Ekonomi
  • 27.6.2014 17:27

'Merkez Bankası'nın bağımsızlığına son verdiler'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankası üzerinden yürütülen tartışmalara değinerek, "Lafı eğip bükmeye gerek yoktur. Hodri meydan diyoruz. Çıkarsınlar bir yasa 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığına son verdik, enflasyonu hedeflemekten vazgeçtim, faizi Bakanlar Kurulu'nda biz belirleyeceğiz' desinler" dedi. Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, hükümetin dış politikasını eleştirerek, bunun Türkiye'yi bölgedeki her meselenin ve çatışmanın tarafı haline getirdiğini savundu.

Musul'daki Türkiye konsolosluğuna düzenlenen baskına ve rehin alınan Türk vatandaşlarına değinen Öztrak, şöyle devam etti: "Ancak son dönemde yaşanan her rezalette 'bu ülkenin sabrını test etmeyin' diyerek, çatlamadık sabir taşı bırakmayan, tereyağından kıl çeker gibi sorunu çözeceklerinden bahseden iktidar mensupları şu ana kadar muhalefete saldırmaktan ve yaşanan rezalete yayın yasağı getirmekten başkaca bir şey yapamamıştır. Hükümet vatandaşlarımızı geri getirmek için neyi bekliyor? Umarım vatandaşlarımızın rehineliğinin ne zaman sonlanacağı cumhurbaşkanlığı seçimine endekslenmemiştir. Bu durum, seçim malzemesi haline getirilmeyecektir."

Bankanın enflasyon hedefini hükümetle birlikte belirlediğine, bankanın bu hedefe ulaşırken kullanacağı araçları belirlemekte serbest olduğuna dikkati çeken Öztrak, "Gelinen noktada AKP hükümetinin Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığını bir vesayet olarak kabul etmesi, enflasyon hedefine ulaşmanın olmazsa olmazı olan bankanın güvenilirliğini sıfırlamıştır" dedi.

Kurallı piyasa ekonomisinin önemine işaret eden Öztrak, şunları kaydetti: "Lafı eğip bükmeye gerek yoktur. Hodri meydan diyoruz. Çıkarsınlar bir yasa 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığına son verdik, enflasyonu hedeflemekten vazgeçtim, faizi Bakanlar Kurulu'nda biz belirleyeceğiz' desinler. 'Ne kadar para basılacağını, kime bu paranın verileceğini de biz Bakanlar Kurulu'nda belirleyeceğiz' desinler. Hangi banka ne yapacak, hangi banka nasıl denetlenecek , kim banka kuracak, hangi banka fona alınacak artık yeniden hükümet olarak ben karar vereceğim' desinler. 2001'den sonra atılan çapalar sayesinde bir ekonomiyi tümden yangın yerine çevirememişlerdi. Bir bunu yapamamışlardı. O da bu çapalar sayesindeydi. Anlaşılan şimdi sıra ona geldi."

Öztrak, gazetecilerin, AK Parti'nin soruşturma komisyonuna verdiği üyeler arasında ihsas-ı reyde bulunanların olduğu yönündeki söylemleri hatırlatmaları üzerine, "Bir liste verdiler ama bakıyorum listeye gerçekten ihsas-ı reyde bulunmuş insanları koymuşlar. Bizimkileri bu kadar titizlikle takip eden AKP neden kendi verdiği listeye ihsas-ı reyde bulunmuş birtakım insanları koyuyor" dedi.

Yolsuzluk iddialarının Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce tartışılmasının istenmediğini öne süren Öztrak, "Fezlekelerin milletvekillerinin eline geçmesini istemiyorlar. Çünkü fezlekelerdeki iddialar rezalet. Bunların konuşulmasının önüne geçebilmek için de milletin yapılan yolsuzluğu öğrenmesini önlemek için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar" diye konuştu.

Öztrak, çözüm süreci paketine ilişkin de şu değerlendirmede bulundu: "Bir kere tarih çok ilginç, getirildiği zaman son derece ilginç. Bu düzenlemeyle demokratik birtakım haklar, demokratik düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı masasında Cumhurbaşkanı olmak isteyen Başbakan ve eş başkan olmak isteyen Abdullah Öcalan tarafından rehin alınmıştır. Özellikle halkın talepleri cumhurbaşkanlığı masasında pazarlık konusu yapılmaktadır. Tarih ve getirilen biçim onu gösteriyor. Biz baştan beri söylüyoruz. Bu işi yasal bir zeminde yapın, kapalı kapılar arkasında yapmayın, hesap verir durumda olun diye. Bu yasal düzenlemede hesap verme gibi bir şey yoktur. Bu yasal düzenlemeyle getirilen, bu süreçleri yürüten özellikle devlet memurlarına getirilen korumalar önümüzdeki dönemde çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Genel Başkanımızın dediği gibi buradan önemli faili meçhuller yeniden çıkmaya başlar."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:50

İLGİLİ HABERLER