Dünya
  • 29.6.2007 17:02

OLLİ REHN: "KRİTERLERİ TÜRKİYE BELİRLİYOR"

BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Fas'tan Malezya'ya İslam dünyasında demokrasi kriterlerini Türkiye'nin belirlediğini" söyledi.
     Rehn, European Voice dergisine verdiği mülakatta, Türkiye'nin AB'de yeri olmadığını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi eleştirerek, "AB Komisyonu'nun görüşü, sözümüzü tutmak ve taahhütlerimize saygı göstermek gerektiği yönündedir" dedi.
     Türkiye'nin üyeliğinin önemini, "Orta Doğu'daki duruma bakınız; Filistin'e, Lübnan'a... Irak'tan bahsetmeye gerek görmüyorum, Avrupa'nın komşularında yeni bir milliyetçi ve İslamcı soruna gerek yok" sözleriyle vurgulayan Rehn, böyle bir ihtimali devre dışı bırakmanın "en iyi yolunun, (Türkiye'nin) AB katılım sürecini canlı tutmak olduğunu" belirtti.
     Rehn, Türkiye'yi, "Dünyanın en istikrarsız bölgesinde istikrar çapası" ve "Fas'tan Malezya'ya İslam dünyasında demokrasi kriterlerinin belirleyicisi" olarak niteledi.
     Müzakere sürecinde Türkiye'ye "en sıkı katılım kriterlerini" uyguladıklarını itiraf eden Rehn, "ucu açık süreçte doğal olarak sonucun önceden kestirilemeyeceğini" ifade etti.
     Daha önceki genişlemelerden bazı dersler aldıklarını anlatan Rehn, örnek olarak, artık aday ülkelere, kriterlerin bütünüyle karşılandığını görmeden, daha sürecin başında katılım tarihi verilmemesini gösterdi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER