Sağlık
  • 14.6.2007 06:55

ŞOK İDDİA: ABD'Lİ İLAÇ FİRMASI PFİZER YASADIŞI İLAÇ TESTİ YAPIP ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR!..

ABUJA  - Nijerya'nın ana muhalefet partisi, ABD'li ilaç devi Pfizer'e karşı tazminat davası açtı. Pfizer'in yasadışı klinik testler yaptığı iddia edilirken, bazı hastaların ölümüne neden olduğu gerekçesiyle söz konusu hasta yakınlarına tazminat ödemesi talep edildi.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer, menenjit için geliştirdiği Trovan isimli ilacı, Nijerya'nın Kano bölgesinde denedi.

Yasadışı olarak yapıldığı iddia edilen testler sebebiyle bazı hastaların ölümüne neden olduğu öne sürülen Pfizer hakkında Nijerya'nın ana muhalefet partisi tazminat davası açtı. Parti adına açıklamada bulunan Lai Muhammed, "Federal kanunlara göre, Pfizer 1996 yılında Kano'da, menejit için geliştirdiği Travan isimli ilacı yasadışı yollarla test etmiş ve bazı masum çocukların ölümüne varan istenmeyen olaylara neden olmuştur.

Bu nedenle Pfizer tazminat ödemelidir" dedi. Muhammed, "Pfizer, tribünlere oynayarak, yaptığında bir hata olmadığı konusundaki tutumunu sürdürmek yerine, hatasını kabul ederek, bu olay sebebiyle zarar gören ailelere tazminat ödeyerek, olayın kapanmasını sağlamalıdır" şeklinde konuştu.


Öte yandan 1996 yılı Nisan ayında, Nijerya'nın Kano bölgesinde etkili olan kızamık, kolera ve menenjit hastalıkları üzerine Dünya Sağlık Örgütü ve Pfizer çalışma başlatmış ve 3 binden fazla kişinin ölümüne neden olan bu salgın hastalıkların yayılmasını durdurmayı amaçlamıştı. Ancak bu çalışmalar sırasında Pfizer'in Trovan adındaki bir antibiyotiği yasadışı olarak ve ailelerinin onayını almadan hastanede yatan çocuklar üzerinde kullandığı ortaya çıkmış ve bu dönemde 11 çocuğun hayatını kaybettiği, yaklaşık 181 çocuğun ise sağırlık, felç, beyinde hasar ve körlük gibi kalıcı hasarlar aldığı kaydedilmişti.

Bu arada Nijerya hükümeti, Pfizer'in yürüttüğü bu testler sebebiyle 7 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı. Benzer bir dava da geçtiğimiz ay Kano'da açıldı ve aynı sebeplerle Pfizer'in 2.75 milyar dolar tazminat ödemesi talep edildi. Pfizer ise tüm bu iddiaları yalanladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:16

İLGİLİ HABERLER