Gündem
  • 30.9.2010 12:09

ÖCALAN'DAN CHP MESAJI

Öcalan, “Görüşmelerin sonucunu üzerinde uzlaşılacak iki protokol şeklinde ele alıyorum. Biri güvenlik boyutu protokolü, diğeri de demokratik haklar ve anayasa boyutu protokolü. Seçimlerden sonra parlamentoya sunulabilir” dedi.

Abdullah Öcalan’ın, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu üç avukatı ile gerçekleştirdiği haftalık olağan görüşmesinin notları, dün örgüte yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı’nda yayımlandı. Türkiye’nin bütünlüğü içinde soruna çözüm aradıklarını ve “bölücü” olmadıklarını söyleyen Öcalan, “Kardeşlik anlayışımız, birlik anlayışımız stratejiktir. Bu topraklar üzerindeki medeniyetler bizim katkılarımızla inşa edilmiştir, atalarımızın bunda çok emeği var” dedi.

Kendisiyle yapılan görüşmelerin sonucunda “güvenlik boyutu-protokolü” ve “demokratik haklar ve anayasa boyutu-protokolü” olarak ele aldığını kaydeden Öcalan, şöyle konuştu: “Yapılan görüşmelerin sonucunu karşılıklı üzerinde uzlaşılacak iki protokol şeklinde ele alıyorum. Biri güvenlik boyutu-protokolü, diğeri de demokratik haklar ve anayasa boyutu-protokolü. Bunun içinde yasal zemindeki durum var. Bu şekilde protokollerin, seçimlerden sonra oluşacak parlamentoya sunulabilir. İki komisyon oluşturulabilir; Biri Anayasa Hazırlık Komisyonu olabilir, şimdi Mecliste bulunan komisyonu kast etmiyorum. Onun rolü ve görevi ayrıdır. Bahsettiğim komisyon yeni anayasa ile ilgili tartışmalardan sonra çıkacak sonuca göre oluşan taslağı seçimden sonra oluşacak yeni parlamentoya sunulabilir. İkincisi ise Hakikatleri Araştırma Komisyonu olabilir. Bu komisyon ise Hakkari gibi bütün faili meçhul olayları, Ergenekon’u araştıracak, inceleyecek sorumlularını ortaya çıkarabilir. Süreç böyle işleyebilir.
Önümüzde sekiz ay var. Bu sekiz ayı heba etmeyelim.”

CHP’yi adres gösterdi

Öcalan, Kürtlerin kendi anayasa taslaklarını oluşturabileceğini dile getirirken bu çerçevede CHP ile görüşülebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun “seçimi beklemeden yeni anayasa yapalım” yaklaşımını anlamlı gördüğünü belirten Öcalan, “Gelişecek süreç, bir devlet projesidir, sadece Hükümetin değildir. Önümüzdeki sekiz ay çok önemlidir. ‘AKP dışında bir alternatif de yok’ diyenlere geliyorum. Bir süredir CHP’yi izliyorum. Baykal etkisi hala var ancak Kılıçdaroğlu’yla birlikte CHP’de bir değişim işaretleri de var, bu gerçekleşir mi bilemiyorum. Bu nedenle CHP ile görüşülmeli. Türkiye-Devlet AKP’den ibaret değildir. Evet AKP devlette örgütlenmiş ama devletin tamamı AKP değildir. Burada yapılan görüşmeler devlet adınadır. Kimsenin korkmasına gerek yok, bu bir devlet projesidir” dedi.

Gazete serbestisi

Ayrıca, Öcalan’a daha önce verilmeyen, BDP çizgisinde yayın yapan Günlük gazetesinin de aralarında olduğu bazı gazetelerin verilmeye başlandı. Öcalan’a, daha önce verilmeyen Taraf ve Evrensel gibi gazetelerin de kısa süre öncesinden başlayarak verildiği öğrenildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:11

İLGİLİ HABERLER