Gündem
  • 22.3.2007 12:37

KKTC'DEKİ GERİLİMİN PERDE ARKASI ANKARA'YA ULAŞTI

KKTC'de hükümetle asker arasındaki gerginliğin arkasında ne olduğu netleşiyor. Ankara'ya ulaşan bilgiler tartışmanın CTP kurultayında Rum AKEL partisinin kullandığı marşın çalınmasından ve İstiklal Marşı'nın okunmamasından çıktığını gösteriyor.
      Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'i 'Türklüğünü ispat etmeye' davet ettiği tartışmanın perde arkası netleşiyor.
      Kıvrıkoğlu ile Soyer arasında tartışma yaratan Kongre'ye ilişkin bilgiler, tepkinin sebebini de ortaya koyuyor.
      18 Mart'ta yapılan Kongre'ye Özgür Parti Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Turgut Avcı'nın da aralarında bulunduğu KKTC'li siyasetçiler katıldı.
      Türkiye'den de, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergun ile Sakarya Milletvekili Ayhan Şerefüstün vardı. Yunanistan'ın PASOK Partisi de iki isimle temsil edildi.
     
      Şehitler yerine 'demokrasi şehitlerine' saygı duruşu
      Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun tepkisinin temel sebeplerinden biri İstiklal Marşı'nın okunmamasıydı.
      Buna karşılık Rum AKEL Partisi'nin kendisine marş olarak benimsediği Çav Bella, yani 'Yurdum işgal altında' marşı Kongre boyunca sürekli çalındı.
      Ankara'ya, Atatürk ve Kıbrıs Türkleri'nin bağımsızlık sembolü haline gelmiş Dr. Fazıl Küçük'ün Kongre salonunda resimlerinin asılmadığı bilgisi ulaştı.
      Kürsüye ise KKTC haritası yerine, Kıbrıs'ı bütün gösteren bir harita asılmıştı. Ankara'da, Kongre'nin bu eksiklikleri üstüne bir de 18 Mart Şehitler Günü'ne kasıtlı olarak denk getirildiği kuşkuşu uyandı.
      Yine Ankara'daki değerlendirmelere göre Korgeneral Kıvrıkoğlu, tüm bu nedenlerle sert tepki gösterdi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:49

İLGİLİ HABERLER