Gündem
  • 15.12.2006 10:59

RİCE, KAN PLANINDAN VAZGEÇMİYOR!..

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’ta istikrarın sağlanması çabaları çerçevesinde Suriye ve İran ile bağlantı kurulması yönündeki Irak Çalışma Grubunun tavsiyelerini reddetti.
      Rice, Amerikan The Washington Post gazetesine verdiği demeçte, böylesi bir pazarlığın "bedelinin" çok yüksek olacağını söyledi.
      Amerikan Dışişleri Bakanı, "Irak’ta barış pahasına Lübnan’ın egemenliğini Suriye’ye satmak ya da İran’ın nükleer silah elde etmesine izin vermek" istemediğini ifade etti.
      Hem Suriye’nin, hem de İran’ın, Irak’ta istikrarın sağlanmasına yardım etmek için teşviklere ihtiyacı olmaması gerektiğini kaydeden Rice, "Eğer Irak’ın istikrarlı olmasından çıkarları varsa gerekeni zaten yapacaklardır" dedi.
      Rice, hükümetin, Irak’taki taahhütleri, Orta Doğu’da demokrasinin geliştirilmesi çabalarından geri adım atmayacağını da ifade etti.
      Irak politikasını yeniden değerlendiren ve özellikle kongre seçimlerinde aldığı yenilginin ardından Irak stratejisinde değişiklik ihtiyacı olduğunu itiraf eden ABD Başkanı George Bush’un bu konuda Ocak ayı başında bir açıklama yapması bekleniyor.
      ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Cumhuriyetçi James Baker ve eski Demokrat Partili milletvekili Lee Hamilton başkanlığındaki Irak Çalışma Grubunun, daha da ağırlaşan Irak sorununun aşılmayla ilgili geçen hafta Beyaz Saray’a sunduğu raporda önde gelen öneriler arasında İran ve Suriye ile diyalog kurulması yer alıyordu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:30

İLGİLİ HABERLER