Ekonomi
  • 4.10.2008 02:27

ÖĞRETMENLERE KART ŞOKU!..

Kamu çalışanlarının yüzde 43'ünü oluşturan, bir milyon kişilik eğitim ordusunun bankalarla başı dertte. Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın (BES), “Öğretmenlerin Genel Durumu Araştırması" kredi kartları borçları yüzünden kara listeye alınan eğitimcilerin oranının yüzde 132’ye yükseldiğini ortaya çıkardı. Sendikanın bin 55 eğitimciyle yaptığı araştırmada öğretmenlerin banka borcunun bir yıl öncesine göre yüzde 82 oranında arttığı belirlendi. Araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 47'si kredi kartları, yüzde 13'ü ise ev ve araba kredisiyle bankalara borçlandı.
YÜZDE 5’İN BORCU YOK
Eş, dost, arkadaş ve akrabalara borcu bulananların oranı yüzde 27 iken, mağazalara ve tanıdık esnafa borçlananların oranı ise yüzde 8'de kaldı. Borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Rapora göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de çalışan eğitimcilerin daha çok borcu bulunuyor. Borçluluk sıralamasında, ıstanbul ve Ankara listeyi paylaşıyor. En az borcu bulunan eğitimciler ise daha çok köy ve taşrada yaşayanlar. Merkez Bankası verilerine göre bankaların tüketicilerden konut, taşıt ve diğer tüketici kredileri ile kredi kartı alacaklarının geçen yıllara göre 18,8 milyar YTL artarak yalnızca 2007 yılında 45,5 milyar YTL'ye yükselmiş durumda. EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN MAAŞI BiZDE
BES Başkanı Gürkan Avcı, diğer ülkelere kıyasla Türkiye’nin eğitimcilerinin durumunun kötü olduğunu belirterek, “Seçilen 5 ülke arasından en yüksek öğretmen maaşlarının verildiği ülke Danimarka iken, en düşük öğretmen maaşı veren ülke yine Türkiye'dir. Buna göre İrlanda'da bir ilkokul öğretmeni yılda toplam 53 bin dolar, Yunanistan'da 38 bin dolar, Portekiz'de ise 51 bin dolardır. Türkiye ile AB üyesi çeşitli ülkelerdeki öğretmenlerin aldıkları maaşlar karşılaştırıldığında aradaki büyük maaş uçurumu rahatlıkla görülebilir” dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:46

İLGİLİ HABERLER