Dünya
  • 11.11.2007 00:00

KÜRT GAZETECİYE İDAM CEZASI!..

İran'da, bu yıl kapatılan bir Kürt dergisinde çalışan Adnan Hasanpur adlı gazeteciye verilen idam cezası, yargıtay tarafından onaylandı.
      Hasanpur'un avukatı Salih Nikbaht, AP Ajansı'na yaptığı açıklamada, müvekkiline verilen cezanın İran yasalarına ve İran'ın onayladığı uluslararası antlaşmalara aykırı olduğunu belirterek, ''Bu, adaletsiz ve meşru olmayan bir karardır'' dedi.
      Nikbaht, yargıtayın, İslami rejime karşı silaha sarılmak, yabancılarla izinsiz ilişkiye geçmek ve kimi muhaliflerin yurtdışına kaçmasına yardım etmek suçlamasıyla verilen idam cezasını onayladığını söyledi.
      Yargıtayın Hasanpur hakkındaki kararı geçen ay verdiğini, ancak kararın kendisine bugün bildirildiğini belirten Nikbaht, yargıtayın ayrıca, hakkında idam kararı verilen başka bir Kürt eylemci Abdülvahid Hiva Botimar hakkındaki kararı bozarak, davayı alt mahkemeye geri gönderdiğini söyledi.
      Geçen yıl aralık ayında tutuklanan Hasanpur, bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine İran'daki Kürt sorunları hakkında bilgi vermekle suçlanmıştı.
      Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ise yaptığı açıklamada, yargıtayın, Hasanpur'un idam cezasını onaylamasını kınadı.
      Hasanpur, 2005 yılı ağustos ayında kapatılana dek İran'da Kürt sorunları hakkında yayın yapan Asu Dergisi'nde çalışmış, ayrıca Amerika'nın Sesi ve Amerika'nın Sesi'nin Farsça yayın yapan kolu Radyo Yarın (Radio Ferda) gibi yabancı haber kuruluşları için çalışmıştı.
      Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Hasanpur'un idam cezasının onaylanması üzerine yayınladığı bildiride, ''Uluslararası kamuoyuna bu gazetecinin serbest bırakılması için mümkün olan herşeyi yapması için çağrıda bulunuyoruz'' dedi.
      Bildiride, ''İran, yılbaşından bu yana 300'den fazla kişiyi idam ettiği için bu ceza ciddiye alınmalıdır'' denildi.
      Bu arada İran'da bir Kürt kadın yazar ve tercümanın da Sakız Kenti Devrim Mahkemesi tarafından ''ulusal egemenliğe karşı faaliyet'' iddiasıyla 5 yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.
      Cenur Fethi adlı yazar, mahkeme tarafından ''yıkıcı faaliyetlerde bulunmak ve Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren bir İran Kürt partisi adına kültürel faaliyetlerde bulunmakla''da suçlandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER