Gündem
  • 28.10.2005 02:36

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ SORUŞTURMA OYAK'A UZANDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklanmasına yol açan "yolsuzluk" soruşturmasına OYAK İnşaat da dahil edildi


Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklandığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki usulsüzlüklerle ilgili soruşturma kapsamına OYAK İnşaat da dahil edildi. Savcılık, bilirkişi raporu doğrultusunda 2002 yılında OYAK İnşaat'ın yaptığı Radyoloji ve Radyoterapi Hastanesi işinde OYAK İnşaat'a 607 bin dolar fazla ödeme yapıldığını tesbit ettiğini ileri sürdü. Alınan bilgiye göre; savcı, Rektör Aşkın'a OYAK'ın aldığı hastane ihalesi ile ilgili tam 11 soru yöneltti.


OYAK HAVADAN 607 BİN DOLAR KAZANDI
Ordu Yardımlaşma Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren OYAK İnşaat'ın da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yaptığı Radyoloji ve Radyoterapi Hastanesi sebebiyle gerçekleştirilen usulsüzlükler çerçevesinde yürütülen savcılık soruşturması kapsamına alındığı öğrenildi. Savcılık kayıtlarına göre 2002 yılında yapımı tamamlanan Radyoloji ve Radyoterapi Hastanesi'nin ihalesi 1 milyon 457 bin dolara OYAK'a verildi. OYAK da işi yaptırmak üzere 849 bin dolara üniversitenin vakfına ait Süphan A.Ş. ve BE-KA ortak girişimini taşeron olarak seçti. Fakat OYAK ihaleye çıkarken 1 milyon 457 bin dolara aldığı işi için 1 milyon 5 bin dolar muhammen bedel biçti.


Bayındırlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişi raporunda ise, binaların yapım maliyeti 840 bin 959 bin dolar olarak belirlendi. Cumhuriyet Savcısı, 14 Ekim günü yapılan sorgulama sırasında OYAK'ın taşeron firma belirlemek üzere açtığı ihalede muhammen bedel olarak 1 milyon 5 bin dolar fiyat belirlediğini, bunun da işin 1 milyon doların altında yapılabileceğini ortaya koyduğunu, OYAK'a 607 bin dolar fazla ödeme yapıldığını tesbit ettiklerini belirtti. Rektör Aşkın'a maliyet belirleme işini neden yaptırmadığını sordu. Aşkın, "Haberim yoktur. Bina hibe olarak yapılmıştır" şeklinde cevap vermekle yetindi. Aşkın'a ayrıca daha önce müteaddit defalar konu ile ilgili gerek adli mercilere gerekse de rektörlüğe şikâyetler olduğu, aydınlatıp açıklığa kavuşturma yolunu neden seçmediği soruldu. Savcı, OYAK İnşaat'ın adının karıştığı bu konu ile ilgili Rektör Yücel Aşkın'a tam 11 soru yöneltti. Aşkın, sorulara "Bilmiyorum, haberim yok" tarzında cevaplar verdi.


REKTÖRLÜK FİNANSE ETTİ İDDİASI
OYAK İnşaat Genel Müdür Yardımcısı E. Lütfi Özcan, 18 Ağustos 2003 günü Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, "100. Yıl Üniversitesi Rektörlüğü ve dış kredi ile finanse edilen Van Radyoloji ve Radyoterapi Hastanesi inşaatları tamamlandı" bilgisini vererek işin bir bölümünü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü'nün finanse ettiğini belirtirken, konu ile ilgili aradığımız OYAK Genel Müdürü Cem Mikralan telefonlarımıza çıkmadı. Genel Müdür Asistanı Aslı Gökmen, Vakit muhabirine, konuyu genel müdüre ileteceğini söylemekle yetindi. VAKİT

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER