Dünya
  • 1.6.2016 13:25

Mumbuc operasyonu

YPG'nin de içinde olduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'in kontrolündeki Mumbuc'u ele geçirmek için operasyon başlattı. Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer 'Mumbuc cebi' olarak bilinen bölgeye yönelik operasyona Türkiye'nin de destek verdiğini söyledi. Operasyona katılan güçler arasında YPG de var, ancak ajansın haberine göre Mumbuc alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusunda YPG'liler bölgeden çekilecek. 

 

Reuters'ın haberine göre Türkiye, ABD destekli Mumbuc operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li. Ayrıca ABD Ankara'ya Mumbuc IŞİD'in elinden alındıktan sonra YPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi.

Ajans'a konuşan Amerikan ordusundan bir yetkili, Mumbuc cebi olarak bilinen Türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki Mumbuc - Mare hattı için "Onların (IŞİD) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi.

Yetkililer, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle Mumbuc operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin YPG'lilerden oluştuğunu ifade etti.

Aynı yetkililer Mumbuc'un IŞİD'in elinden alınmasının ardından operasyona katılan YPG'lilerin bölgeden çekileceğini belirtti.

Bir yetkili, "Mumbuc'un alınmasının ardından anlaşma şu, YPG orada kalmayacak. Dolayısıyla geleneksel olarak Suriye Arap toprağı olan bölge Suriyeli Araplarda kalacak" ifdelerini kullanıp, Türkiye'nin de operasyonu desteklediğini ekledi.

Haberde, IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının operasyona havadan , Türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek verdiği belirtildi.

Operasyona ABD özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. Bir yetkili Amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden YPG ve Arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. Ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi.
 
İdlib'i terk ediyorlar


 

İdlib kentinde aralarında sivil yerleşim alanlarının ve hastanelerin de olduğu bazı noktaların hava bombardımanına hedef olmasıyla kentte binlerce sivil, kentten göç ederek bombardımandan uzak bögelere gitmeye başladı.

Mart 2015’ten bu yana muhaliflerin denetimindeki kent, Ahrar-u Şam ile rejimin müttefiki Tahran arasında varılan bir ateşkes anlaşmanın kapsamına girmesinden dolayı nadiren bombardımanın hedefi oluyordu. Muhalifler, Yaklaşık 60 kişinin ölümüne neden olan bombardımandan Rusya’nın sorumlu olduğunu söylerken Moskova bu iddiayı reddetmiş ve uçaklarının İdlib’de hava saldırıları düzenlemediğini öne sürmüştü.

Türkiye, Rusya’nın faili olduğunu söylediği saldırıyı kınamıştı.

 
Güncellenme Tarihi : 1.6.2016 13:46

İLGİLİ HABERLER