Gündem
  • 25.9.2013 02:13

Kılıçdaroğlu: Seçim barajı sıfırlanabilir

Temiz Seçim Platformu Sözcüsü ve eski Bakan Yaşar Okuyan, eski bakanlardan Agah Oktay Güner, Enis Öksüz, Ramazan Mirzaoğlu, eski milletvekillerinden Mehmet Tomanbay, Kemal Değirmendereli, Platformun İstanbul Temsilcisi Canan Kaftancıoğlu, Ankara Temsilcisi İlke Çakar, gazeteci Yavuz Selim Demirağ, Prof. Dr. Kemal Demirel ve Ali Ercan'dan oluşan Temiz Seçim Platformu heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Seçimlerin güvenilir olması ve halk kitleleri tarafından kabul görmesinin onun temiz olmasına bağlı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, bütün amaçlarının ülkede demokrasiyi geliştirmek ve halkın oylarının sandığa yansıması olduğunu kaydetti.
'Kullanılan oylar ve sayım sonuçları sağlıklı mı' diye genel bir endişe olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yurttaş hangi partiye oy veriyorsa versin, başımızın üzerinde, onun tercihidir. Ama o tercini kullanırken, onun oyunun şu veya bu şekilde bir oyunla başka partiye kaydırılmasına da kimsenin izin ve fırsat vermemesi gerekir. Demokrasinin temel kurallarından birisi budur." dedi.
"Kuşkusuz, demokrasi tek başına sandık değildir. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz ama sandığın da demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu çok iyi biliyoruz." diyen Kılıçdaroğlu, geçmişte koalisyonların ülke yönetiminde sorun yarattığı şeklinde bir algıdan beslendiği için baraj sisteminin ortaya çıktığını ifade etti.
Artık Türkiye'nin demokrasi konusunda biraz daha ufkunu açan bir yapıyı oluşturması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Yüzde 1 oy alıyorsa, 1 milletvekili parlamentoya gelmeli. Onun da sözcüsü olmalı. O da konuşmalı. 'Akıl akıldan üstündür' diyoruz. Bu yapılabilir. Yüzde 10 seçim barajı çok yüksek. Böyle bir baraj olmaz. Dünyada örneği yok zaten. Bu makul bir düzeye indirilebilir, hatta sıfırlanabilir. Aksi halde biz yurttaşları bir veya iki partinin içine hapsediyoruz. Onların düşüncelerini de o partilerin içinde tutuyoruz. Bu demokrasimizin önündeki ciddi engellerden birisi. Bunun da giderilmesi gerekiyor."
Platform Sözcüsü Yaşar Okuyan ise her seçimin ardından bazı usulsüzlük iddialarının gündeme geldiğini ifade hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, YSK Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği ile seçimlere katılma hakkına sahip siyasi partilere sunacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin kaderini belirleyecek 3 seçimin arka arkaya yapılacağını hatırlatan Okuyan, "Seçmen kime veriyorsa versin, ama oyunu mutlaka kullansın." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:44

İLGİLİ HABERLER