Yaşam
  • 22.9.2014 21:48

Hindistan'da dekolte savaşı

Hindistan'da ülkenin önde gelen gazetelerinden The Times of India ile Bollywood oyuncusu Deepika Padukone arasındaki atışma yakın zamanda dineceğe benzemiyor.

Kavga, geçen hafta The Times of India'nın sinema yıldızının bir fotoğrafını yayımlıp göğüs dekoltesi hakkında tweet atmasıyla başladı.

Gazete, ''Aman Tanrım: Deepika Padukone'nin dekolte şovu'' diyerek sanatçının geçen yıldan bir fotoğrafını da ekledi.

Deepika Padukone, yanıt vermekte gecikmedi: ''Evet, ben bir kadınım! Göğüslerim ve göğüslerimin buluştuğu bir nokta var. Nedir sorununuz?''

7 bin kez RT'lenen bu tweetin yanı sıra, #IStandWithDeepikaPadukone (Deepika Padukone'nin yanındayım) etiketi, bir süreliğine Hindistan'ın TT listesinde ilk sıraya oturdu.

Kadının nesneleştirilmesi

The Times of India, gelen tepki karşısında tartışmalı tweeti sildi ve Bollywood yıldızına ''İltifatta bulunmuştuk. Öyle güzel görünüyordun ki herkes bilsin istedik.'' diye, yeni bir tweet attı.

Padukone ise gazetenin yaklaşımına duyduğu öfkeyi, Facebook üzerinden uzunca bir cevap yazarak açıkladı.

Hintli oyuncu, ''Kadınların eşitliği ve güçlenmesi için çalışılırken, okurların dikkatini çekmek için bu tip geriye dönük taktiklere başvuran bir ideolojinin karşısında durduğunu'' söyleyerek, ''Vücudumdan gurur duymakta bir beis görmüyorum ve beyaz perdede bir karakteri canlandırmak için hiçbir şeyden utanç duymadım. İstediğim tek şey, sinema salonu dışında bir kadın olarak saygı gösterilmesi.''

The Times of India, bunun üzerine yayımladığı bir makalede Deepika Padukone'yi bu sefer iki yüzlülükle suçladı. Gazete, diğer medya kuruluşlarının da kendilerini eleştirirken Padukone'nin göğüs dekoltesini sayfalarına rahatça taşıdıklarını yazdı.

Attığı ilk tweetin daha farklı yazılabileceğini kabul eden The Times of India, ''Fakat internet dünyasında atılan manşetler basılı gazetelerdeki üsluptan farklı. Internet daha kaotik bir ortam. Ve sansasyonel başlıkların kullanılması hiç görülmemiş bir şey değil.'' diye de ekledi.

'İncelikten yoksun bir toplum'

Gazete aynı zamanda Hintli yıldızı sansürü savunmakla ve yeni filmi vizyona girmeden önce kendisini öne çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Ancak The Times of India'nın bu tezini haklı görmeyen çok sayıda gözlemci var.

Gazeteci Kanika Gahlaut, ''Padukone'nin cinsiyetçiliğe bayrak açma cesaretini gösterdiğini'' söyleyerek oyuncuyu tebrik etti; fakat bundan böyle Padukone'nin de kadınları nesneleştiren reklamlardan uzak durmasını dilediğini kaydetti.

Bir diğer gazeteci, Hindol Sengupta, bu tartışmanın bütün Hindistan'a ayna tuttuğunu yazarak, ''Utanmazca kaba saba davranan, incelikten yoksun bir toplum yarattık.'' dedi.

İnternet haber sitesi Scroll'da yazan Shivam Vij ise, tartışmanın hem medyada hem de Bollywood'da kadınların nesneleştirilmesi konusunu gündeme taşımasını umuyor.

Vij, medyanın sorumlulukları olduğu kadar, Deepika Padukone'nin bir parçası olduğu Hindistan sinemasının da, kadınları topluma nasıl yansıttıkları konusunu iyice düşünmeleri gerektiğini söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:36

İLGİLİ HABERLER