Dünya
  • 19.1.2019 12:45

Soros'tan Amerika'yı şok eden Kaşıkçı davası

Milyarder işadamı George Soros, ABD’nin büyük kurumlarını Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayetiyle ilgili istihbarat bilgilerini saklamakla suçlayarak dava açtı.

Dünyada birçok ayaklanmanın arkasındaki isim olduğu iddia edilen ünlü milyarder işadamı ve manipülatör George Soros’un Açık Toplum Enstitüsü, ABD Başkanı Donald Trump’ı yargı yoluyla sıkıştırma peşinde. Soros’a ait Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI), Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili istihbarat bilgilerini paylaşmadıkları gerekçesiyle ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ulusal Güvenlik Ajansı ve Amerikan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’ne dava açtı. AKŞAM, OSJI’nin New York Güney Bölge Mahkemesi’nde açtığı dava dosyasına ulaştı.

TÜRKİYE’NİN KATKISI 

Dosyada CIA’in, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın hayatını tehlikeye atacak şekilde planlar içinde olduğu istihbaratını aldığı ancak bir şey yapmadığının altı çizildi. 17 sayfalık dava dosyasında ilgili kurumların ve Beyaz Saray’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesi öncesinde ve sonrasında elde edilen hiçbir istihbaratı paylaşmadığı, Türkiye’nin ise soruşturmaya büyük yardımı olduğunun altı çizildi. ABD Bilgi Edinme Hürriyeti Yasası doğrultusunda istihbarat bilgilerinin ivedilikle yayımlanması istendi. Dosyada Trump’ın Riyad’ın rolü konusunda yalan söylediği belirtildi. Ayrıca CIA Direktörü Gina Haspel’in Türkiye ziyaretinde Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtlarının kendisine dinletildiği ve bu kayıtların ardından CIA’in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’in cinayet emrini verdiği sonucuna vardığı vurgulandı.

Suudi kanunsuzluk modeli

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) son raporunda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan’ın diğer insan hakları ihlallerinin de ortaya çıkmasına ışık tuttuğu vurgulandı. HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Page, “Kaşıkçı cinayeti sadece, Prens Selman’ın namına zarar vermedi, Suudi önderliğindeki bir kanunsuzluk modelini ortaya çıkardı” dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.1.2019 12:52

İLGİLİ HABERLER