Bilim
  • 30.5.2022 11:33

Marka Tescili Nedir? Neden Marka Tescili Yapılmalı?

Küreselleşen dünya ve ekonomide markasız ürün görmek neredeyse imkansızdır. Günümüzde kişi ya da kurumlar satacağı ürün ve vereceği hizmeti çeşitli marka isimleriyle birlikte yapar. Bir ürünü markalaştırdıktan sonra o ürünle ilgili tüm yasal ve ticari sorumluluklar markanın sahibine ait olur. "Marka tescili nedir?" sorusuna cevap vermeden önce markanın ne olduğunun bilinmesi gerekir. Türk Dil Kurumu'na göre marka; bir ticari mal ya da nesnenin benzerlerinden ayrışması için verilen isim ya da işarettir. Bu noktada kimi markalar logo ve işaretleriyle öne çıkarken kimi markalar renk, ses, üç boyutlu görüntü gibi işaretlerle öne çıkabilir.

İşletme ve kurumların ticari varlıklarını sürdürebilmeleri için marka tescilini yapmış olmaları gerekir. Peki marka tescili nedir? Marka tescili, bir markanın yasal olarak korunması ve taklit edilmemesi için hukuki olarak varlığını kanıtlama ve ilan etmeye denir. Marka tescili tasarladığınız ürün ya da hizmeti kiralamak, devretmek ya da miras bırakmak için yapılması gereken bir işlemdir. Ayrıca belirtmekte fayda var ki, marka tescili sadece isim ve logo tescilinden ibaret değildir.

Endüstriyel tasarım tescili olarak geçen tescil türünde tasarıma konu olan tüm renk, şekil, ölçü ve desenler de tescil işlemi yoluyla koruma altına alınır. Tescil edilmiş markalar ulusal ve uluslararası ticarette yasal sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla tüm ticari faaliyetlere katılabilirler. Marka tescil başvurusu için illa ki vergiye tabi olma zorunluluğunun olmadığı da unutulmamalıdır.

Marka Tescili Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Marka tescili sorgulama, markanızın hukuki olarak tanınıp tanınmadığını kontrol etmek için yapılır. Bilindiği üzere marka tescili ve sorgulama işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu sayfasında online işlemler sekmesinden yapılır. Online işlemlere tıklandıktan sonra sizden bazı bilgileri girmeniz istenir. Bu bilgiler ise şunlardır:

Marka tipi (markanızın hangi sektörde faaliyet gösterdiğinin belirtilmesi)

Marka adı

Müşteri numarası

Başvuruyu gerçekleştiren kişinin adı (gerçek ya da tüzel kişilik olabilir.)

Markaya ait ilan bülten numarası

Nice sınıfları

Tescil yayın bülten sınıfları

Marka tescili yapmadan önce tescili alınmak istenen markanın uygunluk durumu kontrol edilmelidir. Marka ön araştırması adı verilen bu süreçte marka ibare ve logolarının tescile konu olup olmadığı tespit edilerek süreç başlatılmalıdır. Marka tescili yapabilmeniz için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınızdan istenen belgeleri ibraz etmeniz gerekir. Tüm belgeler elektronik ortam üzerinden kuruma ulaştırıldıktan sonra marka tescil başvurunuz incelenir ve olumlu karşılandıktan sonra işleme konur.

 

Belgelerinizde eksik çıkması halinde ise Türk Patent ve Marka Kurumu size 2 aylık ek süre verir. Bu süre içerisinde eksik belgeleri tamamlarsanız başvurunuz yeniden incelenir eğer tamamlamazsanız, başvurunuz iptal edilir. Başvurunuz uygun görülürse, Resmi Marka Bülteni üzerinden yayınlanarak olası üçüncü kişilerin görüş ve itirazları için beklenir. Marka başvurusu yapıldığı gün saat dakika itibari ile marka siciline kaydedilir. Yayın bittikten sonra herhangi bir itiraz gelmedi ise tescil kararı verilmektedir. Sicil kaydı oluşturulmasının ardından markaya özel tescil belgesi hazırlanarak marka sahibine teslim edilir. Peki Türk Patent ve Marka Kurumu başvuru esnasında sizden hangi belgeleri ister ve ne gibi bir hazırlık yapmalısınız?

Başvuru yapılacak markaya dair her türlü logo, slogan, yazı ve harflerin örnek nüshası,

Eğer başvuru tüzel bir kişilik yapıyorsa ticari bilgilerinin yer aldığı vergi levhası örneği, eğer başvuru gerçek kişi tarafından yapılıyorsa başvuran kişinin T.C. kimlik fotokopisi hazırlanmalıdır.

Markanın sınıf seçiminde kullanılabilmesi için tescil yaptırmak istediğiniz mal ve hizmetlerin listesi,

Eğer mevcutsa vekaletname.

Ayrıca, ödemeler tahakkuk sistemi ile yapılmaktadır ve eğer Natro üzerinden işlem yaptırdıysanız, marka tescil harcı Natro hesabına yatırılmalıdır.

Tüm bu süreçlerden sonra tescillediğiniz marka 10 yıl süreyle size ait olur. 10 yıllık süreden sonra tekrar yenileme yapıldığında ise marka üzerindeki haklar 10 yıl daha uzatılır. Yani kazanılmış olan hakkın devamı sağlanıyor.

Neden Marka Tescili Yapmalısınız?

Marka tescili yapmanın pek çok avantajı bulunur. Her şeyden önce marka tescili yaptırdıktan sonra markanızı hukuki olarak koruma altına almış olur ve markanın isim ve logosunu başka kurum ve kişilere devretme ve miras bırakma hakkı elde edersiniz. Bunun dışında marka tescili yaptırmanın avantajları şöyle sıralanabilir:

Tescilli markalar tüketiciler ve ticari faaliyetlerde bulunacağınız kişi ve kurumlara karşı itibarınızı artırır.

com.tr uzantısına sahip domain almanızı sağlar ve böylelikle bir web sitesi kurabilirsiniz.

Markanızın aynı isim ve logolarla benzer iş kollarında faaliyet gösterenler tarafından alınmasını engelleyebilirsiniz.

TSE ve diğer kalite standartları sertifikalarını alabilmek için marka tescili yapmak zorunludur.

Marka tescili sayesinde devlet tarafından verilen teşviklerden yararlanabilirsiniz.

Eğer yurtdışında faaliyet göstermek isterseniz tescili yapılmış bir markanın işlemleri daha hızlı hallolur.

Markanızın taklitlerini üreten ürünlerle ilgili gümrüklere başvurabilir ve ihracatını engelleyebilirsiniz.

Marka tescili sayesinde diğer kişi ve firmalara lisans vererek markanızın bilinirliğini ve popülerliğini artırabilirsiniz.

Marka Tescil Fiyatları

Marka tescil ücreti için ödemeler Türk Patent ve Marka Kurumu yapılacağı için her yıl kurum tarafından belirlenen ücretleri marka sahipleri ödemekle yükümlüdür. 2022 yılı için patent ve marka tescil ücretleri Resmi Gazete'nin yayınlanmıştır. Güncel marka tescil fiyatları için ilgili web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Marka tescil işlemleriyle uğraşmamak için, bu konuda uzman firmalardan yardım alabilirsiniz. Sektörde uzun yıllardır marka tescil sorgulama hizmeti veren Natro, bütün süreçleri sizin adınıza yürütür. Bu sayede, marka patent sorgulama ve marka tescil işlemleriniz daha hızlı şekilde gerçekleştirilir.

Marka Tescil Sorgulama Nereden Yapılabilir?

Günümüzde markalarınız için ek hizmetler ve marka tescil sorgulama işlemleri profesyonel danışmanlık hizmeti veren kurumlar tarafından verilir. Profesyonel marka uzmanları tüm süreçleri sizi adınıza kontrol eder ve süreci sizin için yönetir. Web siteniz ve kurumsal ihtiyaçlarınız için pratik ve güvenli çözümler üreten Natro tescil sorgulama işlemlerinizde de yanınızda! Peki Natro'da tescil sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Öncelikle Natro tarafından ücretsiz olarak verilen ve markanızın tescil edilip edilmediği bilgisini sizlere veren servisten yararlanabilirsiniz.

Eğer markanız tescil edilmeye uygunsa, tescil sorgulama işlemi yapacağınız marka adı yazılır. Daha sonra markanın faaliyet gösterdiği sektör seçilir. Kurum harcı ve hizmet bedeli de eklenerek toplam masraf tarafınıza iletilir. Bunun yanı sıra Natro, markanız için ekstra hizmetler de sunar. Bu hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için marka tescil belgesi düzenleme hizmeti sunar.

Kurum kararlarına itiraz, bülten yayınına itiraz, marka rehin işlemleri, marka yenileme ve adres değişikliği işlemlerinde size yardımcı olur.

Lisans ve kayıt yenileme, devir/kısmi devir, marka birleşimi, uluslararası marka bildirim, ve tescil suretlerinin hazırlanmasında sizin adınıza faaliyetlerde bulunur.

Marka tescil başvurularınız için Natro’yu tercih edebilir, güncel kampanyalardan faydalanabilirsiniz. Detaylı bilgi için natro.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!

Güncellenme Tarihi : 30.5.2022 11:35

İLGİLİ HABERLER