Ekonomi
  • 26.10.2008 00:48

DOLARDA SINIR NE OLACAK?..

Dövize yatırımı tercih edenlerin dolarda kalması, hisse senedinde kısa vadeli kazanç beklentisine girilmemesi öneriliyor.
Küresel finans krizinin alevlendiği noktada durgunluğa girildiğine dair ülkelerden gelen güçlü sinyaller, son olarak Japonya’da teknoloji devi firmaların açıklamaları piyasalarda yeni bir çöküş dalgasına neden oldu. Başta hedge fonlar olmak üzere arkası kesilmeyen dolar talebi, hisse senetlerinden de kaçışı hızlandırdı ve borsalarda yeni dip seviyeler görüldü.
YENİ REKOR BEKLENİYOR
Son bir haftada yüzde 10’un üzerinde değer kazanarak 1,73 YTL’nin üzerine kadar yükselen dolar, dünyada kaybettiği tahtını da geri aldı. Küresel likidite sıkışıklığı, nakite dönüşü zorunlu kılarken doları yeniden zirveye taşıdı. İç piyasada Merkez Bankası’nın döviz satım ihalelerine yeniden başlamasıyla yükseliş dursa da, “2 YTL olur mu” sorusu geçerliliğini koruyor.
Dolar talebinin süreceği beklentisi mevcut durumda içerde de kurun daha yukarılara gidebileceği tahminlerini destekliyor. Euro dolar paritesindeki gerilemenin etkisine de dikkat çekilirken, önümüzdeki günlerde dolarda, 2006’daki 1,76 YTL’nin üzerinde yeni bir rekor görülebileceği öngörüsü öne çıkıyor.
2 YTL’NİN ÜSTÜ KALICI OLMAZ
Dolarda 1,8 YTL seviyesinin normal sayılması gerektiğini belirten EVG Yatırım Genel Müdürü Serdar Akcan, bu hafta 1,23 seviyesine kadar gerileyen euro dolar paritesinin 1.1’e kadar düşüş yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. Dolardaki son yükselişte yüzde 40 parite etkisi olduğuna işaret eden Akcan, “Eğer spekülatif, zarar vermeye dönük hareketler olursa, dolar 2 YTL’nin üstüne gidebilir ama bu seviye kalıcı olmaz. Dövize yatırımı tercih edenlere, sepet değil, yüzde 100 dolar öneriyorum, eurodan çıkılabilir” değerlendirmesi yaptı.
ENDEKSTE 22 BiN KRiTiK
İMKB’de 25.900 desteğinin tutmadığını, bundan sonraki adımda 22.225 ana desteğinin kaldığını ifade eden EVG Yatırım Genel Müdürü Akcan, “Herkes 22 bin seviyesini bekliyor ancak endeks eğer bu seviyeye inerse, burada kalmaz. O zaman da 15.400 gündeme gelecektir. Borsada yatırımcıların 22 binli seviyeleri dikkatli izlemesi gerekiyor. Eğer bu seviyelerde çok yoğun alım gelirse ‘düşüş bitti’ diye düşünmemek lazım” yorumu yaptı.
Hisse senedine yatırım düşünenlerin “alıp hemen satma” beklentisine girmemesi gerektiğini vurgulayan Akcan, “Hisse alıp 1,5-2 yıl bekleyeceğim diyenler kazançlı çıkacaktır ancak kısa vadeli al-sat ile kazancı mevcut durumda unutmak gerekiyor” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:59

İLGİLİ HABERLER