Gündem
  • 10.5.2013 13:48

"Milliyetçilik, toprağın altına çağıran değil"

Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Vatanını savunmak için mecbur kalırsın şehit olursun ama şehit olurken 'insanlar yaşasın' diye şehit olursun. O yüzden toprağın üstünde yaşayanların varlığı çok önemli" dedi.
     Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun dünkü toplantısında çalışma takvimini belirlediklerini, sistematik bir yol haritası çıkardıklarını söyledi.
     Komisyonu "çok önemli bir komisyon" olarak nitelendiren Bostancı, Türkiye'in bir çözüm sürecine girdiğini söyledi. Bostancı, şöyle konuştu:
     "Bu çözüm sürecinin imkanlarını araştıran, bizi çözüm sürecine taşıyan dinamikleri değerlendiren ama aynı zamanda toplumsal barış talebini yükselten, toplumsal anlaşmazlık konularını değerlendiren, ona ilişkin kamuoyunun görüşlerini toparlayan bir işlevi yerine getireceğiz. Bizim yapacağımız; insanları dinlemek, görüş ve değerlendirmelerini almak, bir bakıma çözüm sürecine ilişkin 76 milyonu temsil eden insanlarla bağ kurarak onların eğilimlerini, değerlendirmelerini geçmişe ilişkin yorumlarını ve geleceğe ilişkin beklentilerini toparlamak.
     Bu komisyon Parlamento'nun komisyonu, Parlamento milletin seçtiği bir yer. Çok önemli bir süreci yaşıyoruz. Parlamento'nun bu konuya, sürece ilişkin çalışmaları olmaksızın, süreçle toplum arasında bağ kurmak eksik olurdu. Bir bakıma Parlamento bu komisyon marifetiyle, çözüm sürecine ilişkin tüm kamuoyu ile süreç arasındaki bağı; kamuoyunun görüşleri, değerlendirmeleri, beklentileri esasında kurmuş olacak."
    
     -"Bizi supervisor olarak düşünmek yanlış"-
    
     Bostancı, "PKK çekilmeye başladı. Komisyonun bu süreçle bağı nasıl olacak-" sorusuna şu yanıtı verdi:
     "Biz çekilmede kim ne yapıyor- İşin askeri, güvenlik boyutuyla ilgili değiliz. Sonuçta icrai bir kurum değiliz. Biz işin sosyal, iktisadi, siyasal alanlarına ilişkin çalışma yürüteceğiz. Bizi, sürece ilişkin bir tür supervisor olarak düşünmek yanlış olur. Biz işin toplumsal temelli, buradaki dinamikleri, çelişkileri, anlaşmazlık konularını, anlaşma potansiyelini, birlikte milli birliğin yeniden inşası için nasıl ortak çaba göstereceğimizi, bunları araştıracağız.
     Demokrasi ve özgürlükler çok önemli. Demokrasi ve özgürlüklere ilişkin toplumsal talepleri alacağız. Sonuçta çok önemli bir süreç ilerliyor, insanlar bu durumdan son derece memnun. Kimsenin hayatını kaybetmemesi, bu topraklarda yaşayarak, ülkeye, ülkenin geleceğine katkı sağlaması hepimiz için çok önemli. Bunu nasıl devam ettirebiliriz- Buna ilişkin görüş ve değerlendirmeleri alacağız."
    
     -"Şehitlerimiz 'bizim peşimizden herkes şehit olsun' diye şehit olmadı"-
    
     Naci Bostancı, "Toprağı vatan yapan elbette altındaki insanlar değildir, üstünde yaşayanlardır. O yaşayanların o toprağa, ülkeye kattıklarıdır" sözlerine de şu şekilde açıklık getirdi:
     "(Toprağın altında yatan önemsizdir, üstünde yatan önemlidir) Böyle bir şey sözkonusu olamaz. Şehitlerimizin göreceği saygıya ilişkin kimse bizimle herhangi bir rekabete girmesin, lafları da çarpıtmasın. Söylediğimiz şu: Şehitlerimiz; bu topraklarda insanlar yaşasın, bu toprakları zenginleştirsin, bu toprakları muhkem yerler haline getirsin diye şehit oldular. Yoksa 'bizim peşimizden herkes şehit olsun' diye şehit olmadılar. Şehitlerin yüzü, hayata dönüktür, buna dikkat çekmek isterim. 'Hepimiz şehit olalım...' Böyle bir şey değil. Şehitlik; vatanını, ülkeni savunmak için mecbur kalırsın şehit olursun ama şehit olurken 'insanlar yaşasın' diye şehit olursun. O yüzden toprağın üstünde yaşayanların varlığı çok önemli. Vatanseverlik, milliyetçilik insanları toprağın altına çağıran değil, toprağın üstünde yaşatan vatanseverliktir, milliyetçiliktir."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER