Sağlık
  • 29.11.2011 13:58

ÖPÜŞMEK SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Neden öpüştüğümüzü hiç düşündünüz mü? Bazı araştırmalar öpüşmenin sebebinin eski çağlarda uygun erkeği bulmak için yapılan bir kontrol olduğunu savunuyor. Bazıları bunun doğuştan gelen bir refleks olduğuna inanıyor. Tüm dünyadaki insanlarda yanaktan öpme ve selamlaşma şekilleri farklı olsa da öpüşmenin aynı olması ister istemez bu soruyu sormamıza neden oluyor.

İnsanlar öpmeye ve öpülmeye karşı reaksiyonlar geliştirmiştir. Kişileri birbirine bağlayan oksitosin hormonu öpüşme esnasında beyinde üretilmektedir. Bu aşamada beyindeki ödül merkezinden dopamin salgılanır. Bu kimyasal kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar.

Öpüşme esnasında 250 koloni bakteri çiftler arasında aktarılır. Bu bakteriler genellikle zararsızdır. Bazı zararlı bakteriler dudaklarınızın dokusuna zarar verebilir.

Dudak dokusu oldukça kendine özgü bir yapıdadır. Vücuttaki deri 16 katman şeklindedir. Dış tabakaya stratum korneum denir. Bu koruyucu kalkan görevindedir ve zararlı maddelere karşı duyarlıdır. Ancak dudaklarımız sadece 3-5 sıra katmandan oluşur. Bu nedenle çok hassastır.

Salyada bulunan enzimler çiftler arasında aktarıldığında dudak dokusuna zarar verebilir. Bu işlem tekrarlandığında, yanı çok sık aralıklarla uzun süren öpüşmeler yaşandığında dudak dokusu zarar görebilir.

Dudakları her yaladığınızda veya emdiğinizde de öpüşürken olduğu gibi zarar verebilirsiniz. Özellikle dişlerinde ve ağız içinde bir sorun olanların öpüşürken biraz daha dikkatli olması gerekir. Uçuk gibi cilt sorunlarının bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak:Milliyet

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER