Dünya
  • 24.2.2011 10:51

SALDIRI EMRİNİ 'KADDAFİ' VERDİ

Pan Amerikan Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, içine bomba konması sonrası, 21 Aralık 1988'te İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etmiş, 270 kişi ölmüştü.Mustafa Ebud el Celil, geçtiğimiz günlerde hükümet karşıtı protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek için görevinden istifa etmişti.
Lockerbie uçak bombalama olayı ardından Libya, uzun süre uluslararası alanda tecrit edilmişti. Abdül Basit el Megrahi, 1988 yılında Amerika'ya giden Pan Am Havayolları'na ait yolcu uçağına bomba yerleştirmekten suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 189'u Amerikalı 270 kişinin ölümüne neden olmaktan hüküm giyen ve kanserli olan eski Libya ajanı, sadece üç aylık ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.
El Megrahi, hala yaşamını sürdürüyor ve serbest bırakılması, İngiltere'de hala tartışma konusu. Eski Libya ajanı Abdülbasit el Megrahi'nin serbest bırakılmasında İngiltere hükümetinin oynadığı rolle ilgili soruşturma sonunda, eski İngiliz İşçi Partisi hükümetinin prostat kanseri olan Megrahi'nin hapisten çıkarılmasını sağlamak için elinden geleni yaptığı belirtilmişti.
İngiltere hükümeti, o dönemde ABD'nin büyük tepkisine neden olan kararda hiçbir rolü olmadığını savunmuştu. Başbakan David Cameron, iktidara geldikten sonra kararın yanlış olduğunu savunmuş ve Amerikan hükümetine soruşturma başlatma sözü vermişti.
Amerikan Birleşik Devletleri'nde geçen yılın sonlarında hazırlanan bir raporda, Lockerbie saldırısından hüküm giyen Abdülbasit el Megrahi'nin İskoç hükümetince siyasi ve ticari gerekçelerle serbest bırakıldığı belirtilmişti. Amerikalı senatörler Lockerbie saldırısının 22. yıldönümünde açıklanan rapor sonrası, el Megrahi'nin yeniden hapse atılmasını istemişti.
İnternet sitesi WikiLeaks'te yayımlanan Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na ait bazı belgeler, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, el Megrahi'nin hapiste ölmesi halinde İngiltere'yle tüm ticari anlaşmaları durduracağı tehdidinde bulunduğunu gösteriyordu.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 20:58

İLGİLİ HABERLER