Sağlık
  • 13.8.2009 11:11

SİGARA BUNAMAYI ARTIRIYOR

"Britain's Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry" isimli tıp dergisinde yer alan ve yaşları 46 ile 70 arasında değişen 11 bin kişinin incelendiği çalışmada, sigara içen ve yüksek kan basıncı ya da şeker hastalığı olanlarda bunama oluşma riskinin artığı görüldü. 55 yaşın altındaki sigara içenlerde risk içmeyenlere göre 5 kat artarken, 46-76 yaş arasındaki sigara tiryakilerinde kronik hafıza kaybı gelişme riski yüzde 70 daha fazla olduğu görüldü. Araştırmacılar, şeker hastalarında bunama gelişme riskinin ise 3 kattan daha fazla olduğunu buldular.

Ayrıca, American Journal Neurology dergisinde yayınlanan bir başka çalışma ise insanların kitap okuma, yazma ya da kart oyunları oynama gibi günlük aktivitelerle beyni düzenli olarak harekete geçirerek, bunama saldırısını önleyebileceğini gösterdi.

İngiliz dergisinde yayanlanan bu sonuçlar, orta yaştaki insanların sigarayı hemen bırakmalarını ve emekli olana kadar beklemek yerine bunama riskini kontrol altına almaya yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları gerektiğini açıkladı.

İngiltere'de sadece 700 bin insanda bunama şikayeti olduğunu söyleyen araştırmacılar, 2025 yılına kadar bu sayının 1 milyondan fazla olacağını tahmin ediyorlar.

 

ZAMAN

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER