Yaşam
  • 21.6.2006 17:21

KOKEREÇ PAÇAYI YIRTTI

Türkiye’deki kokoreç, döner gibi yiyeceklerin AB’ye girdikten sonra yasaklanacağı görüşünün gerçeği yansıtmadığı, hijyenik koşullara ve standartlara uyulduğu sürece herhangi bir yasaklama ya da sınırlamanın olmadığı bildirildi.
      Yerel gazetecilere yönelik Avrupa Birliği seminerleri projesi kapsamında Sivas Büyük Otel’de kentte görev yapan gazetecilere "Temel AB bilgileri" konulu eğitim semineri verildi.
      Seminerde gazetecilere AB ve müzakere süreci hakkında çeşitli bilgiler veren Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi ve AB uzmanı Can Baydarol, istikrarsızlığın yoğun olduğu yerde sermaye kaçışının başladığını belirterek, "Sermayenin dini, dili yoktur. Sermaye her zaman kar ettiği yerde olur. İstikrarsızlığı gördüğü yerde kaçar" dedi.
      Dünyanın istikrarsız bir Türkiye’ye tahammülü olmadığını dile getiren Baydarol, "Uluslararası ilişkilerde aşk, nefret diye birşey yoktur, duygular yoktur. Ama biz Türkiye’de kafamızda son derece hatalı bir AB motifi yaptık. AB’de duygulara yer yok, bu ilişkilerde duygulara hiç yer yok" diye konuştu.
      Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baydarol, "Biz Türkiye’de AB değerlendirmesi yaparken ideallerle, gerçekleri karıştırıyoruz" dedi.
      Bu arada, seminerde eğitim materyali olarak kullanılmak üzere Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun katkısıyla hazırlanan ve basın mensuplarına dağıtılan broşürde, Türkiye’de AB ile ilgili doğru bilinen ancak yanlış olduğu belirtilen konulara yer veriliyor.
      Bir dönem sıkça tartışılan AB’nin kokoreç satışını yasaklayacağı konusuna da değinilen broşürde, AB’nin toplum yaşamını ilgilendiren birçok alanda temel düzenlemeler getirdiğini, ancak bireylerin yaşamını etkileyen düzenlemelerin esas olarak sağlık, hijyen ve güvenlik standartları ile ilgili olduğu kaydediliyor.
     
     KOKOREÇ VE DÖNERE YASAK SÖZ KONUSU DEĞİL
      Bu standartlara uyum sağlandığı sürece herhangi bir yasaklama ya da sınırlamanın söz konusu olmadığının kaydedildiği broşürde, dolayısıyla hijyenik koşullara uyduğu sürece kokoreç, döner gibi yiyecekleri, AB’ye girdikten sonra da yemenin mümkün olduğu belirtiliyor.
      Broşürde, şu ifadelere yer veriliyor:
      "Kokoreç konusunun aslı ise şudur. Deli dana hastalığının tüm Avrupa’da etkili olduğu dönemde, 3 yaşını aşmış büyükbaş hayvanlarda hastalık riskinin yüksek olması nedeniyle, bu hayvanların sakatatlarının yenmesinin insan sağlığını tehdit ettiği yönünde Veterinerlik Komitesi bir karar almıştır. Tamamen sağlık ve hijyenik koşullar gerekçesiyle alınan bu karar, gazete manşetlerine ’AB kokoreç yememize dahi karışıyor’ başlıklarıyla yansımıştır. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi insan sağlığı ve güvenliğini tehdit etmediği ve hijyen koşullarına uygun olduğu sürece geleneksel ürünlerin üretim ve tüketiminin yasaklanması söz konusu değildir."
     
     AB İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
      Broşürde AB ile ilgili doğru bilinen ancak yanlış olduğu belirtilen bazı görüşler ise şöyle:
      "AB bir Hıristiyan kulübüdür/Kopenhag siyasi kriterleri Türkiye için oluşturulmuş tavizler listesidir/AB Türkiye’nin içişlerine karışıyor, hiçbir aday ülkeden Türkiye’den istediklerini talep etmiyor/Türkiye ne yaparsa yapsın AB Türkiye’yi üye olarak kabul etmeyecektir/ AB üyeliği ile Türkiye’de örf, adet, ahlak ve toplumsal kimlik yok olacaktır/ AB üyeliği ile birlikte Türkiye ulusal egemenlik haklarını Brüksel’e devredilecektir/ AB üyeliği Türk tarımını bitirecektir/ Tam üye olunca günlük yaşamımızda tüm detayları AB belirleyecektir/ Türkiye Gümrük Birliği’nden zarar görmüştür/ Katılım müzakerelerinde iyi pazarlık yapılırsa AB’den her türlü taviz alınabilir/ AB Türkiye’nin tüm sorunlarını çözecektir/ AB üyeliği ile Türkiye’ye para akacak, milli gelir kısa sürede birkaç kat artacaktır/Tam üyelikle birlikte Türk işçileri hemen AB ülkelerinde çalışmaya başlayacaktır/ AB üyesi olur olmaz Türkiye’de euro kullanılacaktır."
      Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:44

İLGİLİ HABERLER