Gündem
  • 22.10.2005 08:27

KIYAMET ALAMETİ 'DABBE' İNTERNET Mİ?

Filmde kıyametin kopması, ölümcül bir internet virüsüyle oluyor.

9Aralık'ta vizyona girecek olan 'D@bbe' adlı film, kimileri tarafından 'Türkiye'nin ilk İslami-korku filmi', kimileri tarafından ise 'Türkiye'nin ilk gerçek kurgu-korku filmi' olarak tanımlanıyor. Senaryosu için, Kur'an-ı Kerim'de yer alan Neml Suresi'nin 82'nci ayetinden esinlenilen film, yönetmen Hasan Karacadağ'ın ilk uzun metrajlı sinema filmi. Filminin konusunu Kur'an-ı Kerim'de aradığını söyleyen Karacadağ, Neml Suresi'nin 82'nci ayetine geldiği zaman, korku türündeki filmin hikayesine karar verdiğini anlatıyor.

82'nci ayette kıyametin nasıl kopacağı şeklindeki tanımlamayı şöyle anlatıyor yönetmen Karacadağ: "O söz, başlarına geldiği zaman, onlara yerden bir 'dabbe' çıkarırız ve o dabbe onlara şiddetle gerçeklere inanmadıklarını söyler." Hasan Karacadağ, Kur'an-ı Kerim'de kıyametin alameti olarak yorumlanan 'dabbe'yi filminde 'internet' olarak yorumladığını söylüyor. Karacadağ, bu karara varmasına, Hz. Muhammed'in dabbe hakkındaki şu tanımının yol açtığını söylüyor: "Dabbe yaşıyor, hiç kimse tarafından tanınmıyor, insan türünde değildir ve saçı ve kılları her tarafa yayılmıştır. Bütün renklerden oluşmuştur. Yere ve bulutlara aynı anda ulaşan uzunca bir boynu vardır. Doğu'da olan Batı'da olan gibi onu görür. Ona ulaşmak isteyen ulaşamaz, kaçan ondan kurtulamaz." Yönetmen, 'dabbe'nin tanımlanmasındaki 'saçı ve kılları her tarafa yayılmıştır'ı internet kabloları; 'yer ve bulutlara aynı anda ulaşan uzunca bir boynu var'ı, internetin ulaşma gücü; 'Doğu'da olan Batı'da olan gibi onu görür'ü ise internetin bütün dünyada kullanılması olarak yorumladığını belirtiyor. Filmde anlatılan 'Dabbe'de, insanların kabus dolu bir yaşam sürmelerine neden olan etken ise, internet virüsü olarak lanse ediliyor.

Yönetmen Karacadağ, film için neden Kur'an-ı Kerim'den faydalandığını şöyle dile getiriyor: "Yaklaşık yüz yıldır İncil ve Tevrat'ta yazılanlar kelime kelime incelendi, yazılan her kelime yorumlandı. Yazılanlardan birçok film çekildi. Kur'an-ı Kerim'den ise bugüne kadar film senaryosu çıkmadı. Çekiniliyor ama bana göre çekinilecek bir şey yok. Çünkü yorumumu bir senaryo için yapıyorum. İnsanları inandırmak için değil." Filmin oyuncu kadrosunda, Ümit Acar, Serdar Özer, Ebru Aykaç, Serhat Yiğit, Süha Tok, Zeynep Hasdal Çolakoğlu, Ebru Aykaş ve Kaan Girgin yer alıyor.

'D@bbe' ne anlama geliyor?

* Yürüyen, debelenen mahluk.

* Tanınan hayvanlara benzemeyen bir hayvan. Ortaya çıkması kıyamete yakın zamanda olacaktır.

* Yönetmen Hasan Karacadağ, D@bbe kelimesinin Sanskrit dilinde karşılığının "örümcek ağı gibi yayılan şey" şeklinde yapıldığını söylüyor: "İnternetin world wide web (www) olduğunu düşünün. Yeri ve göğü aynı anda doldurabilen D@bbe ile internetin çalışma mekanizması arasındaki ilişkiyi kurun."

/Sabah

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:50

İLGİLİ HABERLER