Gündem
  • 17.8.2009 13:28

ÖRGÜTLER FARKLI SUİKAST YÖNTEMLERİ AYNI

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son 30 yılda gerçekleştirilen 30 yakın suikastte, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar, iki eski bakan ve eski başbakan öldürüldü. 30 yıllık bu süreç içinde bazı suikastler faili meçhul kaldı bazı suikastelerin ise yasadışı terör örgütleri tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü. Örgütler değişse de yapanlar bulunamasa da yöntemler hep benzer oldu. Genellikle suikast için silah tercih edildi. Posta ya da kargo ile gönderilen bombalı paketler, otomobile konulan bombalar da tercih edilen diğer yöntemlerden oldu.

SUİKASTLER ERGENEKON SORUŞTURMASI İLE YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Ergenekon soruşturmasının 3'üncü iddianamesinde yer alan suikast iddialarına ilişkin planlarda da yöntem değişmedi. Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan'ın silahla, Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'ın otomobile yerleştirilecek bombayla, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç'in ise kargo ile gönderilecek bombalı paketle öldürüleceği iddia edildi.

MUTAFYAN LAV SİLAHI İLE ÖLDÜRÜLÜLMEK İSTENDİ

Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in İstanbul'daki evinde ele geçirilen suikast planında örgüt tarafından gerçekleştirileceği iddia edilen ve Tedhiş(Mutafyan) başlığı altında anlatılan suikast planına göre Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan 'Anti Tank Silahı'(LAW) ile gerçekleştirilecek bir eylem sonucunda öldürülecekti. Tetikçiler LAW silahı ile çatılara yerleşecek, Mutafyan'ın sokağa girmesi ile her iki tetikçi e atış yapmaya hazır olacaktı. Birisi atış yaptığında diğeri de hedef gözetmeksizin atışını gerçekleştirecek ve hedef bölgesinden uzaklaşacaktı.

Yakın tarihimizin çok önemli isimlerinden Cumhuriyet eski Savcısı Doğan Öz, Gazeteciler Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Hrant Dink, Gümrük ve Tekel eski Başkanı Gün Sazak, eski Başbakan Nihat Erim, Prof. Dr. Muammer Aksoy, Müftü-Yazar Turan Dursun, Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Gaffar Okan, Tarihçi-Yazar Doç.Dr. Necip Hablemitoğlu uğradıklar silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybetti. 24 Mart 1978'de ülkücü İbrahim Çiftçi tarafından öldürülen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz devlet içindeki kontrgerilla yapılanmasını araştırıyordu.

BALKIZ İSE MUMCU VEKIŞLALI YÖNTEMİ İLE ÖLDÜRÜLECEKTİ

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'a yönelik suikast planı da yakın tarihimizdeki bazı suikastlerle benzerlik taşıyor. İbrahim Şahin'in İstanbul'daki evinde ele geçirilen başka bir suikast planına göre Ali Balkız bomba yerleştirilmiş bir otomobilin uzaktan komuta ile patlatılması sonucu öldürülecekti. Ali Balkız'a yönelik hazırlanan suikast planın benzeri ile Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ve eski Kültür Bakanı Ahmet Taner Kışlalı hayatını kaybetti. Uğur Mumcu 24 Ocak 1993'de Ankara Karlı Sokak'taki evinin önünde otomobiline konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu öldürüldü. Ahmet Taner Kışlalı ise 21 Ekim 1999'da otomobilinin üstüne konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada meydana gelen patlamada yaralandı. Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

KAZIM GENÇ'E ÖLÜM KARGO İLE GELECEKTİ

İbrahim Şahin'den ele geçirilen bir başka suikast planında Alevi- Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç için hazırlandığı öne sürüldü. Plana göre Kazım Genç evine kargo ile gönderilen bir paketi açtığında paketin patlaması sonucu hayatını kaybedecekti. Kazım Genç'i öldürmek için hazırlandığı iddia edilen bu suikast planının benzeri ile eski Milletvekili, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990'da Ankara'daki evinde öldürüldü. Üçok, Çankaya'da bulunan evine kargo tarafından ulaştırılan ve gönderici olarak İlmi Araştırmalar Vakfı görünen kitap paketini kapının önünde açmaya çalışırken paketin içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaralandı. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yine eski politikacı Hamid Fendoğlu da 17 Nisan 1978'de kendisine posta yoluyla gönderilen bombalı paketin elinde patlaması sonucu, gelini ve iki torunu ile Malatya'da hayatını kaybetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER