Asayiş
  • 29.4.2010 10:14

PİŞMANLIKTAN YARARLANAN TERÖRİST 19 ASKERİ ŞEHİT ETMİŞ!

Diyarbakır'da teslim olurken "Silahlı eyleme katılmadım" diyerek pişmanlık indirimiyle 6 yıl hapis cezası alan Metin Danişan, bir başka teröristin ifadesiyle 19 askerin şehit edildiği eylemlere katıldığı ortaya çıkınca müebbet hapis istemiyle yeniden yargılanmaya başladı. Ağrılı Danişan (34), 1996'da Hatay'ın Hassa ilçesi Suriye sınırındaki hudut birliğinde askerlik yaparken gece nöbetinde firar edip Suriye'ye geçti. Sabah gazetesinin haberine göre;

Şam'da Öcalan'ın kaldığı eve götürülen Danişan, aldığı siyasi eğitimden sonra askeri eğitim için Kuzey Irak'taki kamplara gönderildi. Daha sonra Şırnak'ın Bestler- Dereler bölgesine geçen Danişan, 1998'e kadar Murat Karayılan'ın korumalığını yaptı. Öcalan'ın yakalanmasından sonra tekrar Kuzey Irak'a dönen Danişan, 2000'de ise örgütten kaçarak KDP'ye teslim oldu. 2001'de kendisi gibi örgütten kaçan Halime Karayoluk ile tanışan Danişan, 2 çocuk sahibi oldu. Kürt yönetimince maaş bağlanan ve KDP'ye katılarak peşmerge olan Danişan, 2005'te Habur Sınır Kapısı'na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. Danişan, Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, geçmişte PKK terör örgütü içinde yer aldığını ancak eylemlere katılmadan kaçtığını öne sürdü. Mahkeme sanığı, "örgüt üyesi olmak"tan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza Yargıtay'ca onandı ve Danişan'nın 8 Aralık 2012'de serbest bırakılması kesin hükme bağlandı. Halime Karayoluk ise silahlı eylemlere katıldığı için önce müebbet, ardından yaşı küçük olduğu için 12 yıl hapse mahkum edildi. Teslim olduğunda hamile olan Karayoluk, üçüncü bebeğini cezaevinde dünyaya getirdi.

YAKALANAN TERÖRİST

5 yıl sonra, Şırnak'ta sağ yakalanan bir terörist örgütün geriye dönük eylemlerine ilişkin itiraflarda bulundu. Teröristin ifadeleriyle Metin Danişan'nın kullandığı kod isim belirlendi. Terörist, fotoğraftan Danişan'ı teşhis etti. Bunun üzerine Beytüşşebap Taktik Jandarma Asayiş Komutanlığı, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na Danişan'nın katıldığı eylemler listesini gönderdi. Buna göre Kato Dağı bölgesindeki Katır mağaraları mevkisinde 10 Mart 1998'de yapılan operasyonda, aralarında Danişan'nın de olduğu terörist grubun açtığı ateşte 5 asker şehit oldu. 2 Ağustos 1998'de de Danişan'nın da içinde yer aldığı grubun Kato ve İncebel Dağları arasında kalan askeri üs bölgesine gece düzenlendiği saldırıda 14 asker şehit olurken, 20 asker ise yaralandı. Bu bilgilerin ardından hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeniden dava açılan Metin Danişan, eylemlere katılmadığını belirterek, "Biz yeni bir hayat kurmak için teslim olduk" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER