Yaşam
  • 26.3.2007 15:49

MAHKEME: REKTÖR AŞKIN KINANMALI

Çete suçundan yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, duruşmalar sırasında eski Rektör rahmetli Cengiz Andiç için, "alkol bağımlısı ve siroz hastalığı olan yine bu nedenlerle hayatını kaybetmiş olan birisidir' sözlerinden dolayı açılan 1 YTL'lik sembolik manevi tazminat davasını kaybetti.

Mahkeme, Rektör Aşkın'ın sarf ettiği sözlerden dolayı hukuken kınanmasını, bu kararın ulusal ve yerel yüksek tirajlı birer gazete yayınlanmasını kararlaştırdı.

Eski Rektör Andiç'in eşi Yard. Doç. Dr. Nuray Andiç, 31 Mart 2006 tarihli çete duruşmasında Rektör Yücel Aşkın'ın "Cengiz Andiç, alkol bağımlısı ve siroz hastalığı olan yine bu nedenlere bağlı olarak yaşamını kaybetmiş olan birisidir. Bu nedenlerle siciller genellikle kendisi tarafından değil personeli tarafından doldurulmuştur" sözlerinin ölen eşine hakaret olarak düşündü.

Bunun üzerine Nuray Anduç, Van Sulh Hukuk Mahkemesi'ne Rektör Aşkın'a sarf ettiği bu sözlerden dolayı 1 YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

Mahkeme, Rektör Aşkın'ı suçlu bularak, "Cengiz Andiç'in kişisel haklarına haksız ve hukuka aykırı olarak yapılan saldırının kınanmasına" karar verdi. Mahkeme çıkan kararın masraflarının davalı tarafında karşılanarak yüksek tirajlı 1 yerel gazete ile yine yüksek tirajlı bir ulusal gazetede yayınlanmasını kararlaştırdı.

Eski Rektör Cengiz Andiç'in eşi Nuray Andiç yaptığı yazılı açıklamada, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde çete, ihalenin edinimine fesat karıştırmak gibi suçlardan yargılanan rektör Yücel Aşkın'ın, kendisini kurtarma umuduyla sürekli ihalenin eşi döneminde yapıldığı yönünde beyanlarda bulunduğunu söyledi.

Andiç, "İhale eşimin döneminde yapıldı. Zaten ihalenin yapılmasında sorun yok. Sorun ihalenin ediniminde. Zaten hazırlanan iddianamede bu konu vurgulanıyor. Cengiz Andiç döneminde hazırlanan teknik şartnameler Yücel Aşkın döneminde sürekli değiştirilmiştir." dedi.

Ölülere hakaret edilmesinin öncelikle ahlaken ve sosyal kültür açısından kabul edilmediğini anımsatan Andiç, sarf edilen bu rencide edici, incitici, hakaret ve itham içerikli açıklaları kendisini üzdüğü için dava açtığını vurguladı.

Andiç, "Eşim 58 yıllık yaşamı boyunca onurlu, şerefli ve namuslu bir şekilde dürüst olarak yaşadı. Eşim maddiyata ve reklama önem veren biri olmadığı için çocuklarımın da düşünce kararı ile sembolik ama onurlu bir dava açmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

Yücel Aşkın'ın bu açıklamaları defalarca yapması üzerine eşine olan saygısı üzerine aleyhine sembolik 1 YTL'lik manevi tazminat davası açtığını vurgulayan Andiç, mahkemenin açtığı davayı karara bağlayarak, 1 YTL'lik tazminat davasının kabulüne ve kendisinin hukuken kınanmasına karar verdiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:41

İLGİLİ HABERLER