Sağlık
  • 19.4.2011 00:45

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

Bende genital uçuk olduğunu nasıl anlarım ve böyle bir uçuk oluştuğu zaman cinsel ilişki tamamen yasak mı? Korunmak için nelere önem vermeliyim? K.E./Ankaraa
Genital herpes veya cinsel bölge uçukları, kadın ve erkeklerde çok sık görülen, aşırı bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. Hatta, genital herpes'in tüm dünyada yılda 536 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Maalesef, herpes kapmış pek çok insan enfekte olduklarının farkına bile varmıyor.

MANTAR SANIYORLAR
Son dönemde Amerika'da 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, birçok kişi bu uçukları mantar enfeksiyonları ile karıştırıyor ve tedavi olmuyor. Bu da partnere hastalığı bulaştırma riskini artırıyor. Herpes, gözle görülen bir cilt lezyonu yaratmasa da partnere bulaşabiliyor. Bu nedenle prezervatif kullanımı ile hem kendinizi hem de partnerinizi korumanız gerekir.



TEKRARLAYABİLİR
Hem herpes hem de hepatit, HIV, sifilis gibi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırabilirsiniz. Bu konular için cinsel partner sayısını kısıtlamanız, mümkünse tek eşli bir cinsel hayatı tercih etmeniz önemli. Herpes virüsünün aktif olarak uçuk yaptığı dönemlerde cinsel ilişkiden kaçınmalı, fark etmeden bu virüsü taşıyabileceğinizi unutmamalısınız. Herpes uçukları iki-dört hafta içinde iyileşse de haftalar hatta yıllar sonra tekrarlayabilir.

İlaçlarınızı kontrol edin
58 yaşında bir kadınım. Devamlı başım dönüyor. Doktorum, bu sorunu ilaçlarımın yapabileceğini söyledi. İlaçlarımla ilgili nelere dikkat etmeliyim? A.Ç./Adana
İlerleyen yaşlarda birden fazla sağlık sorunu için birden fazla ilaç kullanabilirsiniz. Ancak, bu ilaçların bazıları vücut denge mekanizmasını bozabilir. Bu da yaşlılık döneminde çok korkulan düşmelere ve kemik kırıklarına yol açabilir. Kemik erimesi gibi bir problem de söz konusuysa, düşmelerden kaçınmanız önemlidir. Hekiminize başvurarak kemik erimesi için test yaptırmanızı, denge sorunu yaratan ilaçlarınızı değiştirmenizi, özellikle dört ilaçtan fazla kullanmamaya çalışmanızı öneririm.

KEMİK ÖLÇÜMÜ YAPTIRIN
Son bir yıl içinde iki veya daha fazla kez düştüyseniz, yürürken dengesizlik yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun. Ayrıca, Amerikan Geriatri Derneği, 50 yaşın üstündekilere denge egzersizlerine başlamayı öneriyor. Bu tip egzersizleri bir uzman kontrolünde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.


GÜNAYDIN

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:21

İLGİLİ HABERLER