Gündem
  • 19.1.2014 13:57

Osmanlı Hanedanından çifte doğum günü kutlaması

34. Osmanlı Padişahı Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın 3. kuşak torunu ve Türkiye’de yaşayan şehzadelerin en kıdemlisi Harun Osmanoğlu’nun 82. yaş günü, çocukları ve torunlarıyla bir araya geldiği akşam yemeğinde, torunu Asyahan Sultan’ın 10. yaş günü ile birlikte kutlandı.
Şehzade Harun Osmanoğlu, eşi, çocukları, torunları, gelinleri, damatları ve dünürleriyle bir araya geldiği Mecidiyeköy'deki Caprice Restaurant'da 82. yaş gününü kutladı. İki oğlu, bir kızı ile hepsi evli olan çocuklarından 8 torunu bulunan Osmanoğlu, ailesinin kendisine yaptığı sürpriz karşısında duygularını gizleyemedi. Yurt dışında doğup ancak 43 yaşından sonra vatana dönebilen Şehzade, vaktiyle dedelerinin ülkeyi yönettiği İstanbul'da çocukları ve torunlarıyla yaşamaktan çok mutlu olduğunu söyledi.
3 yaşında babasını kaybeden Osmanoğlu, “Uzun sürgün yılları boyunca çok sıkıntı çektik. Ancak artık devletin ve milletin aileye karşı gösterdiği samimi sevgi ve saygıdan memnunuz” dedi.

Dedesi gibi Ocak ayında doğan ve Hanedan ailesinin sultan denilen şehzade kızlarından hayattaki 14’ünden en küçüğü olan Asyahan Osmanoğlu da 10 yaşına girmenin sevincini yaşadı. Aile fertlerinin yanı sıra İhlas Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Pazan da Şehzade’nin ve küçük Sultan’ın bu mutlu gününde yer aldı. Harun Osmanoğlu'nun aile bireylerinin tamamının bir araya geldiği yemeğin ardından, üzerinde Osmanlı Devleti armasının bulunduğu ve “Şehzade Babamız Doğum Günün Kutlu Olsun” yazılı pasta ile birlikte küçük Sultan’ın pastası kesildi. Aile bireyleri babalarının elini birer birer öperek kendisine hayırlı ve uzun bir ömür dileyerek onun için aldıkları hediyeleri sundular. Kutlama sonunda Osmanoğlu ailesi hep birlikte bir de hatıra fotoğrafı çektirdi.
Harun Osmanoğlu'nun doğum gününe, Şehzade Orhan Efendi (Harun Efendi'nin büyük oğlu), Şehzade Abdülhamid Kayıhan Efendi (Harun Efendi'nin küçük oğlu), Şehzade Yavuz Selim Efendi (Orhan Efendi'nin oğlu), Şehzade Muhammed Harun Efendi (Abdülhamid Kayıhan Efendi'nin oğlu), Nurhan Sultan (Harun Efendi'nin kızı), Nilhan Sultan (Orhan Efendi'nin kızı), Nilüfer Sultan (Orhan Efendi'nin kızı), Berna Sultan (Orhan Efendi'nin kızı), Asyahan Sultan (Orhan Efendi'nin kızı), Sultanzade Muhammed Halil Beyefendi (Nurhan Sultan'ın oğlu), Sara Hanımsultan (Nurhan Sultan'ın kızı), Hanzade Hanımsultan (Nilhan Sultan’ın kızı), Farizet Hanımefendi (Harun Efendi'nin eşi), Esra Hanımefendi (Orhan Efendi’nin eşi), Walaa Hanımefendi (Abdülhamid Kayıhan Efendi'nin eşi), Muhammed Ammar Beyefendi (Nurhan Sultan'ın eşi), Mehmet Behlül Vatansever (Nilhan Sultan’ın eşi), Kazım Gürkan (Esra Hanımefendi’nin babası), Nursel Tülin Gürkan (Esra Hanımefendi’nin ablası) ile Walaa Hanımefendi’nin annesi katıldı.

HARUN OSMANOĞLU KİMDİR?
Osmanlı hanedanının hayattaki 25 şehzadesinden biri olan Harun Osmanoğlu 22 Ocak 1932 Şam doğumlu. Babası Mehmed Abdülkerim Efendi, Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın en büyük oğlu olan Mehmed Selim Efendi'nin tek oğlu idi. 1924'de Osmanlı hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması sırasında Beyrut'a gitmişlerdi. Mehmed Abdülkerim Efendi, Şam'da evlenip 1930 ve 1932 doğumlu iki çocuğunu küçük yaşta yetim bırakarak 1935'te hayatını kaybetti. Dedesi Mehmed Selim Efendi'nin de 1937'de vefatından sonra, Harun Osmanoğlu'nun annesinden başka kimsesi kalmadı. Uzun sürgün yılları süresince yad ellerde hayat mücadelesi veren aile, 1974'de hanedan üyelerinin vatana dönmelerine izin verilmesinden hemen sonra Şam'dan İstanbul'a geldi. Harun Osmanoğlu Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Hanedan Reisi Osman Bayezid Efendi'den ve Şam'da yaşayan ağabeyi Dündar Efendi'den sonra şehzadeler içinde yaş sıralamasında üçüncü. Türkiye'de yaşayan şehzadelerin ise en büyüğü. Osmanlı hanedanı üye ve mensuplarından halen hayatta, 25 şehzade, 14 sultan ile sultan çocukları olan 21 sultanzade ve 14 hanımsultan bulunuyor. Bu 74 üyenin 13'ünü Harun Osmanoğlu ailesi teşkil ediyor.

MUSTAFA ESEN

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:23

İLGİLİ HABERLER