Sağlık
  • 29.11.2009 03:22

TAVŞAN DUDAĞA KALÇADAN ESTETİK!..

Büyüdüğünde burnunda oluşabilecek çökmeyi önlemek için Efe’nin kalça kemiğinden nohut büyüklüğünde doku alınarak sol burun deliğinin içine saklandı. Burunda herhangi bir sorun olursa bu dokuyla burnuna estetik yapılacak...

Kasım Efe Kaytan halk arasında "tavşan dudağı" olarak bilinen sorunla dünyaya geldi. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Canter tarafından ameliyat edilen Kasım Efe'nin dudak yarığı ameliyatla onarıldı. Büyüğünde burnunda oluşabilecek çökmeyi de göz önünde bulunduran Dr. Canter, kalça kemiğinden kazıyarak aldığı küçük nohut büyüklüğündeki bir dokuyu, sol burun deliğinin içine sakladı.

Canter, "Dudak yarıklı bebeklerin burnunun bir yanında çökme oluşma riski var. Bu riski önlemek ve büyüdüğünde doku bulmakta zorluk yaşamamak için önlemimizi aldık. Kalçasından alıp burnuna sakladığımız doku Kasım Efe ile birlikte büyüyecek. Burunda çözme olursa bu büyüyen dokuyu alıp burnuna estetik yapacağız" diye konuştu.

ANNE KARNINDA TANI KONULABiLiYOR

Dudak yarığının anne karnındayken ultrason ile net bir şekilde görülebildiğini söyleyen Dr. Canter, "Dudak yarığı bin canlı doğumdan birinde, damak yarığı ise iki bin canlı doğumdan birinde görülüyor. Birinci derece akrabalarda varsa yüzde 4 oranında görülüyor. Annede babada ve birinci çocukta varsa, ikinci çocukta olma olasılığı da artıyor. Eğer hekim dudak ve damak yarığından şüphe ederse anne karnında MR çektiriliyor" ifadesini kullandı.

ZEKASINDAN ENDİŞE ETMEYİN

Yarık damak ve dudakla dünyaya gelen çocuklarda kalp hastalığı, orta kulak iltihabı riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Halil İbrahim Canter, anne karnından itibaren kontrollerin aksatılmaması gerektiğini kaydetti. Bebeklere 3-4 ay civarında dudak onarımı, 9 aydan itibaren damak onarımı yaptıklarını anlatan Canter, "Dudak-damak yarığını bazen bir ameliyatla düzeltmenin mümkün olmuyor. Önden arkaya kadar uzanıyorsa genellikle üç ameliyata kadar yapabiliyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:47

İLGİLİ HABERLER