Ekonomi
  • 20.6.2006 09:40

MALİYE'DEN HERKESE 'BONUS'

Maliye Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren ücretlilere vergi iadesini kaldırma kararı aldı.

Vergi iadesinin yerine düşünülen yöntem ise oldukça ilginç:

Daha önce, vatandaşı fiş almaya teşvik etmek için Çin’de olduğu gibi piyango veya kazı kazan türü yöntemleri Türkiye’ye getirmeyi planlayan Maliye, şimdi de gündemine “bonus” yani hediye sistemini aldı...

Bonus sistemi, faturalı yapılan tüm alışverişlere değil doktor veya avukat ücretleri gibi sadece kaçağın yoğun olduğu ödemeleri kredi kartıyla yapanlara verilecek. Üstelik bonustan sadece ücretliler değil, tüm vatandaşlar yararlanacak.

NAKİT ALIŞVERİŞE YOK

Henüz üzerinde tartışılan sistemi Maliye Bakanlığı yetkilileri, BUGÜN’e şöyle anlattı:

“Vergi iadesi sistemini sil baştan değiştiriyoruz. Yerine getireceğimiz sistem henüz net olmamakla birlikte kafamızda oluşmaya başladı. Vergi iadesinde amaç kayıt dışılığı önlemek. O nedenle nakit değil sadece kredi kartıyla yapılan yıllık alışveriş tutarı üzerinden iade yerine bonus vermeyi düşünüyoruz. İdare olarak biz tüm alışverişi değil, kayıtlı alışverişi ödüllendirmek istiyoruz. Kredi kartlı alışveriş ne kadar yaygınlaşırsa kayıt dışılık da o oranda azalacak. Bunun için bankalarla oturup sistemi görüşeceğiz, onlardan destek isteyeceğiz. Onların bize yapacağı katkı konusunda somut gelişme sağlarsak sistem çok etkin olarak devreye girecektir.”

KAYITDIŞILIK ÖNLENECEK

Sistemin tamamen kayıt dışılığı önlemeye odaklı olacağının altını çizen yetkililer, her kredi kartıyla yapılan alışverişi ödüllendirme, bonus verme gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdiler. Yetkililer, uygulamaya ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Kredi kartının çok yaygın kullanıldığı zaten kayıtlı olan alanlar var. Örneğin büyük marketlerde doğal bir kayıtlılık var. Oralarda kredi kartıyla yapılan alışverişlere bonus vermemize gerek olmayabilir. Bunun yerine kayıt dışılığın çok yoğun olduğu sektörler var. Örneğin doktor ve avukat ücretini kredi kartıyla ödeyene bonus verebiliriz. Bunun dışında lokantalar ve kaçağın yine yoğun olduğu mobilya sektörü var. Aldığı mobilyanın parasını peşin veren değil, kredi kartıyla ödeyen bonusu alır.”

HERKESE BONUS İMKÂNI

Vergi iadesi sisteminin yerini alacak olan bonus ve benzeri teşviklerin sadece ücretlileri değil tüm vatandaşı kapsayacağını ifade eden yetkililer, “Dolayısıyla örneğin bizim belirlediğimiz sektörlerde kredi kartlı alışveriş yapan herkes bonus kazanabilecek. Aynı şekilde piyango veya kazı kazanlardan yararlanacak. Biz şu anda hangi sistemin ne kadar gelir ne kadar gidere yol açacağını hesaplamaya çalışıyoruz. Bu hesaplara göre kapsam, çeşitlilik her şey netleşecek” açıklamasında bulundular.

Kazı kazanı bir kenara atmadı

Maliye yetkilileri, daha önce üzerinde çalıştıkları piyango ve kazı kazan yöntemlerini de bir kenara atmadıklarını dile getirerek, yabancı ülkelerde uygulanan sistemleri Türkiye’ye de uyarlamak istediklerini bildirdiler. Yetkililer, “Bu nedenle ilgiyi canlı tutmak, vatandaşa kayıtlı sistem bilincini tam olarak oturtabilmek için özel çekilişler, piyangolar, kazı kazanları da uygulayabileceğiz” dediler.

Tekel işçisine müjde

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel Balatçık İşletme Müdürlüğü’nde, sendika, işçi temsilcileri ve Tekel yöneticileriyle toplantı yaptı. Unakıtan, Tekel’e ait Balatçık Tütün İşletmesi’nde çalışan 677 mevsimlik kadın işçinin bu yıl da çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Kararın işçilere bildirildiğini kaydeden Unakıtan, ancak çalışma süresinin işletme şartlarına göre belli olacağını, şu anda bu sürenin kesinleşmediğini ifade etti. İşe devam kararının ardından tesisten ayrılan Unakıtan, alkışlarla uğurlandı.

 

(Erdoğan SÜZER-bugün)

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:45

İLGİLİ HABERLER