Gündem
  • 17.5.2013 16:53

'Kılıçdaroğlu, Erdoğan'dan özür dilesin'

İslami STK’lar Reyhanlı saldırısına ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. İslam Dünyası STK’ları Birliği Genel Sekreteri İnsani Yardım Platformu adına açıklamayı yapan Ali Kurt, Brüksel’deki toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Esad’a benzeten Kılıçdaroğlu’nu özür dilemeye davet etti.
İslam Dünyası STK’ları Birliği Genel Sekreteri İnsani Yardım Platformu adına açıklamayı yapan Ali Kurt, Suriye olayları nedeniyle bir takım çevrelerin Türkiye’nin uluslar arasındaki itibarını lekelemeye çalıştığını, bu bağlamda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel’deki toplantıda Başbakan Erdoğan’ı Esed’e benzetmesine dikkat çekerek, özür dilemeye davet etti.
Ali Kurt, Türkiye’nin tarih boyunca mazlum milletlerin yanında olduğunu, iki yıldır Suriye’de yaşanan krizde de tarih ve insanlık önünde doğru olarak tarafını seçmiş ve Suriye halkının yanında yer aldığını ifade etti. Türkiye hükümetinin, Esed ve rejiminin zulmünden kardeş Suriye halkının kurtulması için uluslar arası hukuk çerçevesinde birçok teşebbüste bulunduğu ve halen bunun devam ettiği belirtildi. Öte yandan “Bir ekmek, bir battaniye” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirilen 200 milyon TL insani yardımı kardeş Suriye halkına ulaştırdıklarını ifade edildi.
Ayrıca Kurt, Suriye’nin yeniden huzur ve barış ortamına kavuşması ve onların mağduriyetlerinin giderilmesi için gerçekleştirilen tüm çabaları görmezden gelerek bu çabaları sonuçsuz kılacak ve bu olumsuz süreci uzatacak teşebbüslerden geri kalmadığına dikkat çekti. Bu bağlamda birtakım çevrelerin hem Türkiye’nin uluslararası sahadaki itibarını lekelediğini hem de Suriyelileri rencide ederek asırlar aşan tarihi akrabalık ve kardeşlik bağlarına zarar verdiği kaydedildi.
Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriye krizi boyunca takındığı tutuma dikkat çekilerek “Bu olumsuz tutuma ilave olarak geçtiğimiz günlerde Brüksel’deki bir toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ı Suriyeli kardeşlerimizi katleden Esed’e benzetmesi hem ülkemizin itibarını zedelemiş hem de milletimizi rencide etmiş. Bu nedenle başbakan Erdoğan’a yapılan bu yakıştırmayı şiddetle reddediyor ve Kılıçdaroğlu’nu kınıyor ve özür dilemeye davet ediyoruz” denildi.
Daha sonra İnsani Yardım Vakfı (İHH) adına Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay bir konuşma yaptı. Atalay yaptığı konuşmada “Reyhanlı yaklaşık 60 bin nüfusu olan bir ilçemiz. Yine burada yaklaşık olarak 100 bin Suriyeli misafir olarak ikamet etmektedir ve 2 yıldır Suriyeli misafirlerimiz ile ilgili Reyhanlı’da en ufak bir hadise yaşanmamıştır. Buna rağmen Reyhanlıda 11 Mayıs’ta patlayan bombalardan hemen yarım saat sonra çok küçük bir grup ellerinde sopalarla, zincirlerle sokakta gördüğü Suriyeli vatandaşlar üzerine saldırması, onları taciz etmesi, araçlarını tahrip etmesi son derece düşündürücü ve üzücü bir olaydır. Tabi ki sivil toplum örgütlerine düşen görevler var, bir de mecliste bulunan partilere de çok büyük görevler düşüyor. Muhalefetin Reyhanlıdaki olaydan hemen sonda serinkanlı olması gerekirken Kılıçdaoğlu’nun ziyareti ve sıcağı sıcağına parti otobüsüyle buraya gelmemesi, siyasi bir şeye girmek istemediğini, hepimizin kardeş olduğunu, birlik ve beraberlik mesajı vermeye kalktığını görüyoruz. Ama ne oldu ki Kılıçdaroğlu’na bir gün sonra orada hesap, lokantalarda hesap vermeyen, üzerinde silah taşıyan Suriyeliler, ve daha sonra Başbakan ile Esed’i aynı konuma getiren bir Kılıçdaroğlu’nu görüyoruz. Burada çok çirkin provokatif bir şey var” diye konuştu.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:15

İLGİLİ HABERLER