Ekonomi
  • 12.7.2009 11:19

NABUCCO'DA İLGİNÇ GELİŞME

Bu haberin yayınlanmasının hemen ardından TRT 2'deki canlı yayında konuyla ilgili soruları cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin herhangi bir hakkından vazgeçmediğini söyledi.
Türkiye'nin çıkarların söz konusuyken yüzde 15'lik gibi bir tartışmanın bulunmadığını söyleyen Yıldız, Azerbaycan'la yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldığını ifade etti. Yıldız, "Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır" dedi.

Nabucco’da imza yarın atılıyor

Doğal gazın Türkiye-Bulgaristan-Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya’ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi’ne ilişkin hükümetlerarası anlaşma yarın Ankara’da imzalanıyor.

Ankara Rixos Otel’de, yarın Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Nabucco Hükümetlerarası Anlaşması İmza Töreni ve Zirve Toplantısına Avrupa’dan Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar düzeyinde katılımlar olacak. Projeye finansman desteğinde bulunacak olan Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası ile Nabucco Uluslararası Şirketi’nden üst düzey yöneticiler da Ankara’ya gelecek. Zirvede, Nabucco Uluslararası Şirketi’nin 6 ortağından birinin Alman şirketi RWE olması sebebiyle Almanya, transit ülke Gürcistan, Nabucco boru hattına doğal gaz tedarik edebilecek muhtemel üretici ülkeler Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye, Mısır, Katar de temsil edilecek. Törende projeye destek veren AB Komisyonu ile ABD, bölgenin en önemli doğal gaz tedarikçisi olması sebebiyle Rusya Federasyonu da yer alacak.

Hükümetlerarası anlaşma imza töreni dolayısıyla doğal gaz üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerin de iştirakleriyle düzenlenecek zirvede, kaynak ülkelerin projeye gaz tedariki konusu ve bu çerçevede hayata geçirilmesi öngörülen projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Nabucco Konsorsiyumu’nda Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE olmak üzere 6 paydaş bulunuyor.


8 MİLYAR EURO’LUK PROJE
Yaklaşık 8 milyar Euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Doğal gaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülüyor. Boru hattından ilk gazın 2014’te pompalanması beklenen projede, ilk etapta 8-10 milyar metreküplük bir gaz akışı sağlanacak. Daha sonra yıllar itibariyle bu miktarın artırılması ve kapasitenin yıllık 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Bu doğalgazın öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan’dan sağlanması öngörülüyor. Ancak projeye şüpheyle bakan bazı uzmanlar, Rusya’nın Türkmenistan’la imzaladığı anlaşmalar nedeniyle, Nabucco’ya yeterli miktarda Türkmen gazı sağlanamayacağı görüşünü öne sürüyorlar.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER