Ekonomi
  • 10.10.2005 20:01

KUŞ GRİBİ VAKASI, TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNÜ VURDU...

ÖZCAN AYDIN
MANİSA (İHA) - Balıkesir'de ortaya çıkan Kuş Gribi vakası yüzünden, şu anki cirosu 2 milyar 500 milyon dolar olan tavukçuluk sektörünün karantina süresince 2 trilyon lira zarar edeceğini öne süren Keskinoğlu Şirketler Grubu Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, Türki Cumhuriyetleri ile Balkan ülkelerine ihracat yapamadıklarını açıkladı.


Manisa'da faaliyet gösteren, tavukçuluk sektörünün önde gelen kuruluşlarından biri olan ve başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapan Keskinoğlu Şirketler Grubu, Manisa'ya komşu olan Balıkesir ilinde Kuş Gribi vakasının ortaya çıkması sonucu olağanüstü tedbirler almaya başladı. İşletmelere giriş ve çıkışlarda tüm araçlar dezenfekte edilirken, işletmeler arasında personel gidiş gelişleri de kısıtlandı. 21 gün süreyle ziyaretçilere kapalı olan işletmelerde her türlü sağlık tedbirinin arttırıldığını kaydeden Keskinoğlu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


"2005 yılının başından beri almış olduğumuz kararla yapmış olduğumuz ihracatları yüzde 50 oranında arttırma kararı almıştık. Yılbaşından bugüne kadar Türkiye'de yapılan ihracatın şu anda yaklaşık yüzde 27'sini Keskinoğlu olarak tek başımıza gerçekleştirdik. Kuş Gribi hastalığının duyulmasından itibaren bugün yolda olan 9 tane ihracat TIR'ımızın hepsini geri çektik. Çünkü Tarım Bakanlığı bu hastalığın ülkemizde görüldüğünü açıklamasından sonra Avrupa Birliği ülkelerinin hepsi Türkiye'ye kapılarını kapattı. Onun haricinde Türki Cumhuriyetleri'nden de sürekli ihracat gerçekleştirdiğimiz Azerbaycan, Türkmenistan ve Balkan ülkeleri de bugün itibariyle 2. bir karara kadar ithalatı durdurduklarını söyledi. Bu ülkelere şu anda ihracat yapamıyoruz. Zaten bu hastalık hindide görüldü, tavukta görülmedi. Bu hindiler de entegre üretim yapan bir firma değil, bir şahıs tarafından gerçekleştirilen üretimdir. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz bir üretim şeklidir. Sektör olarak da zaten bunların üstüne gidiyoruz. Halkımız markalı ve paketli, üzerinde üretim tarihi yazılı ürünleri almalıdır. Bu olay, ihracatla ilgili olarak tabii ki Türkiye'ye çok büyük bir sekte vuracak. Sonuçta sadece biz değil, bizim gibi entegre olan diğer firmaların da bir çok TIR'ı yoldaydı, onlar da hepsini geri çekmek zorunda kaldı."


Türkiye'de tavukçuluk sektörünün cirosunun 2.5 milyar dolar olduğunu ve sektörde 2 milyon kişinin çalıştığını belirten Keskinoğlu, günde 1 milyon kilo piliç üretiminin yapıldığı Türkiye'de bir süre önce çıkan hormon tartışmaları yüzünden sektörün 150 trilyon lira zarara uğradığını hatırlatarak, Kuş Gribi vakasından dolayı karantina süresince sektörün zararının yaklaşık 2 trilyon lira olacağını öne sürerek, "İnşallah 20-25 gün içerisinde Tarım Bakanlığımız, Türkiye'nin bu hastalıktan arındığını açıklar ve biz de ihracatımıza kaldığımız yerden devam ederiz" diye konuştu.


Keskinoğlu Şirketler Grubu Danışmanı ve Veteriner Hekimi Erdal Karakadıoğlu ise, Kuş Gribi vakasının sadece Türkiye'de değil, Amerika gibi gelişmiş bir ülke başta olmak üzere tüm dünyada görülmüş bir hastalık olduğunu belirterek, "Hemen hemen tüm komşularımızda, İran'da, Suriye'de, Rusya'da özellikle göçmen kuşların Karadeniz üzerinden Güney'e geçiş yolu üzerinde olduğumuz için ciddi bir beklenti vardı bu iş ile ilgili. Gerek bakanlık, gerekse özel sektör bundan 1 ay önce tatbikatını yaptı. Ama maalesef bu olay ülkemizde patladı. Bizi sevindiren bir şey var; şu anda hastalığın çıktığı yer tamamen 'saldım çayıra Mevlam kayıra' tipinde hindicilik yapılan bir bölümde oluşuyor. Bizim işletmelerimiz tamamen kontrollü kümeslerdir. Sağlık kontrolleri sürekli yapılmaktadır. Ümidimiz, hastalığın orada kalacağı yönündedir" dedi.


Türkiye'de hastalığın biraz abartıldığını ifade eden Karakadıoğlu, "Olay ülkemizde biraz abartıldı, biraz fazla panik yapıldı. Tedbir almak zorundayız elbette, ciddi bir olay ama bence bunun en önemli yanı ekonomisi. Eğer bu hastalık Türkiye'mizde yayılacak olursa entegrasyonlar, bizim gibi ciddi işletmeler çok büyük yaralar alır. Bu olay nedeniyle tedbirlerimizi arttırdık. Tesislerimize giriş ve çıkışlarda tüm araçlar dezenfekte edilerek yıkanıyor. Dezenfeksiyon belgeleri hazırladık. Bizden mal götüren araçlara veriyoruz. En azından bizden mal alan kişiler güven içerisinde olsunlar. Artı ziyaretçileri çok ciddi kontrol altına aldık. Bu hastalığın en büyük taşıyıcılarından biri de ziyaretçilerdir. Ziyaretçilerimize 21 gün süreyle işletmelerimize giriş yasağı koyduk. Taa ki karantina kalkıncaya kadar. İşletmelerimiz ve çiftliklerimiz arasında da çalışanların bağını kopardık. Birbirleri arasında gidiş gelişlerini kısıtladık. Bu hastalıkla ilgili insanlara ölümden falan bahsediliyor. Bence bu kadar ciddi değil. Öldürmez mi? Tabii ki öldürebilir ama çok yakın temasta, iç içe yaşıyorsanız hayvanla, ancak oradaki insana bulaşabilir. Tabii onu mutlaka öldürecek diye bir şey yok. Tedavisi var, iyileşme imkanı var. Bu tüm dünyada çıkmış, sadece Türkiye'nin sorunu değil. Tüm dünyada bugüne kadar çıkan vakaların tamamında ancak 60 kadar insan ve teknik adam kaybedilmiştir. Başka bulaşıcı hastalıklar da olmuauz. Halkımız markalı ve paş zamanında, yüz binlerce insan ölmüş ama nedense bu olay biraz fazla abartıldı. Zaten bu grip çok dayanıklı bir virüs değil. Tek şansızlığımız kışa denk gelmesi. Yazın olsa daha kısa sürede hastalık yok edilirdi" diye konuştu.


Türk halkının güvenle tavuk yiyebileceğine dikkat çeken Keskinoğlu Şirketler Grubu Danışmanı ve Veteriner Hekimi Karakadıoğlu, "İnsanlarımız tavuğu korkmadan yiyebilirler, çünkü zaten etten geçecek diye bir şey yok. Kesinlikle bunu garanti edebiliriz. Tabii halkımız da bizim gibi ciddi kuruluşların, markası olan firmaların ambalajlı ürünlerini tercih etsinler. Açıkta satışı yapılan her ürün risklidir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER