Dünya
  • 13.10.2008 01:15

ŞİMŞEK'TEN BUSH'A DERS!..

IMF-Dünya Bankası’nın düzenlediği toplantıda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek döviz likiditesinin artırılmasını tek çözüm olarak gösterdi. Şimşek konuşmasında, Bush’un kurmaylarına krizden kurtulma dersi verdi.
ABD Başkanı George Bush IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde G-20 ülkeleri toplantısına sürpriz bir şekilde katılarak, başkanlık yaptı. Başkan Bush toplantıda global krizin atlatılması için uluslar arası işbirliğinin şart olduğunu kaydetti. Bush, ABD olarak da finansal kurtarma paketini kararlı bir şekilde uygulayacaklarını vurguladı. Başkan Bush'un, toplantıya katılan katılımcıların teker teker elini sıktıktan sonra Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile de tokalaşırken Türkiye'den ''dost ülke'' olarak bahsetti.
1 TRİLYON DOLAR KAYBEDİLDİ
G-20 toplantısında Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek temsil etti. Bakan Şimşek, toplantıda katılımcılara G-7 ile G-20 toplantılarının küresel ekonomide beklentileri artırdığını ancak alınan kararlara rağmen geçen hafta küresel borsaların 1 trilyon dolar değer kaybettiğini söyledi. Bakan Şimşek'in toplantıda borsalardaki değer kaybının önüne geçmek için artık açıklanan söz ve kararlar yerine bundan sonra uygulamaya geçilmesi önerisinde bulunduğu ifade edildi.
‘DÖVİZ LİKİDİTESİ ARTIRILMALI’
Bu arada, Bakan Şimşek'in küresel finansal krize çözüm olarak Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası tarafından döviz likiditesini artırmaya yönelik uygulamayı önerdiği öğrenildi. Söz konusu uygulamada Merkez Bankası, bankalararası döviz piyasasında döviz sıkışıklığını gidermek için döviz fazlası olan bankadan döviz alıp, açığı olan bankalara kullandırıyor. Öte yandan, ABD'nin, Türkiye'nin de uzun süreden bu yana önerdiği, G-20'nin, küresel finansal krizin çözümünde aktif rol alması önerisini desteklediği belirtiliyor.
SOMUT UYGULAMALAR YAPILMALI
Bakan Şimşek'in ayrıca toplantıda, Türk basınında çıkan, küresel finansal kurtarma paketlerini eleştirel olarak yaklaşan "dağ fare doğurdu" şeklindeki haberleri örnek vererek, söylemi yanlış çıkartmak için somut uygulamalara geçilmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
Bu arada Bakan Şimşek, görüşmeler çerçevesinde, üye ülkelerin üst düzey temsilcileri ile sınırlı, dar kapsamlı bir yuvarlak masa toplantısına katıldı. Bu toplantıda küresel finansal kriz ve çözüme ilişkin konuların tartışıldığı öğrenildi. Bakan Şimşek, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası Başkanı ile bir araya gelirken, Türkiye'ye ilişkin bir yatırım toplantısına da katılarak, Türkiye ekonomisindeki beklentiler konusunda konuşma yaptı.
DÖRT BANKAYI KURTARMA PLANI
The Sunday Times, İngiltere'nin ülkenin en büyük 4 bankası için kurtarma planı oluşturduğunu bildirdi. Gazetedeki habere göre, ülkenin en büyük 4 bankası olan HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB ve Barclays için 35 milyar İngiliz sterlinlik (60,5 milyar dolar) bir plan hazırlandı. Kurtarma planı, hükümeti, HBOS ve Royal Bank of Scotland'da en büyükhissedar haline getirecek. Gazete, haberin dayandığı kaynağı belirtmezken, banka yetkililerinin görüşlerine de haberde yer verilmedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:27

İLGİLİ HABERLER