Dünya
  • 11.1.2014 03:24

Sınırımızda müthiş ittifak

Suriye’de üç yıla dayanan Beşar Esad yönetimi karşıtı silahlı isyan ülkede ve komşu Irak’ta El Kaide’nin ‘küllerinden doğmasına’ imkân tanıyınca Ortadoğu’da beklenmedik bir ittifak şekillenmeye başladı. Suriye’nin kuzeyinde Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla savaşan El Kaide bağlantılı militanlara karşı Özgür Suriye Ordusu ve İslamcı isyancıların oluşturduğu beraber İslami Cephe savaşıyor.

Yardımlar tekrar başlıyor
İsyancılar arasındaki savaş 500’den fazla kişinin ölmesine rağmen tüm şiddetiyle devam ederken ABD yönetimi, Suriye’ye geçen ay durdurduğu ‘ölümcül olmayan’ yardımı tekrar başlatmaya hazırlanıyor. ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, Obama yönetiminden üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde yardımın kısa sürede başlayabileceğini yazdı.
ABD, Ulusal Koalisyon’a ve Yüksek Askeri Konsey’e gıda, tıbbi yardım malzemesi, iletişim cihazları ve araç gibi ‘ölümcül olmayan’ yardım gönderiyordu. Ancak geçen ay bu yardımların toplandığı depoların İslami Cephe’nin eline geçmesiyle yardımı durdurma kararı almıştı. Fakat İslami Cephe’nin IŞİD’e karşı Özgür Suriye Ordusu ile birlikte mücadele etmesi ise dengeleri tersyüz etti.
Washington, yardımın bir kısmının İslami Cephe’nin eline geçmesini göze alarak sevkiyatlara tekrar başlamayı planlıyor.
Irak’ın Suriye’ye komşu Enbar vilayetinde merkezi Bağdat hükümetine karşı hoşnutsuzluğu fırsat bilen IŞİD militanlarının Felluce’de kontrolü ele geçirmesi de krize yeni bir boyut ekledi. Merkezi Irak ordusu IŞİD’e karşı savaşırken ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Bağdat’la petrol gelirleri başta olmak üzere çeştili konularda anlaşmazlık yaşayan Kürt Yönetimi’nden El Kaide’ye karşı savaşa destek verilmesini istedi.
Biden, önceki gece telefonda görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’den ‘IŞİD’e karşı mücadele için yerel ve aşiret liderleri ile Irak güvenlik güçlerince verilen ortak çabaya destek’ istedi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden ve Barzani’nin, terör ağlarını yalnızlaştırmak için tüm Iraklı liderler arasında yakın koordinasyon ihtiyacını dile getirdiği  belirtildi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:34

İLGİLİ HABERLER