Sağlık
  • 14.8.2009 13:51

SİGARA BIRAKTIRMA POLİKLİNİKLERİNE YOĞUN İLGİ

Ceyhan Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan sigara bıraktırma polikliniğinde 2 aylık randevu doldu.
Ceyhan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, sigara bıraktırma polikliniğinde haftada 6 hasta kabul ettiklerini söyledi.

Sigaranın sağlık hizmetleri içerisinde çok önemli bir yeri olduğunu belirten Yılmaz, pek çok hastalığın sigaraya bağlı ortaya çıktığını ifade etti.

Sigaraya karşı mücadelede koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli yere sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu uygulama ile sigarayı bıraktırdığımızda insanlar fiziki olarak vücut sağlığına kavuşacak. Öbür taraftan sigaradan kaynaklanan hastalıklardan doğacak maliyetler de çok düşecek. Bizim kurmuş olduğumuz sigara bıraktırma polikliniğinde, bize müracaat eden hastaların öncelikle kayıtlarını dosyalıyoruz. Önce eğitim bilinçlendirme seviyelerini arttırıyoruz, sonra ilaç tedavisi ve gerektiğinde psikolojik destek veriyoruz." dedi.

Yaklaşık 1 hafta önce açılan poliklinikte 2 aylık randevularının dolduğunu söyleyen Yılmaz, "Sigara bıraktırmayla alakalı çok yoğun bir talep var. Hatta şimdiden geri dönüşüm almaya başladık. Ancak bazı sıkıntılarımız var. Bunlardan en önemlisi sigara bıraktırma ilaçların geri ödenmesiyle ilgili. Hastalarımız bu ilaçları kendi imkânları doğrultusunda almak durumunda kalıyorlar. Bunu da sigara bıraktırma konusunda önümüzde bir engel olarak görüyoruz. Çünkü bu ilaçlar herhangi bir sağlık güvencesi tarafından karşılanmıyor." şeklinde konuştu.

Uzman Dr. Adem Yılmaz, Sağlık Bakanlığı tarafında da desteklenen uygulamanın kısa süre içerisinde tüm kamu hastanelerinde yaygınlaşacağını sözlerine ekledi.

24 yıldır sigara kullandığını ve günde 30 sigara tükettiğini ifade eden Ali Naci Atıcı ise, "Bu uygulama ile sigarayı bırakacağıma inanıyorum. Çünkü yaşım ilerledikçe sigaraya dayalı birçok rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başladı. Bunun için sigarayı bırakmaya kesin olarak karar verdim ve onun için destek almaya geldim." diye konuştu.

Sigara bırakmak için tedavi geldiğini belirten Fatma Özer de, "Yaklaşık 13-14 yıldır tiryakiyim ve bu uygulama ile birlikte sigarayı tamamen bırakmaya karar verdim." ifadesini kullandı.

(CİHAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER