Ekonomi
  • 26.10.2008 01:15

'KRİZ, TÜRK EKONOMİSİNİ BÜYÜTEBİLİR!..'

Koç’un ‘bir numaralı’ profesyoneli CEO Bülent Bulgurlu, zor bir dönemden geçildiğini söyledi ve “Krizle birlikte mali yapısı zayıf şirketler güçlülerle birleşebilirler. Kriz, büyümeyi etkileyebilir alternatif senaryolar hazırlamak söz konusu olabilir” dedi.
Küresel krizin tam boyutlarını hala kimse tam hesaplayamıyor. 18 yıl boyunca ABD Merkez Bankası FED’e hükmeden ‘Efsanevi Başkan’ Alan Greenspan bile krizin boyutlarını göremiyor ki, “40 yıldır inandığım sistemin çökmesi beni şoke etti” diyor.
Böyle bir ortamda Türk iş dünyası da krizle ilgili yansımaları, hem dışarıda hem de içeride dikkatle izliyor. Yeni bir döneme geçtiğimizin herkes farkında. Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük gruplarından Koç Holding’in bu yeni dönemi nasıl izlediğini, nasıl algıladığını, Türkiye’de yaşanabilecek gelişmeleri ve gelecek planlarının neler olduğunu CEO Bülent Bulgurlu’ya sorduk. Işık tutacak ilginç saptamalarda bulundu.
Küresel kriz ortamında paradigmaların değiştiğini görüyoruz. Koç Holding’de de paradigmalar değişiyor mu? Yeni fırsat pencereleri nelerdir?
Son dönemde ABD ve özellikle Avrupa ülkeleri tarafından uygulamaya konulan önlem paketleri küresel mali piyasalarda güven ortamının biraz daha iyileşmesini ve finansal sistemlerin likidite ve sermaye açısından kuvvetlenmesini sağlamıştır. Küresel paradigma değişimi olarak bu paketlerin neticesinde birçok özel sektör kuruluşunun devletleştirilmesini, bir başka deyişle “serbest piyasa ekonomisine devletin müdahale etmesini” görüyoruz.
TÜRKİYE GİBİ YAPACAKLAR!
Nasıl bir sisteme gidiyoruz?
Gelişmiş ekonomilerde yaşanan bu değişimleri bizler 2001 yılında yaşanan bankacılık krizinde görmüş idik. Bu kriz bankacılık sektörümüzü ve mali piyasalarımızı sıkı denetlenen ve kurallı bir yapıya kavuşturmuştu. Tecrübe kazandığımız bu değişimler, küresel ekonomilerde de bize benzer şekilde sonuçlanacak kanaatindeyim. Sonucu da bizim yaşadığımız gibi daha kurallı, daha fazla denetlenen bir yapı oluşması olacak. Nihai olarak, büyüyen ekonominin en önemli ihtiyacı olan güven yeniden tesis edilecek ve büyüme başlayacak diye düşünüyorum.
Şirketler dünyasında neler yaşanır, hangi sonuçlar ortaya çıkar?
Bizim olduğu gibi birçok şirketin orta ve uzun vadeli yatırımlarının bundan etkileneceği kanaatindeyim. Bugün için görünen beklentiler, dönem içinde “mali yapısı zayıf olan şirketlerin önce gayrimenkul, hisse gibi varlıklarını satacağı, daha sonra güçlü şirketler ile birleşecekleri” yönünde. Yeni bir konsolidasyon süreci başlıyor. Gelişmeler böyle olursa, bu bizim ve bizim gibi mali yapısı sağlam olan şirketler için “yeni imkanlar” doğacaktır.
UZUN VADEDE YÜKSEK BÜYÜRÜZ
2009 zor bir yıl, nasıl bir iş planı yapmayı düşünüyorsunuz?
2008 yılının ilk 8 ayında elde ettiğimiz sonuçlar hedeflerimizin çok üzerinde gerçekleşti. Eylül ve ekimde ise hedeflerimizi gerçekleştirmekte zorlandık. Önümüzdeki dönemdeki beklentimiz ilk 8 aydaki sonuçların, olumlu etkisini yılsonuna kadar sürdürmesidir. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullardan dolayı Türkiye ekonomisindeki büyümenin 2008 sonu ve 2009 yılları için aşağı yönlü revize edilmesi gerekecektir. Genel anlamda bu sıkıntılı dönem bir ‘duraklama süreci’ne sebep olmakla birlikte biz Türkiye için orta ve uzun vadedeki olumlu görüşlerimizi koruyoruz ve ülkemizin uzun vadede yüksek bir büyüme potansiyeli vaat ettiğine inanıyoruz.
Hangi varsayımları öne çıkaracaksınız?
2009 iş programlarımızı henüz oluşturma aşamasındayız. Çalışmalarımızı, yurtdışı kaynaklı gelişmeleri yakından izleyerek yürütüyoruz. Tabi ki önümüzü görmenin, dolayısı ile bütçe çalışmalarını sürdürmenin zor olduğu bir dönemden geçiyoruz. Gelişmelerin seyrine göre, ihtiyatlı olmak adına, alternatif senaryoları temel alarak alternatif bütçe ve planlar hazırlamamız da söz konusu olabilir.
MÜŞTERİYİ BAŞTACI EDİN, AB DIŞINDA MÜŞTERİLER SEÇİN
Bulgurlu’ya, şirketlerin krizle ilgili hangi tedbirleri alması gerektiğini de sorduk. Şu anda inşaat, beyaz eşya, otomotiv ve tekstilin alarm verdiğini, Koç’un da çoğunda çalıştığı bu alanlarda neler yapılabileceğini anlatan Bulgurlu, şöyle konuştu:
“Bahsettiğiniz sektörler, tüketici talebinin güven eksilmesinde ilk etkilenenler. Ancak, toparlanması da aynı hızda olan sektörler. Şu ana kadar bir küçülme oldu. Bu dönemde yurtiçinde farklılık yaratan, müşterisinin konforunu arttıran şirketlerin daha az etkileneceğini vurgulamak isterim. Yurtdışında ise AB’deki ekonomik yavaşlamanın etkisini azaltmak için pazar çeşitlendirmesi yapan şirketler krizi derinden hissetmeyeceklerdir. Nitekim, biz Koç Topluluğu olarak bunu çok daha önceden gördük ve şirketlerimiz pazar çeşitlendirmesi yapma konusunda geçtiğimiz dönemlerde stratejilerini belirlediler ve hedef pazarlarını seçtiler. Buna rağmen satışlarımızın hiç etkilenmemesi mümkün değildir.”
ENERJİDE 5 YILDA 2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ
Krize rağmen, Koç Topluluğu’nun iki kaptanı Mustafa Koç ile CEO Bülent Bulgurlu, odaklanılan 4 ana sektörde yani dayanıklı tüketim, otomotiv, finansal hizmetler ve enerjide, 2009’da da büyüme ve yatırım planlarını uygulama kararlığını sürdürüyorlar.
“Enerjide Türkiye’nin tartışmasız lider şirketi konumuna geldik” diyen Bulgurlu, Tüpraş’ta, son üç yılda toplam 1 milyar dolara yakın yatırım yapıldığını söyledi ve ekledi: “Önümüzdeki 5 yılda ise 2 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyoruz. Çalışmaların neticesinde yatırımın boyutu ve zamanlaması kesinliğe kavuşacak.” (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:59

İLGİLİ HABERLER