerin olayın sorumlularını tespit etmesi büyük önem taşımaktadır. Bizler bu arada 2009-2010 yıllarında BM'nin geçici üyesiyiz. Burada da üzerimize düşen ayrıca sorumluluklar var bunları da tekrar dile getireceğiz.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER