Gündem
  • 1.8.2009 17:51

ÖYMEN : AĞZINIZI KAPATARAK KONUŞMAYIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, AKP hükümetinin ‘Kürt açılımı’ ile ilgili destek beklediğini belirterek, “Bizden ne konuda destek beklediklerini söylemediler. Ne için destek istiyorsunuz, söyleyin. Ağzınızı kapatarak, konuşamazsınız” dedi.

Partisinin Bursa İl Merkezi'nde basın toplantısı yapan Öymen, hükümetin ‘Kürt açılımı’ adı altında girişimi olduğunu ve kendilerinden de destek beklediklerini hatırlattı. Öymen, “İçişleri Bakanı bir açıklama yaptı. Muhalefetten destek istediğini söyledi. Ancak ne için destek beklediklerini söylemediler. Yani ‘Siz bizi destekleyin, merak etmeyin. Biz gereğini yaparız’ gibi bir anlam çıkıyor. Bizden destek bekliyorsanız ne için destek istediğinizi söyleyin” diye konuştu.

Hükümetin, Kürt açılımı ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmediğini iddia eden Onur Öymen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kürt açılımına ilişkin çalışmalara yeni başladıklarını söylemesinin ilginç olduğunu söyledi. Bakan Atalay’ın “’Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” dediğini hatırlatan Onur Öymen şunları söyledi: “Kara mizah' gibi bir şey. İçişleri Bakanlığı olarak bugüne kadar ne yaptınız? 70 bin kişinin telefonunu dinlediniz. Bu mu daha sonra yapacağınız işlerin teminatı? Yasa dışı dinlemelerin ötesinde yasalarla bağdaşmayan pek çok iş yaptınız. Mahkemelerden arama yetkisi alıp, insanları gözaltına aldınız. Bu mu demokratikleşme? Bu hükümetin en önemli özelliği demokrasiye darbe vuran hükümet oluşudur. Şaka mı yapıyorsunuz siz millete? Şimdi Başbakan'ın ‘one minute' lafının tam yeridir. Ne demek oluyor bu? Yani siz tüm vatandaşlar için demokrasiyi derinleştirme, geliştirme paketi mi düşünüyorsunuz, yoksa sadece belli bir etnik grup için mi demokrasi düşünüyorsunuz? Bu gidiş, son durağı faşizm olan bir gidiştir. Bu yaklaşımla yola çıkarak halkı kandıramazsınız.” CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, terörün merkez ve beynin Kuzey Irak olduğunun anlatırken, “Bu açılım, Kuzey Irak'taki teröristlerin, terörden vazgeçmelerini nasıl sağlayacaktır? Bunu söyleyin biz de bilelim” dedi.

Hükümetin bugüne kadar Kuzey Irak’taki terörün bitirilmesi konusunda son derece etkisiz kaldığını öne süren Öymen, şöyle devam etti: “Teröristler silah ellerinde hükümete ‘Bunu, şunu yaparsanız silah bırakırız' diye telkinde bulunuyor. Hükümet de basın yoluyla siyasi çözüm dayatıyor. Bütün bunlar olurken, hükümet bu konuda daha ciddi çalışma yapmış değil. Bakan da zaten bunu doğruluyor. ‘Bu konuda çalışmalara daha yeni başladık’ diyor. 7 yıldır iktidardasınız. Yeni mi aklınız başınıza geldi? Yeni mi anladınız Güneydoğu'da böyle bir sıkıntı olduğunu? Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki, “Biz kendi kendimize çözeceğiz, bu işi.’ Çok güzel ama nasıl çözeceksiniz bu sorunu? Kuzey Irak'taki terör odağını Türkiye'nin tek başına iradesiyle nasıl çözeceksiniz? Irak, ABD gerekli adımlarını atmazsa nasıl çözeceksiniz? Harekat mı, operasyon mu yapacaksınız? Meclist'en yetki alındı. Niçin yapmıyorsunuz?” Öymen konuşmasına, son dönemde Çevre ve Orman Bakanlığı ile otel sahiplerini karşı karşıya getiren Uludağ'daki sorunlara değindi. Uludağ'ın doğal güzellikleri açısından Türkiye’nin önde gelen turizm bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Öymen, hükümetin Uludağ ile ilgili henüz net bir tavır sergileyemediğini iddia etti. Öymen, “Hükümet Uludağ konusunda ne yaptığını bilmiyor. Başbakan, ‘Benim için Davos bitmiştir’ dedi. Daha sonra ‘Uludağ'ı Davos yapacağız’ dedi. Başbakan Davos yerine artık Uludağ'a gelecek herhalde. Ancak Uludağ başıboşluk nedeniyle bitme noktasına gelmiştir. Çevre Bakanlığı var ama çevrecilik anlayışı yok. Bir gün ‘binaları yıkacağız’, diğer gün ‘yıkmayacağız’ diyorlar. Hükümetin ‘Mehter Marşı politikası', Uludağ'da devrededir. Uludağ'da artık neresi ‘milli park’, neresi ‘turizm alanı’ bir an önce belirlenmelidir” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER