Sağlık
  • 12.2.2020 01:54

Koronavirüs'ün adı resmen değişti! İşte sebebi...

KAYNAK : BBC TÜRKÇE

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline hızla yayılan koronavirüs ile ilgili sıcak bilgiler gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ölümcül salgın koronavirüsün adını değiştirdi. Ayrıca koronavirüsün aşısı ile ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. İşte koronavirüs salgınıyla ilgili gelen son dakika gelişmeleri...

Çin’de yeni tip koronavirüs zatürresi (NCP) salgını nedeniyle can kaybı hızlıca artıyor. Çin'in insan sağlığını tehdit eden yemek pişirme teknikleri yeniden mercek altına alındı. Öte yandan üst düzey bir hastalık uzmanı, koronavirüsün kapı kolları ve toplu taşımada tutulan direklerde grip mikroplarından dört kat daha uzun süre hayatta kalabildiğini açıkladı.

Vücut geliştirme şampiyonu adam ise maske takmayı reddettiği için hayatını kaybetti.

Sigapur'da koronavirüs kapan İngiliz adam ise, İngiltere'ye dönünce virüsü en az 11 kişiye daha bulaştırdı.

Ayrıca koronavirüs ismi resmi olarak değişti.

İşte koronavirüs salgınına dair gelişmeler...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'de çıkan yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) "Covid-19" adının verildiğini duyurdu.

Ghebreyesus, Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi hastalık için bir adımız var ve bu Covid-19" dedi.

"Coğrafi bir yere, bir hayvana, bir bireye veya bir grup insana atıfta bulunmayan, aynı zamanda telaffuzu mümkün ve hastalıkla bağlantılı bir isim bulmalıydık." diye konuşan Ghebreyesus, virüse yeni isim verilmesinin "yanlış veya damgalayıcı" olabilecek diğer adların kullanılmasını önlemek için önemli olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, ayrıca yeni ismin gelecekteki tüm koronavirüs salgınları için standart bir format olarak kullanılma fırsatı vereceğine dikkati çekti.

"İlk aşı 18 ayda çıkabilir"

Virüsün yayılmasını önlemek için tüm ülkelere "mümkün olabildiğince agresif" mücadele vermesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, virüse karşı geliştirilecek ilk aşının da 18 ayda tamamlanabileceği bilgisini paylaştı.

Ghebreyesus, "Bu yüzden bugün mevcut silahları kullanarak elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Bilim insanları koronavirüs hakkında "karışıklık ve damgalanmadan" kaçınmak için DSÖ'ye resmi bir isim verme çağrısında bulunuyordu.

Yeni tip koronavirüs zatürresi (NCP) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1017'ye yükselirken, Singapur'da katıldığı bir konferans sırasında koronavirüse yakalanan adam, virüsü en az 11 kişiye bulaştırarak salgının yayılmasında rol oynadı.

Alanında uzman bir pröfesörün yaptığı açıklamalar dünyaya korku salarken, maske takmayı reddeden eski bir vicüt geliştirme şampiyonunun hayatını kaybetmesi endişe yarattı.

Pröfesör ölümcül virüsü diğer virüslerle kıyasladığında ortaya çıkan ürkütücü sonucu açıkladı.Diğer yandan Çin'in insan sağlığını tehdit eden beslenme salışkanlıkları yeniden mercek altına alındı.

Son dakika haberine göre ise, gebeliğinin 37. haftasında olan 33 yaşındaki kadın, dün Şian kentinde Ciaotong Üniversite Hastanesinde sezaryenle doğum yaptı. Yapılan ilk testlerde koronavirüs taşımadığı saptanan, 2 kilo 730 gram ağırlığındaki kız bebeğin yenidoğan karantina merkezinde tutulduğu ve birkaç gün içinde yeniden testlerden geçirileceği belirtildi. Anne ve bebeğin durumlarının iyi olduğu kaydedildi. İşte son gelişmeler...

