Yaşam
  • 6.8.2009 10:50

ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI KUŞU KALKMAZ ŞARKISINI YAPMAZDIM

'Kuşu Kalkmaz' şarkısıyla tanınan, ünlü hip hop'çu Sultana, ikinci albümü 'Şöhret Yolu'nu çıkardı. Cosmopolitan'a konuşan şarkıcı, Türkiye'yi tanımadan yaptığı 'Kuşu Kalkmaz' için "Şimdi olsa, o şarkıyı yapamazdım" diyor .


Yıllar önce, Amerika'dan gelen ve hip hop söyleyen Sultana, 'Kuşu Kalkmaz' diye iddialı bir şarkı yaptı ve tüm dikkatleri üstüne çekti. İsyankâr, sert mizaçlı bir vokal olarak tanıdığımız şarkıcı, çarpıcı sözlerini de kendisi yazıyordu. Sultana, uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ikinci albümü 'Şöhret Yolu'nu çıkardı. Bu albümle kitleler tarafından çok daha iyi anlaşıldığını söyleyen güzel şarkıcının hedefinde dünya starlığı var. Sultana Cosmopolitan'a konuştu...


Uzun süredir İstanbul'dasınız. Amerika'dan kesin dönüş mü yaptınız?
İstanbul'a ikinci albüm çalışması için geldim. İşler uzadıkça uzadı, dolambaçlı yollara girildi. Dört yıl oldu ve o gün bugündür İstanbul'dayım. Albüm çıktıktan sonra da burada kaldım; konser, promosyon çalışmaları oldu.

Son albümünüz 'Şöhret Yolu' nasıl tepkiler aldı?
Genelde güzel tepkiler aldı. Beni de tatmin eden bir çalışma oldu. Geçenlerde bir klip izledim. Piyano çalmayı bilmememe rağmen oturup iki melodi çalsam inanın daha iyi bir müzik çıkabilir. İşte kötü bir altyapıyla kötü bir klip yapılmış ve televizyonda da sürekli o şarkı dönüyor. Bizim karşımızdaki zorluk bu. Yaptığımız müzik biraz daha alternatife kaçtığı için anlayan insan da çok az. Neredeyse destek bulamıyoruz diyebilirim.

POPTA HİP HOP NE ALAKA?
Türkiye'de hip hop müziğe nasıl bakılıyor?
Amerika'da 90'ların başında MTV'de sadece bir saatlik bir hip hop programı vardı. Şimdi MTV'ye bakıyorsunuz, tüm programlar R&B ve hip hop üzerine. Biz Türkiye'de bu akımı kendi özelliklerimize göre adapte ettik. Hip hop'un nesi var? Dansı, kıyafetleri, belli ritimleri var. Bunlar; yani hip hop'un gösteri tarafı alınıp pop müziğe adapte edildi. Büyük pop müzik starlarının sahnelerinde hep hip hop var, ne alaka? Böyle bir tutum var müzik çevresinde.

Şarkı sözleriniz çok güçlü, özellikle sistem eleştirisi yaptığınız parçalar öne çıkıyor...
Hip hop'ta sistem eleştirisi olmak zorunda değil. Bu seçim; insanın gerçekliğiyle, yaşantısıyla, neyi nasıl ifade etmek istediğiyle bağlantılı. Ama bizim hip hop müziği algılayışımızda şöyle bir tutum var: Hip hop'çu kızgın olmalı, sisteme karşı gelmeli. Öyle bir şey yok! Şu anda ben bunun savaşını veriyorum. Hip hop bütünleyici bir sevgi müziğidir, barışı anlatır. ABD'de son 30 yıl içinde siyah-beyaz kavgaları dengelendi, ırkçılık yok oldu neredeyse. Hatta siyahi bir başkan seçildi. Tüm bu gelişmelerde hip hop'un payı büyük. Bunları gözardı edemeyiz.

Şarkı yazmak için nasıl besleniyorsunuz?
Duygular, düşünceler ritimle birleşince sözler ve müzik ortaya çıkıyor. Algılarınız açık olduğu zaman her konuda beslenebilirsiniz. Bir şey hakkında yazmak için mutlaka başınızdan geçmesi gerekmiyor, öyle olsa köşe yazarları işsiz kalırdı.

Sizce Türkiye'de müziğiniz ve tarzınız nasıl algılanıyor?
Geçen gün ben de 'İnsanlar benim hakkımda ne düşünüyor?' dedim kendi kendime. 'Kuşu Kalkmaz' diye bir şarkıyla tanınmışım. O şarkı bile tamamen yanlış anlaşıldı. Son birkaç yıldır İstanbul'dayım ya, şimdi olsa böyle bir şarkıyı yapamazdım. Şarkı ilk çıktığında insanlar, 'Aklını mı kaçırdın, deli misin, böyle bir şarkı nasıl yaptın?' diyordu. O zamanlar onları ve bu sözleri anlayamamıştım ama şimdi ne demek istediklerini çok iyi görüyorum. Çünkü buradaki kafa yapısı çok farklı, benim bakış açım farklıydı. Küçüklükten beri hep burada yaşasaydım böyle bir şarkıyı hiç yapamazdım diye düşünüyorum. Çünkü kafada küçüklükten itibaren kalıplar oluşuyor. Bunu şimdi anladım. Sonuçta hip hop'ta dürüstlük çok önemli. Oysa ki gerçekte insan, toplum içinde ne kadar ikiyüzlü davranırsa o kadar iyi oluyor. Bizim önce dürüstlüğe alışmamız lazım.

Peki aşk meşk mevzularıyla aranız nasıl?
Aşk benim için hayatı ifade ediyor. Zaten aşkı hayatın her safhasında, her şeyde bulmak mümkün. Aşık olunca bütün kötülüklerine rağmen dünyayı seviyorsun. Aşk olmasa insanın hayatında her şey havada asılı kalır.

EVLİLİK TAPU ALMAK DEĞİLDİR
Evliliğe bakışınız nasıl? Bir röportajınızda evliliğe uzak olduğunuzu söylüyorsunuz...
Evlilik benim için kutsal. Evlilik adı altında insanların birbirlerine sahip olmuş gibi davranmalarına karşıyım. Evlenince kimse kimsenin tapusunu almıyor. Biz bu vücuda bile emanetçi ruhlar olarak gelmişken nasıl başkasına sahip olabiliriz?

Amerika'da hangi şehirlerde yaşadınız, oradaki hayatınız nasıl geçiyordu?
San Francisco ve New York'ta yaşadım. New York'ta kaldığım dönemde müzik prodüksiyon işlerimle uğraştım. Bu nedenle orada zamanım daha çok şarkı yazmak, sahne almak ve müzisyen arkadaşlarla prova yapmakla geçti. Orada dünya mutfaklarını tatmak harikaydı. Los Angeles'ta Melrose Avenue'da alışveriş, San Francisco'da marinada Golden Gate Köprüsü'ne doğru roller-blade yapmayı çok severdim. Ayrıca haftada en az üç kez Kezar Stadyumu'nda koşuyordum.

Tekrar Amerika'ya dönmeyi düşünüyor musunuz?
Oraya dönmek gibi bir düşüncem yok. Amerika'da hayata tekrar başlamak, yeniden ev kurmak düşüncesi yorucu geliyor. Sanırım bu, içinde bulunduğum dönemle de ilgili.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:54

İLGİLİ HABERLER