Dünya
  • 20.3.2014 17:30

Kırım adım adım Rusya’ya

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nin cuma günü yapacağı oylamadan sonra, anlaşma Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasına sunulacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmayı dün parlamentoya göndermişti. Rusya yasalarına göre, anlaşma metni parlamentonun alt ve üst kanatlarında görüşülüp, kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, parlamentonun büyük çoğunluğu Rus asıllı. 27 Şubat 2014’te parlamentonun Rus askerleri olduğu bilinen silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart’taki oturumda Kırım’ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 16 Mart’ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya’ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım’daki yöneticilerin seçiminden, referandum kararına kadar pek çok konuda Kiev’deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Kiev yönetimi, Kırım parlamentosunun 27 Şubat’tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasadışı olduğunu vurguluyor.

Bu arada Sivastopol’de gözaltına alınan Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Sergey Gayduk serbest bırakıldı.Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gayduk’un, Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov’un girişimleri ve Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tyanukh’un, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla yaptığı görümeler sonucunda salıverildiğini duyurdu. Gayduk ve beraberindekilerin, Kırım’ın Congar karakol bölgesinde serbest bırakıldığı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 06:43

İLGİLİ HABERLER