Çin genelinde on yıllardır süren, "restoranların ve mezbahaların yakınlarındaki kanalizasyon borularından çekilen hayvansal yağ topaklarını yeniden kullanarak yemek yapma geleneği", hayvanlardan yayıldığı bilinen yeni koronavirüs salgının ardından sürüyor.

Wuhan'da canlı egzotik hayvanların illegal olarak satıldığı pazardan yayıldığı bilinen koronavirüs nedeniyle, Pazartesi günü 108 kişinin hayatını kaybettiğini açıklandı.

Böylece tek bir gün içinde koronavirüsten ölenlerin sayısında yeni bir rekor kırıldı. Ülkede koronavirüsten ölenlerin sayısı ise 1017'ye ulaştı. Yetkililer yeni görülen vakaların sayısında ise bir azalma olduğunu kaydetti.

Çin'in Ulusal Sağlık Komisyonu'na göre ülkede toplamda 42 bin 638 kişide koronavirüs tespit edildi. Virüs, Çin haricinde şu ana kadar 24 ülkede 319 kişide görüldü.

Wuhan şehrinde yaşayan ve vücut geliştirme sporuyla ilgilenen 72 yaşındaki adam, "Ne olacaksa olsun" diyerek virüs nedeniyle maske takmayı reddetti. Virüs kapan yaşlı adam 6 Şubat'ta hayatını kaybetti. 2003 yılında emekli olduktan sonra 56 yaşında vücut geliştirme sporuyla ilgilenen Qiu Jun, birçok dalda vücut geliştirme şampiyonu ödülüne layık görülmüştü.

Genellikle Wuhan'daki Zhongshan Park'ta antrenman yapan yaşlı adam, virüsün ortaya çıktığı ve salgının yayılmaya başladığı dönemde kendisini ziyaret eden ailesi tarafından maske takması ve gerek olmadıkça dışarıya çıkmaması yönünde ikaz edildi. Ancak, yaşlı adam ailesinin uyarılarına "Kimse maske takmazken benim maske takmam nasıl görünür" diyerek karşı çıktı ve maske takmadı. Ancak yaşlı adamın bir süre sonra ateşi çıktı ve götürüldüğü hastanede yapılan test sonucu virüs tespit edildi. Bir süre müşahede altında kalan yaşlı adam, daha sonra 6 Şubat'ta virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Koronavirüsün kaynağının yarasalar olduğuna inanılsa da, kapatılan hayvan pazarında yasara satılmaması, virüsü yarasadan insana taşıyan başka bir hayvan olabileceği konusunu gündeme getirdi.

Bilim insanlarının son yaptığı araştırmaya göre, bu hayvanın pazarda yasadışı olarak satıldığı da bilinen pangolin olabileceği bildirilmişti.

Tüm bu araştırmalar, Çin'deki beslenme alışkanlıklarını, hijyenik problemleri, yasadışı hayvan pazarlarını bir kez daha gündeme taşıdı.

Çinlilerin kanalizasyondan çekerek tekrar tekrar kullandığı hayvansal atık yağlar ve salgın arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da, gıda güvenliği endişeleri tavan yapmış durumda.

 

Restoranların ve kesimhanelerin yakınındaki kanalizasyonlardan elde edilen ve yasadışı olarak yeniden kullanılan atık yağlar, insan sağlığı için büyük tehlike teşkil ediyor.

Kanalizasyondan çekilerek kullanılan atık yağ topaklarının, diyare, karın ağrısı, kalp hastalıkları, diyabet ve hatta kanser gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olan zehirli atıklar olması, geçtiğimiz yıllarda Çin medyasında geniş yer bulmuştu.

Ağır ceza ve yaptırımlara rağmen, ülkedeki yemeklik yağın yüzde 10'unun hala kanserojen geri dönüştürülmüş atıklardan üretildiği tahmin ediliyor.

Çin basında çıkan haberlere göre, 2011 yılında yasadışı olarak kanalizasyondan çektiği atıklarla 100 ton yağ üreten 32 kişi tutuklanmıştı.

