Gündem
  • 28.10.2005 02:37

ŞEVKET KAZAN, ERBAKAN'IN EŞİNİN VEFATINI ÖĞRENDİĞİ ANI ANLATTI

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, bazı basın organlarında iddia edildiği gibi Necmettin Erbakan’ın eşi Nermin Erbakan’ın yaşam destek ünitesinde fişinin çekilmesi kararı vermediğini söyledi. Kazan, “Sayın Erbakan’ın inançlı bir insan olduğu, İslam dininin gereklerine uymak hususunda son derece dikkatli davrandığı, sadece Türkiye’de değil, bütün İslam dünyasında çok iyi bilinmektedir. Kendisinin bir hayatın kurtarılması için, değil hayat arkadaşının, herhangi bir insan için tedavi merkezinde yapılan çalışmalara müdahale etmesi, hele hele yaşam destek ünitesinden kesilmesi hususunda bir tasarrufta bulunması asla bahis konusu olamaz. Bunu O’nu uzaktan tanıyan herkes bilir” dedi.


Kazan dün yaptığı basın toplantısında bazı basın organlarında yer alan ‘Erbakan fişin çekilmesi kararını verdi’ haberlerini tekzip etti. Kanal D başta olmak üzere Nermin Erbakan’ın vefat haberlerini verirken pek çok medya kuruluşunun objektif habercilik ilkesinden uzaklaştığına dikkat çeken Kazan, bununla da yetinilmeyip sokaktaki vatandaşa mikrofon tutulup, onur kırıcı cevapların aynen yayınlandığını söyledi. Kazan, bu davranışın insanlıkla bir ilgisi olmadığını, acılı bir ailenin özellikle de Erbakan’ın sırtına manen bıçak saplamaktan farkı olmadığını vurguladı.


Bazı köşe yazarlarının da varit olmayan bir olay hakkında aslını astarını araştırmadan bıyık altından gülercesine ‘Erbakan’ın laik kararı’ şeklinde yorumlara başvurmalarını da esefle karşıladıklarını kaydeden Kazan, “Yorumlarıyla köşelerinde ahkam kesen bu yazarlar çok iyi bilirler ki, Sayın Erbakan inancından asla taviz vermeyecek bir kişiliğe sahiptir. O’nun mensup olduğu inanç sisteminde, Allah’ın verdiği canı ancak Allah alır” dedi.
Erbakan, vefat haberini sonra öğrendi.


Ortada fiş çekme diye bir olayın söz konusu olmadığını vurgulayan Kazan, hastanın kurtarılması için Sayın Başhekim Adnan Çobanoğlu ve ameliyat ekibinin bütün çabalarına rağmen hastanın tansiyonunun sıfıra düşmesi ve kalbinin tüm müdahalelere rağmen çalıştırılamaması üzerine ekip tarafından yapılan müdahalelere son verilmesi durumunun sözkonusu olduğunu aktardı. Kazan, “Bu kararda Sayın Necmettin Erbakan’ın en ufak bir dahli yoktur. Nitekim Sayın Başhekim bizzat kendi açıklamasında hastayı kurtarmak için çalışmalar devam ederken Erbakan’ın gece saat 03.00 sıralarında hastaneden ayrıldığını ve vefat olayından daha sonra kendisine haber verildiği hususunu tekrar tekrar ifade etmiştir” diye konuştu.


Kazan, kendisinin de Nermin Hanımın vefatından sabah saat 08.00’de haberdar edildiğini hastaneye ulaştığında Erbakan’ın henüz hastaneye gelmediğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:


“Erbakan saat 08.30’da hastaneye geldi. Kendisini karşıladık, bekleme odasına girdi. Yerine oturup kısa bir sükut ettikten sonra ailece yakın olduğu operatör Doç. Dr. Musa Bey’e eşinin durumuyla ilgili ilk sorusunu sordu: ‘Geceyi nasıl geçirdi?’. Herkes suskundu, kimse cevap veremedi. Bu defa ikinci sorusunu sordu: ‘Şu anda durumu nasıl?’ Yine cevap veren olmayınca, ellerini dua ediyorcasına kaldırıp açtı ve ‘İnna lillahi ve inna ileyhi raciun’ diyerek Allah’ın tecellisine teslim oldu. Kendisini daima örnek aldığımız inançlı bir Müslüman olarak O’na yakışan da buydu.”


Siyasi hayatı boyunca belli mihraklar tarafından millete daima olumsuz bir kişi olarak tanıtılan Sayın Erbakan’a manen en acılı olduğu şu günlerde bilinçli veya bilinçsiz olarak bu saygısızlığı yapanların elbette bir gün bu muhterem insana neler yaptıklarını fark edeceklerini ve yaptıklarından utanç duyacaklarını söyleyen Kazan, Başhekim Çobanoğlu’nun da bu yönde bir yazılı açıklaması olduğunu duyurdu.


Kazan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Erbakan’a taziye ziyaretinde bulunmadığı iddiaları ile ilgili soruya da, “Sayın Demirel Erbakan’a taziyede bulundu” diye cevap verdi.


Hastaneden iftiracı medyaya tekzip
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Baştabibi Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu, fiş çekilerek ölüme müsaade iddialarını bir açıklama ile tekzib etti. Çobanoğlu, “Vefat hastanın tüm hayati fonksiyonlarının durması (kalp, böbrek, beyin ölümü) ile olmuştur” dedi.


ANKARA
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabibi Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın eşi Nermin Erbakan’ın vefatı ile ilgili “herhangi bir ‘fiş’ çekilerek ya da ‘destek ünitesi’ durdurularak ölüme müsaade edilmesinin söz konusu olmadığını” bildirdi.
Prof. Dr. Çobanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Nermin Erbakan’ın 23 Ekim’deki vefatıyla ilgili basında ve medyada bazı yanlış anlama ve haberlerin fark edildiğini belirtti. Çobanoğlu, şu bilgileri verdi:


“Sayın Nermin Erbakan, sabah saat 7.30 civarında vefat etmiştir. Bu olay hastanın tüm hayati organ fonksiyonlarının durması ile olmuştur (kalp, böbrek, beyin ölümü). Herhangi bir ‘fiş’ çekilerek veya ‘destek ünitesi’ durdurularak ölüme müsaade edilmesi söz konusu değildir. Hasta maalesef bütün çabalar ve ısrarlı tedavilere rağmen vefat etmiş, ancak ondan sonra tedavilere son verilmiştir. Ailesi tüm yoğun bakım süresince sık sık bilgilendirilmiştir. Vefatı üzerine de (sabah erken saatlerde istirahat için evlerine geri dönmüş olan ve o anda hastanede olmayan) sayın Necmettin Erbakan, aile üyeleri tarafından bilgilendirilmiştir ve hastamızın maalesef vefat ettiği kendisine söylenmiştir.”

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER