Gündem
  • 20.8.2009 17:05

MESUT YILMAZ: ‘HÜKÜMET, DEVLETİ ZAYIF DÜŞÜRMÜŞTÜR’

Mesut Yılmaz, Kürt açılımında DTP'nin muhatap alınmasını eleştirdi

BAĞIMSIZ Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, İmralı’yı kendisine kılavuz olarak benimseyen DTP’nin Kürt açılımı konusunda muhatap alınmasıyla, hükümetin dolaylı olarak İmralı ile masaya oturduğunu söyledi. Yılmaz, “İmralı’ya sahip çıktığı halde, İmralı’yı kendisinin önderi kabul ettiği halde DTP ile masaya oturmak, devleti zayıf düşürmüştür. Hükümetin devleti zayıf düşürmeye hakkı yoktur” dedi. Yılmaz, Türkiye’nin bayramdan sonra yepyeni bir siyasi konjonktüre kavuşacağını da söyledi.

Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, dün akşam İstanbul’dan memleketi Rize’ye geldi. Geceyi Kömürcüler Köyü’nde işadamı Abdurrahim Albayrak’ın evinde geçiren Yılmaz, bugün Deniz Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, hükümetin yürüttüğü Kürt açılımını değerlendirdi. Yılmaz şöyle konuştu:

“Şu ana kadar bu projenin içinde ne olduğunu kimse anlamadı. Doyurucu bir açıklama da yapılmadı. Ben, İçişleri Bakanı’nın partilerle ve sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmeleri izliyorum. Oralarda da bu konuda hükümetin ortaya koyduğu herhangi bir paket ve somut tedbir yok. Şu anda üzerinde yorum için erken görüyorum. Türkiye’nin bütün sorunlarının olduğu gibi, bu en önemli sorununun da çözümü hükümetin görevidir. Bu konuda herkesin hükümete yardımcı olması lazım. Ama hükümetin de bu konuda devlet sorumluluğuna uygun davranması lazım. Başbakan’ın, ‘PKK’yı kınamadıkça DTP ile görüşmeyeceğim’ sözüne ve DTP’nin devamlı PKK’ya sahip çıkmasına rağmen onunla görüşmüş olması, maalesef devleti bu konuda zayıflatmıştır. Dolayısıyla yanlış bir başlangıç yapıldı. Ümit ediyorum ki sonu hayırlı olur. Bu konuda siyasi iktidarın dışında kalan herkesin de çözüm için destek vermesi gerekir”

HÜKÜMETİN YOLU YANLIŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘İmralı’yı bir yana bırak’ sözlerine de değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“‘İmralı’yı bir yana bırak’ yeterli değildir. Muhatap alınan DTP, eğer İmralı’yı kendisine kılavuz olarak benimsemişse, hükümet de dolaylı olarak İmralı ile masaya oturmuş demektir. Bu da maalesef yanlıştır. Hükümetin çözüm arayışı içerisinde olmasını destekliyorum. Çözüme herkesin elinden gelen katkıyı vermesi gerektiğini söylüyorum. Ama hükümetin yolunun yanlış olduğunu ilave ediyorum. Daha önce Başbakan’ın tutumu doğruydu. Yani DTP, terörü lanetlemedikçe, İmralı’dan kendini ayrıştırmadıkça bu işte muhatap alınmamalıydı. Ama tam tersine İmralı’ya sahip çıktığı halde, İmralı’yı kendisinin önderi kabul ettiği halde, DTP ile masaya oturarak hükümet devleti zayıf düşürmüştür. Hükümetin devleti zayıf düşürmeye hakkı yoktur.”

YENİ OLUŞUM BAYRAMDAN SONRA

Yeni siyasi parti kurma çalışmalarını da değerlendiren Yılmaz, bundan sonra liderlik peşinde ve hevesinde olmadığını, ancak şu anda ülkenin bir açmazla karşı karşıya olduğunu ve bir siyasi boşluğun bulunduğunu, bunun için de bir alternatifin ortaya konulması gerektiğine inandığını söyledi. Bu alternatifin aynı zamanda AKP için de gerekli olduğunu kaydeden Mesut Yılmaz şunları söyledi:

“Karşısında bir alternatif olmaması hem vatandaşı bezginliğe ve teslimiyete sürüklemektedir, hem de AKP’ye yanlış yaptırtmaktadır. Oysa ki demokrasi bir alternatifler rejimidir. Ben bağımsız milletvekili olarak meclise girdiğimden itibaren bu alternatifin oluşması için çalışıyorum. Şu anda buna en yakın noktadayız. En geç 1 yada 1.5 ay sonra Anavatan ve Demokrat Parti birleşmesini sağlayacağız. Şu ana kadar siyasetin içinde olmayan ama Türkiye’nin çözümlerine katkıda bulunabilecek birtakım önemli isimlerle takviye edip, benim de içinde olacağım yeni bir yapı ile milletin önüne bir alternatif olarak sunmayı planlıyoruz. Türkiye herhalde bayramdan sonra yepyeni bir siyasi konjonktüre kavuşacaktır.”

‘EKONOMİ ZART ZURTLA YÜRÜMEZ’

Ekonomik krizle ilgili sorulan bir soruya da yanıt veren Yılmaz, “Başbakan krizin farkında değil. Daha önce de ‘teğet geçti’ demişti. Vatandaşın yaşadığı sıkıntıları bilmeden krizi anlayabilmesi mümkün değildir. O herkesi kendisi gibi rahat zannediyor. Vatandaşın sıkıntısını anlamıyor. Ama bilmelidir ki ekonomi öyle zart zurtla yürümez. Emir vererek yönetilmez. Evvela vatandaşın durumunu anlamalı ve sonra da buna çözüm getirmelidir” diye konuştu.

ÇATALDERE'YE HES KONUSU

Yılmaz, köyü olan Çayeli ilçesi Çataldere’de yapılan HES protestosuyla ilgili soruya ise “Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma yönünde bir karar almış. Ama mahkeme kararını uygulamaya koymuyorlar. İdari bir takım izinlerle yatırımların devamına çalışıyorlar. Bu tabii hukuk devletinde çıkmaz bir yoldur. Eninde sonunda bu yola tevessül edenler bunun sonuçlarına da katlanırlar” dedi.
‘TALABANİ YANLIŞ SÖYLEMİŞ’
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün bugünkü yazısında yer alan Talabani’nin kendisi ile Dışişleri Bakanı iken havaalanında görüştüğü konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Yılmaz, “Talabani ile ilgili yazıyı okudum. Yanlış söylemiş. O tarihte bir defa havaalanında karşılaştık. Ama ben o tarihte Dışişleri Bakanı değil, muhalefet lideriydim. Sayın Demirel Başbakandı. Ben tesadüfen havaalanında bulunuyordum. Karşılaştık ve biraz sohbet ettik. Onun dışında böyle bir karşılama ve uğurlama söz konusu değil” ifadesini kullandı.
SİGARAYI BIRAKTI KİLO ALDI
Kilo aldığı gözlenen Yılmaz, bu yönde sorulan soruya ise, “4 aydır sigara içmiyorum. O yüzden biraz kilo aldım. Ama kısa zamanda spora başlayacağım. Önümüzde daha hareketli günler var. Kendimi hazırlayacağım” diye yanıt verdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER