Sağlık
  • 21.9.2016 01:24

Soğanın faydası ve zararı

Allium cinsine ait olan Alliaceae familyasındaki bütün bitkilere soğan adı verilmektedir. Anavatanı Güneybatı Asya olmakla birlikte günümüzde ise tüm Dünya üzerinde yayılmıştır. Soğanın taze ve kuru soğan olarak tüketilebilmekle birlikte suyu da tüketilebilmektedir. Soğan suyu yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır.

A ve B vitamini ile C vitaminlerince oldukça zengindir. Bununla birlikte magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri de içeriğinde bolca bulunmaktadır.

Soğan Suyunun Sağlığa Faydaları

Bağışıklık sistemi üzerinde son derece etkili bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Ayrıca grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme süresini kısaltır, vücuda kuvvet verir. Hem zihinsel hem de bedensel yorgunluğu giderir. Zindelik verir. Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Nefes darlığını ve öksürüğü keser. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bazı kanser türlerine karşı da koruyucudur. Kandaki şeker düzeyini kontrol altına alan soğan şeker hastaları açısından son derece yararlıdır. Böbreklerde ki kumların ve taşların düşürülmesine yardımcı olur ve aynı hastalıkların tekrar etmesini önler. Mikrop öldürücü özelliği ile hem vücutta ki hem de kanda ki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Karaciğerin çalışmalarını düzenler. Afrodizyak etkisi ile cinsel isteği arttırır. Kemik erimesine karşı kemikleri korur. Haricen kullanıldığında da egzama ve dolamanın tedavisinde etkilidir.

Soğan Suyunun Bağışıklık Sistemine Faydaları:Antiseptik özelliğe sahip soğan ve soğan suyu her derde deva olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklar ile oldukça güçlü bir şekilde mücadele etmesi soğanı hem yaz hem de kış aylarının vazgeçilmez besin öğesi haline getirmektedir. Kış aylarında sık sık karşılaşılan grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların hem tedavisinde hem de bu hastalıklara karşı korunmada eşsiz bir besin kaynağıdır.

Soğan Suyu Saç Sağlığını Korur: Soğan suyu sağlıklı bir şekilde saç uzmasını teşvik eder. Bunun yanında saç derisinin temizlenmesini sağlayan doğal bileşenler içerir. Soğan suyu bünyeden taksinlerin atılmasına yardımcı olduğu için  saç köklerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlayabilmektedir. Güçlü ve sağlıklı saç kökleri de saç dökülmesini engeller. Sampuanla soğan suyunu birleştirerek saçlarınızı yıkadığınızda saç dökülmesini azaltabilirsiniz. Bunun yanında kepek sorununu da ortadan kaldırabilir.

Ayrca soğan suyu kepeklerin neden olduğu kaşıntıların giderilmesine yradımcı olabilir. Soğan suyunun antibakteriyel özelliği 1-3 hafta saça uygulandığında sağlıklı bir deri ve saç elde etmeye yardımcı olabilir. Soğan suyu sağlıklı saç derisi ve saç için gerekli olan C ve  B6 vitaminleri yanında potasyum, magnezyum, germanyum ve kükürt içermektedir.

Saç dökülmesi sorunlarını ortadan kaldırmak için yatmadan önce saç kökleri üzerinde  dilimlenmiş çiğ soğanı ovalayın. Bir saat kurumaya bırakın ve daha sonra zeytinyağı ile saç derinize masaj yapın. Gece sabaha kadar bu şekilde bırakın ve ertesi sabah saçlarınızı şamğuan ile durulayın. Bir kaç gün içinde saçınızın kalitesini fark edeceksiniz. Bir kaç hafta boyunca bu işleme devam edin, 2-3 hafta sonra belirgin bir şekilde saçlarınızın sağlıklı değişimini göreceksiniz.

Soğan Suyunun Cilde Faydaları: Soğan suyu da akne için iyi bir tedavi yöntemidir. Bunun için, etkilenen bölgelere tatbik edilmeden önce bal ya da zeytin yağı ile karıştırılmalıdır. Kahverengi ve kara lekeleri tedavisi için soğan suyu ve zerdeçal macunu bir arada kullanabilirsiniz. Bunun için hazırladığınız macunu etkilenen bölgelere masaj şeklinde uygulamanız yeterlidir. Macunu uyguladıktan sonra bir saat saçlarınızda bekletin aynı zamanda cilde de uygulayabilirsiniz. 2-3 hafta bunu tekrar ettiğinizde gözle görülür farkı hissedeceksiniz. Soğan suyu aynı zamanda mantar sorunları içinde kullanılabilir.

Soğan Suyu Kulak Ağrılarını Giderir: Eğer şiddetli kulak ağrısı sorunları yaşıyorsanız kulağınıza bir damla soğan suyu damlatarak  bu durumdan kurtulabilirsiniz. Soğan suyunun içerdiği esans yağları sayesinde hızlı bir şekilde kulak ağırlarından kurtulmanız mümkün. Kulak enfeksiyonlarında karşı soğan suyu inanılmaz etkiler yapabilmektedir. Bunun dışında kulak çınlamaları için de soğan suyunun faydalarından yararlanabilirsiniz.

Soğan suyunu kaynayan suyun içerisine ekleyerek çıkan buharı yüz cildinize uygulayabilirsiniz bu cildin yumuşamasını sağlar. Bunun yanında sıcak suda kalan soğan suyunu kulak damları olarak kullanabilirsiniz.

Soğan Soyu Solunum Problemlerini Giderebilir: Soğan suyunun solunum yolları ile alakalı sorunlarada ciddi anlamda katkı sağladığı bilimsel olarak ıspatlanmıştır. Bunun yanında soğuk algınlığından dolayı meydana gelen solunum yolu hastalıklarını giderebilir. Fonksiyonlarını yitirme aşamasına gelen mukusların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Soğan suyu ve bal karışımı şiddetli öksürükleri giderebilir ve bronşlar üzerinde hissedilir rahatlama yapabilir.

Astım ataklarını daha kısa sürede ve çabuk atlatılmasını sağlayabilir. Astım ataklarını savuşturmak için soğan suyunu balla karıştırın ve tüketin bu rahat bir gece geçirmenize yardımcı olacaktır. Soğan suyu biraz mideyi ve yemek borusunu yakabilir ama anlık bir rahatlama sağlayabilir.

Bal ve limon suyu karşımı yarı yarıya olmalıdır, yani bir tatlı kaşığının yarısı bal yarısı da soğan suyu olmalıdır.  Bu karışımı hazırladıktan sonra 5-6 saat bekletmeniz ve daha sonra tüketmeniz etkisini arttırır. Karışımın bronşlarda kesin bir rahatlama sağlaması için 2-3 gün boyunca yetişkinlerde günde 2-3 kere 4-5 yaş üceri çocuklarda ise daha az miktarlarda ve sabah akşam olabilir.

Aç karınla soğan suyu midede yanma hissine neden olacağı için yemekten 30-40 dakika sonra alınması önerilir.

Soğan Suyu Mide Sorunlarını Giderebilir: Soğan suyunun mide ve mide ile ilgili bozukluklara birçok farklı  açıdan  faydalıdır. Soğan mide’de rahatlama sağlayan anti bakteriyel ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar kronik kabızlık ve aşırı gaz sorunlarını giderir. Soğan suyunun bu özelliği  kolik sorunlarının tedavisinde tedavisinde ve çocuklarda solucanlardan kurtulmaya yardımcı olabilir. Kolik tedavisi için, yumuşayana kadar bir mijtar suda soğanı haşlayın ve daha sonra haşladığınız soğanı çocuğa yedirin, soğanın bir kısmını sadece hepsi midenin yanmasına neden olabilir.Soğan suyu artrit ve gut hastalıklarına iyi gelir.İdrar yolu ile vücutta toplanan gereksiz sıvıları dışarı atabilir. Bu özelliği böbrek taşlarının oluşumunu önlemede  yardımcı olduğu gibi, bazı hastalarının idrar yoluyla küçük taşlar düşürmesini sağlayabilir.

Soğan Suyunun Zararları: Soğan suyu özellikle solunum yolları hastalıklarına çok faydalıdır. Ama çok etkili ve keskin tadı yüzünden tüketimi biraz acı çekmenize neden olabilir, fakat buna değer. Bazı durumlarda bir kısım yan etkilere neden olabilir.

Aşırı oranda soğan suyu tüketimi gastrit ağrılarına neden olabilir, mide de asit dengesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Soğan suyunun inceltiler tüketilmesi yan etkilerini azaltabilir.

Soğan suyu bazı durumlarda kusmaya ve mide bulantısına neden olabilir.

Soğan suyu inceltilmeden direkt olarak cilde uygulandığında tahrişe ve kızarmalara neden olabilir.

Bebelere verilmesi önerilmez, 5 yaşından büyük çocuklara inceltilerek verilmesi önerilir.

Tavsiyeler

Soğan suyunun özellikle solunum yolu hastalıkları olan astım, bronşit, kronik öksürük gibi hastalıklar üzerinde anlık sonuçlar vermesi ve rahatlamayı sağlaması soğan suyunu sağlık açısıdan önemli kılıyor. Özellikle balla tüketilmesi daha fazla verim alma noktasına önemli.

 

Güncellenme Tarihi : 21.9.2016 01:26

İLGİLİ HABERLER