 

2013 yılında ise yine yasadışı yollardan elde ettiği atık yağları satmaya çalışan bir adam, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zhejiang eyaletinde ise 2017 yılında 10 kişi, restoran ve kesimhanelerin yakınındaki kanalizasyonlardan atık yağları çekmeye çalışırken suçüstü yakalanmış ve tutuklanarak hapse atılmıştı.

South China Morning Post gazetesi, uzak banliyölerdeki küçük atölyelerde atık yağların yeniden işlenerek restoranlara satıldığını sayfalarına taşımıştı.

Pekin, kesimhanelerin, et işlemcilerinin, yemeklik yağ üreticilerinin ve restoranlarının denetimini güçlendirme kararı aldı.

Öte yandan irüsün bulaştığı teyit edilen vaka sayısı 7 bin 333’ün durumu ciddi olmak üzere 42 bin 638’e çıkarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı biri Hong Kong’da olmak üzere 1017’ye ulaştı.

Koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirme çalışmaları, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi araştırmacıları tarafından icat edilen "moleküler kelepçe" adlı yeni teknoloji kullanılarak, "görülmemiş bir hızda" ilerliyor.

Bu teknoloji sayesinde, virüsün yüzeyinde insanların bağışıklık sisteminde tepki yaratan proteinler kopyalanabiliyor.

Öte yandan üst düzey bir hastalık uzmanından korkutn bir açıklama geldi. Koronavirüsün kapı kolları ve toplu taşımada tutulan direklerde grip mikroplarından dört kat daha uzun süre hayatta kalabildiğini açıklandı.

Profesör Gunter Kampf, ölümcül virüsün diğer yaygın mikroplardan çok daha zor öldürüldüğünü iddia etti. Bu da virüsün, hastaneler ve toplu taşıma gibi yerlerde hızla yayılabileceği anlamına geliyor.

Profesör Gunter Kampf yaptığı açıklamada, "Hastanelerdeki kapı kollarında, metal veya plastikten yapılmış komodinler, yatak başları ve ve diğer nesnelerden de bulaşabilir" dedi.

 

 

Kampf ayrıca, "Grip virüsleri sert yüzeylerde hayatta kalabilir ve 24 ila 48 saat süreyle başka insanlara bulaşabilir, ancak koronavirüs oda sıcaklığında dokuz güne kadar bulaşıcılığını koruyor." dedi.

 

Doktorlar ve hemşireler koronavirüs yüzünden saçlarını kazıtıyor

Çin'de koronavirüs salgının başladığı Wuhan kentine gönderilen bazı sağlık görevlileri, bölgeye saçlarını kazıtarak gitmeye başladı.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı China Daily gazetesi, Twitter hesabında Şaanşi'den Vuhan'a giden 20 kadar doktor ve hemşirenin toplu halde saçlarını kısmen ya da tamamen kazıtma görüntülerini yayımladı.

Şinhua haber ajansı da benzer bir videoda, bu önlemin hastalığın patojenlerin yayılmasına engellemeye yardımcı olabileceği gibi maskelerin takılması ve koruyucu giysilerin giyilmesini de kolaylaştırabileceği belirtildi.

Uzmanlar, hastanelerde zamana karşı yarış yaşandığını belirterek bunun önemli olduğunu zira bazı doktorların tuvalete gidecek zamanları olmadığı için altlarına bez bağladığını söylüyor.

Hastanelerdeki bazı sağlık personelinin dezenfektan nedeniyle ciltlerinin beyazlaştığı belirtiliyor.

Bölgeden gelen bazı fotoğraflarda da maskelerin doktorlar ve hemşirelerin yüzlerinde derin izler bıraktığı görülüyor.

 

Pekinli bir terapist, Washington Post gazetesine "Wuhan'daki her doktor ve hemşire büyük bir baskı altında. Hastaların kaygılandığını biliyoruz ama doktorlar da insan" dedi.

Çin genelinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 1017'ye, virüsün bulaştığı teyit edilen vaka sayısı ise 7 bin 333'ünün durumu ciddi olmak üzere 42 bin 638'e çıkmıştı.

Wuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti.

 

 

Güncellenme Tarihi : 12.2.2020 02:18

İLGİLİ HABERLER