Gündem
  • 21.3.2009 15:52

ŞİMŞEK: KAMU FİNANS DENGELERİNDE BOZULMA OLACAK

GAZİANTEP - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''2009 yılında kamu finans dengelerinde bozulma olacak. Çünkü biz, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarını sınırlamak için destek veriyoruz. Bir yandan gelirimiz azalıyor bir yandan harcamalarımızı artırıyoruz' dedi.
Şimşek, GASBAŞ Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, küresel krizin Türkiye'ye yansıması ve krizden hangi modelle çıkılacağını anlattı.
Faiz oranlarının 1993-1994 yıllarında ve 2000-2001 yıllarında 4 kat arttığını hatırlatan Şimşek, şu anda Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu ve iyi idare edildiğini, bugün faizlerin yüzde 14-15 arasında olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, ''Bu önemli. Faiz 4 katı artabilirdi, Türkiye'nin tipik reaksiyonu budur. 1993'de ve 2001'de bunu yapmıştır, Türkiye'nin faizleri yıllık bazda hazine faizleri 4 kat artmıştı. Demek ki, Türkiye'nin temelleri sağlam, Türkiye'ye inanılıyor. Yoksa kimse boşu boşuna parasını riske atar mı'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, Türkiye'de kurun yükselmesine rağmen enflasyonun bugün yüzde 7,7 olduğuna dikkati çekti.
Dünyada krizden çıkmak için çalışmalar yapıldığını, oradaki en ufak bir istikrarın Türkiye'ye yansımasının güçlü olacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye'deki bankaların sermaye yapılarının güçlü olduğunu söyledi.
Şimşek, ''Kamu sektörünün borçlanma ihtiyacı son 4 yılda ortalama olarak eksidir. Net bazda borçlanmadık, borçları azalttık. 2009 yılında kabul etmek lazım, kamu finans dengelerinde bozulma olacak. Çünkü. bizim gelirlerimiz azalıyor ve biz küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımasını sınırlamak için destek veriyoruz. Bir yandan gelirimiz azalıyor bir yandan harcamalarımızı artırıyoruz' diye konuştu.
Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
''Eğer biz bu süreçte paniklemeyip, kötümserliği yaymazsak bizim hane halkının durumu kötü değil, bizim bankaların durumu iyi, özel sektörün durumu idare edilebilir, kamunun da durumu idare edilebilir. Bu çerçevede Türkiye bu krizden nasıl çıkar; bana kalırsa dünyada bir normalleşme başlar başlamaz, eğer burada özellikle başka sorunlar çıkmazsa, siyasi istikrar devam eder Türkiye tekrar önünü görebilirse Türkiye son 5-6 yıllık performansına döner. Bu krizde bizi ciddi tahribatımız da yok. Bunları dikkate almak lazım, ama maalesef ciddi şekilde kötümserlik pompalanıyor. Bu da yazık.''

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:58

İLGİLİ HABERLER