Ekonomi
  • 29.7.2008 01:49

KEY'DE KAFALARI KARIŞTIRAN GELİŞME!..

KEY ödemelerinde sorun yaşanıp yaşanmadığını görmek için gittiğimiz Ziraat Bankası Emirgan Şubesi’nde ilginç bir olaya tanık olduk. Kendisine 21 YTL ödeme yapılan tersane işçisi emeklisi Burhan Karakaş’a 3 ay içinde itiraz hakkının olduğunu hatırlattık.
Karakaş, hakkının daha fazla olduğuna inandığını ancak nasıl itiraz edeceğini bilmediğini, banka tarafından kendisine makbuz da verilmediği için itiraz etmesinin olanaksız olduğunu söyledi. Makbuz talebi için başvurduğumuz banka müdür yardımcısı, “Para yatırılırken makbuz verilir, para çekilirken makbuz vermiyoruz” dedi. İstek üzerine makbuz verebileceklerini söyledi. Burhan Karakaş makbuz almayı beklerken, KEY alacağının 21 YTL değil, 1.277 YTL olduğunu öğrendi.
ÖNCE 21 YTL ÖDENDİ SONRA 1.277 YTL OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
KEY ödemeleriyle ilgili onca yazılıp çizildi ama çok sayıda kişi hâlâ beklentilerinin altında ödeme yapıldığında itiraz haklarının olduğundan haberdar değil. NTVMSNBC olarak tanık olduğumuz bir olay, bu konuda vatandaşların ne kadar dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor. 1987-1995 döneminde düzenli olarak ödemesi yapılan Karakaş’a 21 YTL ödeme yapıldı. Aldığı miktar karşısında sinirleri bozulan ve sesi, elleri titremeye başlayan Karakaş’a itiraz hakkının olduğunu hatırlattım. “Elimde 21 YTL ödendiğine ilişkin banka makbuzu bile yok. Nasıl itiraz edeceğim?” deyince, şube müdür yardımcısına neden ödemeyi belgeleyen makbuz verilmediğini sorduk. “Para yatırılırken makbuz verilir, para çekilirken vermiyoruz. İsteyenlere veriyoruz” yanıtını veren Ziraat Bankası Emirgan Şubesi Müdür Yardımcısı Fatma Bayrak, “Yardımcı olalım” dedi. Bilgisayar ekranından bilgileri tekrar kontrol edilen Burhan Karakaş makbuz almayı beklerken, KEY alacağının 21 YTL değil, 1.277 YTL olduğunu öğrenince bu kez sevinçten havalara uçtu.
500 YTL ÇOĞUNLUKTA
İlk gün ödemelerle ilgili olağanüstü yoğunluk yaşadıklarını bildiren Ziraat Bankası Emirgan Şubesi Müdür Yardımcısı Fatma Bayrak, ”Vatandaşlar internetten öğrenemedikleri için telefonla çok soru geliyor. Bu da işlerimizi yoğunlaştırdı. İnternete giremeyenler ödeme günleri olmadığı halde şubeye geldi. Emirgan Şubesi olarak bu kadar kalabalık beklemiyorduk. Bu durum bizim için kayıp oldu. Zor bir gün, olağanüstü bir gün, inşallah bitireceğiz” dedi.
Bayrak, şube olarak yaptıkları KEY ödemelerinde en düşük 2 YTL, en yüksek 1.414 YTL ödediklerini, ağırlıklı miktarın 500 YTL civarında olduğunu belirtti. Bayrak, KEY alacağı için şubeye başvuran en az 10 kişinin de sistemde hiçbir alacağının görünmediğini söyledi.
‘BİR DAİRE PARASI ÖDENECEK DENMİŞTİ’
KEY ödemelerinin ilk gününde bazı hak sahiplerinin görüşleri şöyle:
Şükrü Alıcı: 1989-95 arasında işçi olarak çalıştım. Maaşım asgari ücretten gösteriliyordu. 350-400 YTL bekliyorum. İtiraz hakkımın olup olmadığını bilmiyorum. 100-200 YTL verilirse itiraz ederim. Bu paralar bizden kesilirken bir daire parası ödenecek denmişti.
Şerif Kurtça: 140 YTL aldım. 1987-1992 yılları arasında beş yıl süreyle düzenli KEY kesintim yapılmıştı. 600-1000 YTL arasında bir ödeme bekliyordum.
Mehmet Ali Altun: Avusturya’dan tatil için Türkiye’ye geldim. Tesadüfen gazete okurken böyle bir ödemeden haberdar oldum. 1989-1995 tarihleri arasında işçi olarak Türkiye’de çalışmıştım. Yurtdışında yaşayan onbinlerce Türk’ün böyle birşeyden haberi yok.
Serap Okur: KEY kesintilerim 1987’den itibaren, 3 ay dışında, düzenli ödendi. Önce devlet memuru, sonra da işçi olarak çalıştım. Bugün 550 YTL aldım. Devlet memuru olduğum için en az 900 YTL bekliyordum. Davayla uğraşmasam da kuruma itiraz etmeyi düşünüyorum. Hakkımız olan bir para ama ekstradan çıkan birşeymiş gibi görüyorlar nedense.
Sevda Sağır: 1990-1995 yılları arasında tavana yakın ücret üzerinden kesinti yapıldı. 2 YTL gibi bir rakam çıkarsa itiraz ederim, 100 YTL üzerinde çıkarsa itiraz etmem. Çalıştığım iki işyeri de kapandı. İtiraz etsek bile evraklara nasıl ulaşacağız ki! Bu konuda bizi ya bu kadar umutlandırmayacaklardı, ya da evraklarımızı doğru dürüst düzenleyip ödeme yapacaklardı” (NTVMSNBC)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:30

İLGİLİ HABERLER