Asayiş
  • 21.9.2013 22:53

Polis satılan 100 böceğin peşinde...

Yurtdışı Türkler Başkanlığı'ndaki ‘böcek' skandalı patlayınca, 7 aydır takipte olan ‘böcek' zanlısı 2 kadının liderliğindeki ‘ihaleye fesat' çetesi deşifre oldu.

Çete üyeleri, yurtdışına kaçmak isteyince operasyon yapıldı. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na koyulan ve kamuoyunda böcek olarak tabir edilen dinleme cihazlarına dönük Ankara Polisi önceki gün operasyonun düğmesine bastı. Organize Suçlarla Mücadele ekipleri 8 aylık takibin ardından savcılık talimatıyla harekete geçti. Operasyonun, şüphelilerin yurtdışına kaçma ihtimali üzerine 2 ay öne alındığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında Ankara'da 10 Ardahan'da ve İstanbul'da da 1'er kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bazı bürokratlar ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na böcek koyduğu öne sürülen Fatma A. ve Azime D.'nin de bulunduğu öğrenildi. Kadınlarla birlikte çalışanlardan B.D. de yakalandı.

İLLER BANKASI'NDAN GÖZALTI
Soruşturma kapsamında polis böceklerin kaynağını araştırırken ihale yolsuzluğuna ulaştı. Bu kapsamda operasyon kapsamında İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk İ. de gözaltına alındı. Şüphelinin çeteye reklam ve tanıtım ihalesinin verilmesi kapsamında bilgi sızdırdığı öne sürüldü. Soruşturma kapsamında Ardahan'da işadamı Mustafa G. isimli şüphelinin ise Vali'nin misafiri iken yakalandığı ortaya çıktı. Mustafa G.'nin çete ile Ömer İ. arasında bağlantı kurduğu ileri sürüldü. İller Bankası'ndan ayrıca bir şube müdürü ile memurun da yakalandığı ifade edildi.

İSTANBUL'DA İMAL EDİLMİŞ
Operasyonda böcek olarak tabir edilen cihazların İstanbul'da imal edildiği öğrenildi. Cihazları temin eden bu ismin İstanbul'da yaşadığı, cihazları üreterek sattığı belirtildi.

8 KİŞİ ARACI
Gözaltına alınan 2 kadının dışında 8 kişinin benzer dinleme talepleri için çalıştığı ve İstanbul'da yakalanan bu kişiyle sıkı temasının olduğu, böcekleri imal eden kişiden de 100'e yakın cihaz temin ettiği belirtiliyor. Çetenin, Ankara ve İstanbul'daki bürokratları ihale konularında dinlediği ve şantaj yapmak için çalıştığı ileri sürülüyor. Polisin şimdi çetenin böcekleri, nereye ve kimin aracılığıyla koyduğunu araştırıyor.

ŞAHSİ TELEFONLA DİNLEME
Öte yandan zanlıların İranlı yabancıların pasaportları üzerinden GSM hattı aldığı ve böceklere taktığı belirtildi. Emniyet kaynakları, sözkonusu böceklerin GSM hattı ile çalıştığını, zanlıların şahsi telefonla böceklerin üzerindeki numarayı aradıklarında, canlı ortam dinlemesi yapabildiklerini belirtti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:50

İLGİLİ HABERLER