Dünya
  • 19.2.2013 00:32

Nicolaus Copernicus Hıristiyanlığın temelini sarstı

Dünyanın ve gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü ilk olarak açıklayan isim olan Nicolaus Copernicus'u 540'ıncı doğum gününde unutmayan Google, bu ünlü gökbilimci için özel tasarım yaptı.

Peki Nicolaus Copernicus kimdir?
İstanbul'un fethinden 20 yıl sonra 1473 yılında doğan Polonyalı astronomi bilgini Nicolaus Copernicus, Polonya'nın Torun'da temel eğitimini tamamladıktan sonra 1492 yılında Krakov'daki okula devam ederek matematik ve astronomi konularında kendini geliştirdi.
1494 yılında evine dönen Kopernik, başpiskopos olan amcasının tesiriyle dini eğitim için İtalya'ya gitti. Orada gökbilimci Domenico Noworra (1454-1504) ile beraber çalıştı. 1497'de memleketine dönüp, kilisede görev aldı fakat bu uzun sürmedi.1501'de hukuk fakültesine devam etmekte iken, tıp fakültesine başlamak için tekrar İtalya'ya geri döndü. Burada çalışmalarına devam etti.Daha sonra amansız bir hastalığa yakalandı ve tedavi olmaya başladı.

HIRİSTİYANLIĞIN TEMELİNİ SARSTI....... HABERVİTRİNİ
Yaşamının geri kalan kısmını uzaya ve astronomiye adayan Nicolaus Copernicus, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında dönmekte olduklarını farketti.Heliosentrik (güneş merkezli) teori bugün Kopernik teorisi olarak da adlandırılıyor.
Bu müthiş buluşunu kimselere söyleyemeyen ünlü gökbilimci, çalışmalarını gizli gizli sürdürdü.
O yıllarda kilise ve Hıristiyan aleme Hazreti İsa'nın emriyle güneşin sabit olarak durduğunu o emir olduğu müddetçe güneşin yerinden kıpırdayamayacağını savunuyordu.
Yine genel inanca göre dünya düz tepsi gibiydi. Aksini düşünenler ise cehennemlikti.Nicolaus Copernicus'un teorisi kilisenin bu görüşüne taban tabana zıttı.Hatta tam tersiydi.O yıllarda kiliseye karşı gelenler ve farklı fikirler savunanlar hemen aforoz ediliyordu.
Bu tür fikirleri olanlar için kurulan engizasyon mahkemeleri vardı.Burada yargılananlar suçlu bulunursa ateşle yakılarak öldürülüyordu.
Kiliseden yetiştiği için öldürülmekten korkan Nicolaus Copernicus, o dönemin Hıristiyanlığının temelini sarsacak böyle bir buluşu uzun süre açıklayamadı.
Hastalığı ilerleyince ölümden korkusu kalmayan Nicolaus Copernicus, fikirlerini anlatan bir kitap yazdı.
Papa'ya kitabını göndererek şu mektubu yazdı: "Aziz peder, kitapta yazılanları okuyanların hemen reddedeceklerini biliyorum. Ben ömrüm boyunca çevremin düşüncelerine aldırmayan, fikirlerini savunan biri olamamışımdır. Etrafın tepkisinden, başladığım hususlardan vazgeçmeye niyetlendiğim olmuştur. Fakat çekingenliği üzerimden atarak çalışmalara devam ettim. Yazdıklarımı tenkit edenler olursa onlara aldırmayacağım ve saçma kabul edeceğim..."

Kopernik en önemli eserinde "De revolutionibus orbium coelestium" heliosentrik teorisini detaylı anlattı. 1540'ta ise butün fikirlerini içine alan kitabın basılması için müsaade çıktı. Astronom, doktor ve papaz olan Kopernik, Yunanlı astronom Batlamyus'un yanlış olan teorisini dünyaya anlatarak bilime büyük hizmette bulundu.Yani dünya evrenin merkezi değildi. 24 Mayıs 1543 yılında Frombork'ta öldü.Nicolaus Copernicus hiç evlenmedi.

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:25

İLGİLİ HABERLER