Sağlık
  • 10.10.2006 05:45

PREZERVATİF TARİH OLUYOR!..

Erkekler için doğum kontrolü sağlayan alet geliştirdi. Silikondan yapılan alet, sperm yolunu tıkayarak spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelliyor. Alet, meni kanalı ameliyatına bir alternatif oluşturuyor.

ABD’li araştırmacılar tarafından geliştirilen erkeklere yönelik doğum kontrol aleti, 30 denek üzerinde yapılan testlerde etkili olduğunu kanıtladı. Shepherd Medical şirketinin geliştirdiği ve "Intra Vas Device" (IVD) diye adlandırılan alet, küçük bir delik açılarak testis torbasının içine sokuluyor. İnce silikondan alet, spermin vücutta dolaşmasını engelliyor. IVD, ayrıca geniş çaplı olarak fareler üzerinde de denendi. Şu anda kullanım ömrü aylarla ifade edilene doğum kontrol aletinin geliştirilerek yıllarca kullanılması planlanıyor.

Erkek doğum kontrolü projesini yürüten Elaine Lissner, geleneksel olarak kullanılan operasyonla testis yollarını bağlama (vazektomi) yönteminin çok pahalı olduğunu ifade etti. Lissner, vazektominin tehlikesine de dikkat çekti ve "Bu operasyonu geçiren erkeklerin spermlerinin bir yumurtayı dölleme olasılığı her yıl yüzde 10 düşüyor. Belli bir zaman sonra da kısır kalıyorlar. Bu IVD aletinde de aynı sonuçları doğuruyor. Ancak IVD bir süre kullanıldıktan sonra çıkartılıp istenildiğinde yeniden kullanılabiliyor" diye konuştu.

Uzmanlar IVD’nin deneme testlerinin iki yıl kadar süreceğine kaydettiler.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:35

İLGİLİ HABERLER