Spor
  • 19.3.2024 20:25

Olaylı derbide kim, kaç maç ceza alacak? İşte o iki madde

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananların ardından gözler Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) çevrildi. Kimlere ne cezalar verileceği merak konusu olurken, Spor Hukukçusu Anıl Dinçer Yeni Şafak Spor Servisi'ne konuyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Futbol Disiplin Talimatı'nın 2 maddesine dikkati çeken Dinçer, çıkabilecek muhtemel cezaları da açıkladı. İşte Anıl Dinçer'in o açıklamaları…

Süreç nasıl işleyecek?

“Trabzonspor-Fenerbahçe maçına ilişkin PFDK bütün görüntüleri izleyecektir. Maç önü ve sonrasında neler olduğunun raporunu çıkaracaktır. Sonra hem kulülerden hem de futbolculardan savunma isteyecektir.”

“Ayrıca sosyal medyada çok konuşulan; futbolcuların tribünlere yönelik bir tahriği var mı? Sadece maç sonuna değil, maç süresince bu var mı diye bakılacaktır.”

Futbolcular nasıl cezalar alacak?

“Maç süresince Trabzonspor taraftarlarınca futbolculara yapılan ciddi bir saldırı var; sürekli maddeler atıldı. Bunlar zaten haksız tahrik kapsamında değerlendirilecektir.”

“Futbolcuların karşılık vermesinin bir kısmı meşru müdafaa olarak nitelendirilebilir. Ancak kontrolsüz bir şekilde taraftara saldıran ve taraftar kovalayanlar hakkında Futbol Disiplin Talimatı'nın 36. maddesi 'sportmenliğe ayrkırı hareket'ten 1 ila 3 maç ceza uygulanacaktır muhtemelen.”

“Uyuglanacağını düşünmesem de, Futbol Disiplin Talimatı'nın 45. maddesinde kavgaya karışanlar hakkında 3 ila 5 maç ceza öngörülmüş. Benim tahminim; bunların ikisini toplayınca futbolculara 2 ila 4 maç arası ceza... Tabii bunların her biri ayrı değerlendirilecektir ama yaklaşık ceza olarak söylüyorum.”

“Haksız tahrik ve takdiri inidirim nedenleri uygulanarak cezaların yarı yarıya indirilmesi... Örneğin 2 ila 4 maç arasıysa 1 ila 2 maç arasına indirilmesi gibi cezalarla futbolcuların geçiştirileceğini düşünüyorum.”

Josef'in olayıyla benzerlik gösteriyor mu?

“Josef de Souza'ya saldırılmıştı. Kendisini korumak için fiziki bir müdahalede bulunmuştu. Buna 1 maç ceza verilmişti. 'Sportmenliğe aykırı hareket'ten değil, burası çok önemli; hakem zaten o olayın içinde olduğu için kırmızı kart vermişti maç sonunda. Aslında 1 maçlık cezayı oradan kesmişti. Onun haricinde bir ceza verilmemişti.”

“Trabzonspor-Fenerbahçe maçında hakem müdahalede bulunamadı, kırmızı kart veremedi. Çünkü sahaya giren taraftar sayısı o kadar fazlaydı ki, artık olay yerinden uzaklaşıp tünele doğru koşma durumunda kaldı.”

“Josef de Souza'da tamam ceza verilmedi ama kırmızı kart verildi. Kırmızı kart verilmesinin nedeni de zaten taraftarla yaşadığı olay. Burada da minimum biraz kötüden emsal olacak ama bir maçlık ceza verileceğini düşünüyorum bu oyunculara. Ama bunun 1-2 cezalarla geçiştirilebileceğini düşünüyorum.”

“Josef olayında 1 maç saha kapama, hakem dövme olayında 5 maç saha kapama verilmiş. Bu olayda da 3 ya da 4 maç saha kapama cezası çıkabilir. Türkiye’de maalesef cezaların bir standardı yok, o yüzden kesin bir şey söylenemiyor.”

"İrfan Can Eğribayat'a vurmaya çalışan Egemen Korkmaz'ın ciddi bir ceza alabileceğini öngörüyorum. 'Kavga' ve 'saldırı'dan 3-5 maç ceza alacağını düşünüyorum."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2024 20:33

İLGİLİ HABERLER